لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۰

استاد دانشگاه الزهرا پس از «اخراج»: مبادا دانشجویان فکر کنند تاریکی پایانی ندارد


ندا تولایی، استاد دانشگاه الزهرا
ندا تولایی، استاد دانشگاه الزهرا

اخراج استادان دانشگاه‌ها در ایران همچنان ادامه دارد و در تازه‌ترین مورد، ندا تولایی، مدرس دانشگاه الزهرا در تهران، از اخراج خود خبر داده است.

ندا تولایی، استاد دانشگاه الزهرا، در متنی که در اینستاگرام منتشر کرده و آن را خطاب به همکاران خود نوشته، گفته که «هفته پیش از دانشگاه» با او «تماس گرفتند و گفتند» که «به دلیل نوساناتی که در تأیید صلاحیت شما از سوی حراست پیش آمده این ترم را نمی‌توانیم در خدمتتان باشیم»، او تأکید کرده است که «ساده‌ترش می‌شود: تو اخراجی.»

تولایی تأکید کرده که صلاحیت تمام استادان سه ماه قبل دوباره بازبینی شده بود و «من تأیید شدم و این ترم هم دو جلسه از کلاس‌هایم برگزار شد.»

او خطاب به «همکار» خود نوشته: «خلاصه چنین شد که احتمالا باقی ترم کلاس من به شما واگذار می‌شود. زحمت شد برایتان. می‌دانم که از نصفه کلاس، جای یک مدرس دیگر را گرفتن سخت است. هر چند من تجربه‌اش را نداشته‌ام. بگذریم.»

تولایی همچنین درباره آموزه‌هایش به دانشجویان افزوده است: «من تا آخر قرون وسطی را گفته‌ام. از این که مسیح، پیامی جز محبت برای مردمش نداشت، اما کلیسا هزار سال روزگار اروپا را به نام او سیاه کرد و هر کس حرف جدیدی زد سوزانده شد. برایشان از سازمان‌های اَنکیزیسیون گفتم که چنان به تفتیش عقاید و کندوکاو در خصوصی‌ترین اعمال شهروندانش پرداخت که هر بذری برای خلق هنر در خاک خفه ماند و چنین بود که تاریخ هنر به نسبت ده قرن این‌چنین ناچیز ماند.»

ندا تولایی خطاب به استادی که بعد از اخراجش کلاس به او سپرده خواهد شد، گفته است: «تو برایشان از "رنسانس" بگو. از زایش دوباره. مبادا فکر کنند تاریکی پایانی ندارد.»

اظهارات این استاد دانشگاه در حالی است که جمهوری اسلامی در چند ماه گذشته و پس از اعتراضات سراسری که در دانشگاه‌های ایران نیز جریان داشت، با تفتیش عقاید استادان غیرهمسو با سیاست‌های خود و چهره‌های حامی اعتراضات را از دانشگاه حذف کرده است.

پیش از این، ده‌ها چهره دانشگاهی خارج از کشور به روند اخراج استادان اعتراض کرده و این اقدام جمهوری اسلامی را ادامه روند چهار دهه فشار و سرکوب در محیط‌های آموزشی ایران قلمداد کرده‌اند.

ندا تولایی در ادامه این متن خطاب به استادی که جایگزین او خواهد شد، نوشته که «تو برایشان از قصه‌های پشت هر اثر بگو، مثلا بگو که داوید، ناپلئون را به دروغ روی اسب با آن شکوه نقاشی کرد که جبروتش حفظ شود. وگرنه ناپلئون سوار الاغ بود در آلپ» و «بگو کته کُلویتس، پسرش در جنگ کشته شد و هنرش توسط حزب حاکم به عنوان هنر فاسد ممنوع شد و مجبور به استعفا از جایگاهش در هیأت علمی دانشگاه شد و همه این‌ها باعث نشد امروز ما در خاور میانه نام او را ندانیم. اما هرگز نام کسی که او را سرکوب کرد باقی نماند. دست‌کم نه به نیکی.»

او با اشاره به زنانی که جنگیدند تا «نامشان هم‌پای مردان در تاریخ هنر مطرح شود» گفت که زنان همیشه در محاق باقی نخواهند ماند و تأکید کرد: «خیلی از بچه‌ها حتی در خانه هم مجبورند بخشی از خودشان را پنهان کنند. پس اگر صلاح دیدی آزادشان بگذار که دست‌کم سر کلاس، خودشان باشند. بدون ترس از عواقبش.»

تولایی همچنین گفته که هشت سال در دانشگاه الزهرا درس داده و میانگین ارزشیابی‌اش «با ۶۰ کلاس و دو هزار دانشجو به استناد سایت خود دانشگاه ۱۹.۶۸ است.»

موج تعلیق و اخراج استادان دانشگاه‌ها در ایران در روزهای گذشته با اخراج مهشید گوهری کاخکی و مرسده اسلامی از دانشگاه فردوسی مشهد ادامه یافت.

پیش از آن نیز، یک روزنامه چاپ تهران با اعلام این که در سال تحصیلی جدید هزاران استاد از دانشگاه آزاد اخراج شده‌اند، گزارش داد که «دانشجویان ترم اول یا دوم مقطع دکتری» این دانشگاه جایگزین آنها شده‌اند.

ژینوس تقی‌زاده، هنرمند چندرسانه‌ای، پیشتر با تأکید بر این‌که تلاش حکومت جمهوری اسلامی برای «پادگانی کردن دانشگاه‌ها» سال‌ها است ادامه دارد، به صدای آمریکا گفته بود که استادان درخشانی بعد از انقلاب فرهنگی حذف شدند و این موج در دوره‌های مختلف تکرار شده است.

XS
SM
MD
LG