شیرین نشاط در ۵ فروردین ١٣٣٨ خورشیدی در قزوین به دنیا آمد و در نیویورک به شهرت رسید و هر چند که تقریباً هم زمان با انقلاب ایران کشور را برای ادامه تحصیلاتش در رشته هنر ترک کرده و به لس آنجلس رفت، با این همه انقلاب ایران در زندگی اش نقش مهمی بازی کرد.
هنگامی که انقلاب به صورت یک انقلاب اسلامی در ایران جا افتاد و بنیادهای کشور را تغییر داد، خانواده شیرین نتوانستند خود را با آن تطبیق دهند و ایران را ترک کردند. پدرش که یک پزشک بود، نتوانسته بود با آداب و رسوم جدیدی که بر جامعه حاکم شده بود کنار بیآید و به همین سبب پس از ترک سرزمین خود، شیرین را به تطبیق با زندگی غرب که قبلاً نیز در خانواده اش با آن آشنا شده بود، تشویق کرد.
شیرین نشاط حدود یک سال پس از انقلاب ایران به سانفرانسیسکو منتقل شد و در آنجا به ادامه تحصیل پرداخت.
شیرین پس از پایان تحصیلات دانشگاهی به نیویورک رفت و کار خود را در یک سازمان غیر انتفاعی هنری شروع کرد. وی در آنجا با ایدئولوژی های گوناگون آشنا شد و تجربه فراوانی برای نشان دادن توانائی های هنری خود به دست آورد، هر چند که در آن مدت تلاشی برای به وجود آوردن هیچگونه اثر هنری جدی انجام نداد.
با این همه، شیرین با وجود آشنا شدن با زندگی در غرب، بیست سال پیش به ایران بازگشت تا آمیخته ای از فرهنگ پیش از انقلاب را که در آن نشو و نما یافته بود با فرهنگ سال های پس از انقلاب در ایران آزمایش کند.
... و در همان سال ها بود که سری کارهای زنان خدا را آماده کرد.
کارهای هنری شیرین نشاط در آن زمان به برنامه های اجتماعی، فرهنگی و مذهبی جوامع مسلمان و پیچیدگی برخی از مخالفت ها اشاره می کند و اغلب بر داده هائی که دستمایه تکنیک آن نشان دادن دو یا سه فیلم است، تمرکز دارد.
شیرین نشاط یکی از آشناترین چهره های هنری ایران در دنیای غرب است و هر چند که در نیویورک زندگی می کند اما روی سخن هنری اش با فرهنگ های گوناگون در تمام جهان است.
نخستین آثارش نشان دهنده درد و رنجی است که وی از جدائی با سرزمین زادگاهش داشته است و هر چند که به نظر می رسد شیرین موضع بی طرفانه ای در برابر اسلام دارد، اما هرگاه فشار و خفقان از سوی رژیم اسلامی ایران افزایش یافته است، شیرین نشاط نیز به همان اندازه در آثار هنری اش دیدگاه انتقادی شدیدتری از خود نشان داده است.
بنا بر نوشته مجله «تایم» وی مسئله اسلام را از طریق هنرش حل کرده است. آثار سینمائی وی شاعرانه، فلسفی و مانند تمام سطوح انتزاعی روشنفکرانه پیچیده است.
در برخی از کارهای هنری شیرین نشاط به عناوین جالبی بر می خورید مانند دست ها، زنان بدون مردان و یا تصویر زنی که دست راستش را روی لبش گذاشته است، دستی که انگشت هایش پُر از نوشته است و روی آن به این کلام آشنا بر می خورید:
یا قمر بنی هاشم
برای تهیه این زندگی نامه از منابع گوناگون از جمله منابعی که در ذیل آورده می شود، استفاده شده است:
۱Wikipedia
۲TIME Europe/August 2000
۳The Gun & the Gaze, December 8, 1997, the Iranian, Marco Noire
۴Guardian, June 13, 2010