با افزایش اخیر اجرای مجازات اعدام در ایران، میرحسین موسوی و مهدی کروبی، دو رهبر مخالفان دولت طی دیداری به «تعداد زیاد اعدام ها و تعجیل در اجرای احکام اعدام» بدون طی کامل مراحل دادرسی و قانونی در کشور اعتراض کردند.
به نوشته سایت تغییر، نخست وزیر دوران جنگ ایران و عراق، و همچنین رییس سابق مجلس شورای اسلامی، اعدام ها را «ناشی از بی تدبیری حاکمان» و برای «ایجاد رعب و وحشت در جامعه قلمداد کردند» که نتیجه ای جز انزوای بیشتر ایران در مجامع بین المللی ندارد.
آنان همچنین گفته اند طی یک سال گذشته، قریب به ۳۰۰ تن در ایران اعدام شده اند و پرسیده اند: آیا اعدام «بدون اطلاع خانواده متهم اقدامی انسانی و اسلامی است؟ ».
تغییر به نقل میرحسین موسوی و مهدی کروبی نوشته است: «خودداری از تحویل جسد به خانواده و بستگان» فرد اعدام شده، به تازگی باب شده است.
آمریکا: اعدام ها سوالاتی جدی درباره انگیزه ایران مطرح کرده است
در همین حال ایالات متحده روز دوشنبه از جمهوری اسلامی خواست اجرای اعدام را متوقف کند.
وزارت امورخارجه آمریکا، با صدور بیانیه ای، ضمن ابراز نارضایتی عمیق خود از اعدام زهرا بهرامی، زن ایرانی - هلندی اعلام کرد وی از دسترسی به مسوولان سفارت هلند منع شده بود.
در این بیانیه، پی جی کروالی، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا اعلام کرده است که اعدام زهرا بهرامی، یکی از دهها موارد اعدامی است که در هفته های اخیر در ایران روی داده است.
به گفته وزارت امورخارجه آمریکا اعدام های اخیر در ایران، سوالاتی جدی را درباره انگیزه های جمهوری اسلامی از اجرای این احکام مطرح کرده است.
آمریکا می گوید این سوال مطرح است که آیا زندانیان، به حقوق خود تحت میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی دسترسی داشته اند یا خیر.
آقای کراولی اضافه کرده است که ایالات متحده، عمیقا نگران این است که ایران، به نادیده گرفتن حقوق بشر شهروندان خود ادامه می دهد.
در بیانیه سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا همچنین آمده است، «پرونده ها، محاکمات و احکام قضایی، همچنان فاقد شفافیت و حداقل تضمینهای آیین دادرسی هستند که در قانون اساسی ایران مندرج شده است.»
وزارت امورخارجه آمریکا از جمهوری اسلامی خواسته است تا اعدام ها را متوقف کند و حقوق شهرونداش را طبق تعهدات بین المللی خود، تضمین کند.
دولت هلند در واکنش به اعدام زهرا بهرامی در ایران، تماس های رسمی خود را با جمهوری اسلامی به حالت تعلیق در آورد. اما مقامات قضایی و دولتی ایران از اعدام این تبعه ایرانی - هلندی دفاع کرده اند و به موضع هلند اعتراض کرده اند.
زهرا بهرامی سال گذشته در جریان اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری در روز عاشورا بازداشت شد. اما به گفته دادستانی تهران، وی به اتهام «فروش و نگهداری مواد مخدر» اعدام شده است.
صدور احکام جدید اعدام
محسنی اژه ای، دادستان کل جمهوری اسلامی در کنفرانس مطبوعاتی اخیر خود که در هفته جاری برگزار شد، از صدور چند حکم دیگر اعدام در ایران خبر داد.
آقای اژه ای گفت حکم قطعی برای چهار نفر از «اشرار» در شهرکرد، قزوین و تهران صادر شده و در آینده ای نزدیک، اجرای قطعی حکم اعدام یک شهروند دیگر به جرم جاسوسی برای اسراییل اجرا می شود.
جمهوری اسلامی ایران پس از چین رتبه دوم اجرای مجازات اعدام در جهان را دارد.
به دنبال اعتراض فعالان حقوق بشر به افزایش اعدام ها در ایران، آیت الله صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران گفت «ما از حقوق بشری كه طرفدار اشرار و قاچاقچيان مواد مخدر باشد تبری می جوييم.»