لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۷

اجلاس وزرای نفت اوپک با وجود چالش ها برگزار می شود


در شرایطی که اعضای سازمان اوپک برای برگزاری اجلاس وزرای نفت کشورهای عضو آماده می شوند، این سازمان که زمانی نماد سلطه نفتی بود در حال حاضر برای تعیین سطح میزان تولید نفت خام با چالش های جدیدی روبرو است.

تعیین سطح تولید تمرکز رسمی اجلاس روز جمعه دوازده وزیر نفت کشورهایی همچون ونزوئلا و نیجریه و یا ایران است.

به نظر می رسد وزرای نفت کشورهای عضو اوپک میزان تولید را در سطوح کنونی ثابت نگه دارند زیرا قیمت نفت محک ایالات متحده حدود بشکه ای ٩٠ دلار معامله شده است. نفت خام برنت که قیمت بسیاری از محصولات و فرآورده های نفتی براساس آن تعیین می شود، اندکی بیشتر از ١٠٠ دلاری است که برخی از کشورهای صادرکننده اوپک آن را به عنوان حداقل قابل پذیرش مطرح می کنند.

در حالی که قیمت ها به طور عمده در سطوح قابل پذیرش قرار دارند، انتظار می رود وزرای نفت کشورهای عضو سطح تولید را روی ٣٠ میلیون بشکه در روز نگهدارند. با این وجود، احتمال دارد برای کاهش تولید بیش از حد نفت خام که گفته می شود هم اکنون در سطوح ٥٠٠ هزار بشکه در روز است، تلاش هایی صورت گیرد.

علی نعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی روز سه شنبه در وین شرایط کنونی حاکم را «بهترین فضا برای بازار» خواند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس می نویسد برای تحلیلگران کامرس بانک فرانکفورت شواهد موجود نشانه روشنی هستند که سطوح تولید یا ثابت می مانند و یا تغییر اندکی خواهند کرد چرا که عربستان سعودی در سیاست های اوپک نقش تعیین کننده دارد.

در بیانیه این بانک آمده است «احتمال این که سیاست تولید اوپک پس از اجلاس روز جمعه این سازمان تغییر کند، بسیار اندک است».

اوپک علاوه بر سطح تولید و تعیین قیمت نفت با چالش های پیچیده تری همچون افزایش تولید نفت در میدان های نفتی سنگ رس در ایالات متحده و افزایش تنش های بالقوه بین ایران و عربستان سعودی و بی ثباتی در منطقه نیز روبرو است.

افزایش سطح تولید نفت در ایالات متحده که بزرگترین اقتصاد جهان را داراست، بر اوپک که بازار اصلی نفت محسوب می شود، تاثیر جدی خواهد داشت.

«آژانس بین المللی انرژی» مستقر در پاریس اعلام کرد سطح تولید نفت ایالات متحده تا سال ٢٠١٨ به ٩ میلیون بشکه در روز خواهد رسید و این به معنای خودکفایی ایالات متحده و اتکای کمتر به واردات نفت از کشورهای عضو اوپک خواهد بود. از سویی دیگر ایالات متحده نیز به عنوان اهرم مهمی برای تعیین قیمت نفت محسوب خواهد شد، نقشی که در گذشته اوپک با سیاست های نفتی خود ایفا می کرد.

با این وجود، اوپک بازیگر مهم تولید جهانی نفت خام باقی خواهد ماند چون یک سوم نفت جهان توسط کشورهای عضو این سازمان تولید می شود.

میرا ون در هوئون، رئیس «آژانس بین المللی انرژی» اوایل ماه جاری گفت اوپک «کماکان نهاد مهم و کلیدی تولید و صادرات نفت باقی خواهد ماند».

نگرانی های موجود در مورد اتکای کمتر به تولید نفت اوپک سبب شده است که اتحاد و همبستگی اعضای این سازمان کمرنگ تر شود.

عربستان سعودی و شرکای این کشور در منطقه خلیج فارس از قدرت و نفوذ لازم برای کاهش قیمت نفت جهانی برخوردارند. علی نعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی اخیراً گفت نیازی به نگرانی در مورد تولید نفت نیست چون «نرخ تقاضای کافی برای همه کشورهای صادرکننده نفت وجود دارد».

کشورهای دیگری همچون ایران، ونزوئلا و برخی از کشورهای آفریقایی تولید کننده نفت با این ایده مخالف هستند و ادعا می کنند رشد اقتصادی کشورهایشان به قیمت نفت بشکه ای بیش از ١٠٠ دلار متکی خواهد بود.

در سیاست گذاری های اوپک نیز اختلاف نظرهایی بین کشورهای عضو وجود دارد.
ایران به دلیل تحریم های بین المللی از فروش صدها هزار بشکه نفت در روز بازمانده است. تلاش عربستان سعودی برای افزایش سطح تولید برای پر کردن این شکاف خشم ایران و ونزوئلا را برانگیخته است.

رقابت ها و اختلافات پرتنش بین ایران و عربستان سعودی تلاش های اوپک برای تعیین دبیرکل جدید را که بین اجلاس های ورزای نفت کشورهای عضو صدای اوپک است را با موانع بسیاری روبرو کرده است.

ایران غلامحسین نوذری، وزیر نفت پیشین را در مقام نامزد این مقام و عربستان سعودی نیز مجید المونیف، چهره شناخته شده و کهنه کار اوپک را برای این پست معرفی کرده است.

دوره عبدالله البدری، دبیرکل کنونی اوپک که اهل لیبی است بارها به دلیل این بن بست تمدید شده است و شاید همین امر نیز شاهد دیگری بر ادعای وجود شکاف در اتحاد و همبستگی اعضای اوپک باشد.
XS
SM
MD
LG