در اولین واکنش به ابراز نگرانی های جامعه جهانی به آزمایش موشکی جدید، وزیر امور خارجه ایران می گوید آزمایش موشکی نه تنها جزو توافق هسته ای ایران با کشورهای غربی نبوده بلکه این آزمایش ها خلاف قطعنامه شورای امنیت که بعد از توافق هسته ای تصویب شد هم نیست.
به گزارش رویترز، محمد جواد ظریف روز سه شنبه ۱۲ بهمن در حاشیه دیدار با وزیر خارجه فرانسه آزمایش موشکی ایران را نه تایید کرد و نه رد. او گفت این کشور هرگز موشک های ساخت خود را برای حمله به دیگر کشورها استفاده نخواهد کرد.
آقای ظریف همچنین گفت که این نوع آزمایش ایران هرگز بخشی از توافق یا قطعنامه سازمان ملل نبوده است.
وی افزود: در قطع نامه ۲۲۳۱ عبارتی وجود دارد در زمینه موشکهای بالستیک که در آن گفته شده این قبیل موشک ها که قابلیت حمل کلاهک هسته ای را دارند، ممنوع است و ایران هم در این زمینه به صراحت اعلام کرده که هیچ یک از موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی ایران برای حمل کلاهک هستهای طراحی نشده و صرفا قابلیت حمل کلاهکهای متعارف را آن هم در حوزه مشروع دفاعی دارد.
در این کنفرانس خبری مشترک، ژان مارک آیرو وزیر خارجه فرانسه نیز گفت که نگرانی خود را با ایران درباره آزمایش موشک های بالستیک در میان گذاشته است و اگر ایران چنین کرده باشد قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را زیر پا گذاشته است.
براساس این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، ایران از انجام آزمایش موشکهای بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهایست منع شده است.
دوشنبه شب نماینده آمریکا در شورای امنیت خواستار جلسه اضطراری برای بررسی آزمایش موشکی ایران شد.
روز دوشنبه ۱۱ بهمن، فاکس نیوز به نقل از یک مقام آمریکایی ادعا کرد که ایران روز یکشنبه یک موشک بالستیک آزمایش کرده است. براساس این گزارش، آزمایش در یک سایت موشکی در نزدیکی سمنان انجام شده و نام موشک مورد آزمایش خرمشهر است.
ایران به این خبر هنوز واکنشی نشان نداده است و خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران تنها این خبر را «ادعای» این مقام آمریکایی نامید.
در حالی از موشک خرمشهر به عنوان موشک مورد آزمایش نام برده شده که پنج ماه پیش، حسین دهقان وزیر دفاع ایران از رونمایی و تولید این موشک خبر داده بود. به گفته آقای دهقان موشک خرمشهر، دوربرد است.
وزیر دفاع ایران گفته بود که این موشک به زودی به تولید انبوه خواهد رسید.
واکنش کاخ سفید و کنگره
در حالی آمریکا خواستار برگزاری جلسه اضطراری شورای امنیت شده که پیش از آن، دوشنبه عصر، شان اسپایسر سخنگوی کاخ سفید گفت دولت آمریکا در حال بررسی جزئیات آزمایش موشکی ایران است.
آمریکا در سالهای اخیر اصلی ترین مخالف برنامه موشکی ایران بوده است. براساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، ایران از انجام آزمایش موشکهای بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهایست منع شده است.
از سوی دیگر، باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا و اد رویس رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیه های جداگانه ای آزمایش موشکی ایران را به عنوان تخلف از تعهدات بین المللی محکوم کردند.
نگرانی جامعه جهانی
با اینکه با توافق ایران و غرب، تحریم های بین المللی هسته ای علیه ایران برداشته شد، اما هنوز تحریم های موشکی و آنچه حمایت ایران از تروریسم نامیده می شود، ادامه دارد.
براساس قطعنامه شورای امنیت، ایران اجازه آزمایش موشک های بالستیک را ندارد اما مقام های تهران می گویند که برنامه موشکی آنها جزو برنامه دفاعی ایران است.
از زمان اجرای توافق هسته ای، سپاه پاسداران چند بار آزمایش موشکی داشته است.
شورای امنیت سازمان ملل ایران را از آزمایش موشک های بالستیک که قابلیت حمل سلاح اتمی دارند، برحذر داشته اما مقام های ایران می گویند آزمایش موشکی آنها جنبه دفاعی دارد.
پیش از این برخی گروه ها مثل حزب الله لبنان که از سوی آمریکا در فهرست گروه های تروریستی قرار دارند، از ایران کمک های موشکی دریافت کرده اند.