لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۵

شورای امنیت: ایران آزمایش موشکی داشته است؛ آمریکا: بر اقدامات تهران چشم نمی بندیم


نیکی هیلی، فرستاده آمریکا به سازمان ملل متحد
نیکی هیلی، فرستاده آمریکا به سازمان ملل متحد

به دنبال جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی آزمایش موشکی اخیر ایران، نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل این آزمایش موشکی را «مطلقا غیرقابل قبول» خطاب کرد و گفت این آزمایش تخطی از قطعنامه ۲۲۳۱ شواری امنیت است که در سال ۲۰۱۵ به تأیید رسیده و امضا شده است.

خانم هیلی در جلسه اضطراری روز سه شنبه شواری امنیت به دو نکته اشاره کرد: یک اینکه ایران از آزمایش موشک های بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته ای منع شده است، و دیگر اینکه بنا به اطلاعات بدست آمده، موشک خرمشهر با بردی ۵۰۰ کیلومتری قادر به طی مسافتی ۳۰۰ کیلومتری بوده است که به گفته خانم هالی، چنین موشکی قابلیت حمل سلاح هسته ای را دارد.

وی گفت: قطعنامه سال گذشته صادر نشده که صرفا این کار انجام شود بلکه آنها باید بدانند که این کار را کردیم تا به آن احترام گذاشته شود.

روز دوشنبه ۱۱ بهمن، فاکس نیوز به نقل از یک مقام آمریکایی ادعا کرد که ایران روز یکشنبه یک موشک بالستیک موسوم به موشک «خرمشهر» آزمایش کرده است. براساس این گزارش، این آزمایش در یک سامانه موشکی در نزدیکی سمنان انجام شده است.

نماینده آمریکا در سازمان ملل، ضمن اشاره به تهدیدی که آزمایش موشکی ایران ایجاد کرده، گفت «ما قوی خواهیم بود و اقدام خواهیم کرد و هر آنچه برای محافظت از شهروندان آمریکا لازم باشد را انجام خواهیم داد.»

خانم هیلی افزود: می خواهیم مطمئن شویم ممنوعیت تصویب شده رعایت شود. دولت ما بر چنین رخدادهایی چشم نخواهد بست. ما قدرتمند عمل می کنیم و صدایمان بلند خواهد بود.

با اینکه با توافق ایران و غرب، تحریم های بین المللی هسته ای علیه ایران برداشته شد، اما هنوز تحریم های موشکی و آنچه حمایت ایران از تروریسم نامیده می شود، ادامه دارد.

شورای امنیت سازمان ملل ایران را از آزمایش موشک های بالستیک که قابلیت حمل سلاح اتمی دارند، برحذر داشته اما مقام های ایران می گویند آزمایش موشکی آنها جنبه دفاعی دارد.

واکنش ایران و دیگر کشورها

در اولین واکنش بعد از برگزاری جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران این نشست را جلسه ای «سیاسی» نامید و گفت اعلام نظر در خصوص موضوعات امنیت ملی و دفاعی ایران در صلاحیت هیچ کشور خارجی یا نهاد بین المللی نیست.

براساس متنی که خبرگزاری ایرنا منتشر کرده، بهرام قاسمی نیز مانند ظریف از تایید آزمایش موشکی خودداری کرد و تنها گفت تأکید می‌کنیم که برنامه‌های موشکی جمهوری اسلامی صرفاً ماهیت دفاعی داشته است... اظهار‌نظر برخی کشورها که با اهداف و اغراض سیاسی صورت می‌گیرد، محکوم است.

روز سه شنبه در جلسه شورای امنیت، «متیو رایکرافت» نماینده انگلستان در سازمان ملل گفت از نظر این شورا ایران آزمایش موشکی داشته و کمیته قطعنامه ۲۲۳۱ این مسئله را بررسی می‌کند.

آقای رایکرافت همچنین در توئیتر خود نوشت: «شلیک موشک توسط ایران تائید شد. یک گام ثبات‌زدای دیگر در منطقه‌ای ‌بی‌ثبات.»

سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز با تایید آزمایش موشکی ایران، آن را اقدامی تنش زا دانست.

سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت از ایران می‌خواهیم از تمام اقداماتی که منجر به افزایش بی‌اعتمادی می‌شود، خودداری کند.

واکنش این کشورهای غربی در حالی است که سرگئی ریابکوف معاون وزیر امورخارجه روسیه در واکنش به آزمایش موشکی ایران گفته، آزمایش‌های موشکی ایران قطعنامه شورای امنیت در‌باره برنامه هسته‌ای این کشور را نقض نمی‌کند.

واکنش ایران؛ ظریف کار ما خلاف قانون نیست

در اولین واکنش به ابراز نگرانی های جامعه جهانی به آزمایش موشکی جدید، وزیر امور خارجه ایران روز سه شنبه گفت آزمایش موشکی نه تنها جزو توافق هسته ای ایران با کشورهای غربی نبوده بلکه این آزمایش ها خلاف قطعنامه شورای امنیت که بعد از توافق هسته ای تصویب شد هم نیست.

به گزارش رویترز، محمد جواد ظریف روز سه شنبه ۱۲ بهمن در حاشیه دیدار با وزیر خارجه فرانسه از تایید یا رد آزمایش موشکی ایران خودداری کرد. او گفت این کشور هرگز موشک های ساخت خود را برای حمله به دیگر کشورها استفاده نخواهد کرد.

آقای ظریف همچنین گفت که این نوع آزمایش ایران هرگز بخشی از توافق یا قطعنامه سازمان ملل نبوده است.

وی افزود: در قطع نامه ۲۲۳۱ عبارتی وجود دارد در زمینه موشک‌های بالستیک که در آن گفته شده این قبیل موشک ها که قابلیت حمل کلاهک هسته ای را دارند، ممنوع است و ایران هم در این زمینه به صراحت اعلام کرده که هیچ یک از موشک‌های بالستیک جمهوری اسلامی ایران برای حمل کلاهک هسته‌ای طراحی نشده و صرفا قابلیت حمل کلاهک‌های متعارف را آن هم در حوزه مشروع دفاعی دارد.

در این کنفرانس خبری مشترک، ژان مارک آیرو وزیر خارجه فرانسه نیز گفت که نگرانی خود را با ایران درباره آزمایش موشک های بالستیک در میان گذاشته است و اگر ایران چنین کرده باشد قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را زیر پا گذاشته است.

براساس این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، ایران از انجام آزمایش موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای‌ست منع شده است.

پیشتر «باب کورکر» رئیس‌کمیته روابط خارجی سنا و اد رویس رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کردند آمادگی دارند تا در همکاری تنگاتنگ با دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا تحریم‌های اقتصادی جدیدی علیه ایران اعمال کند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG