«جورج ساندرز» نویسنده آمریکایی با رمان «لینکلن در باردو» برنده جایزه معتبر ادبی «من بوکر» سال ۲۰۱۷ شد.
پیشتر از آقای ساندرز به عنون یکی از شانس های دریافت این جایزه نام برده شده بود.
داستان «لینکلن در باردو» قصه دیدار آبراهام لینکلن، شانزدهمین رئیس جمهوری آمریکا از مزار پسر یازده ساله اش است و به پدیده زندگی پس از مرگ می نگرد.
از ساندرز کتاب «یک حکومت کوتاه و رعبآور» در ایران با ترجمه فرشاد رضایی منتشر شده است.
از دیگر نامزدهای جایزه «بوکر من» امسال، دو نویسنده آمریکایی دیگر، «پل آستر» برای رمان «۴۳۲۱» و «امیلی فریدلاند» برای «تاریخ گرگها» نیز در فهرست نامزدهای نهایی بودند. از دیگر مدعیان این جایزه پنجاه هزار پوندی، نویسنده بریتانیایی-پاکستانی «محسن حمید» بود که برای رمانش «از غرب بیرون برو» پیرامون مهاجرت نامزد دریافت این جایزه شده بود. «فیونا موزلی» نویسنده بریتانیایی نیز با نخستین رمانش به نام «المت» در فهرست شش نامزد نهایی قرار داشت.«الی اسمیت» نویسنده اسکاتلندی با رمان «پاییز» از دیگر نامزدها بود که اتفاقا کتابش فروش خوبتری به نسبت بقیه نامزدها داشت.
سال گذشته، جایزه «من بوکر» برای نخستین بار در تاریخ چهل و هفت ساله اش به یک آمریکایی اهدا شد. «پل بیتی»، این جایزه را برای کتاب «آدم فروش» به خانه برد؛ اثری که به مسائل نژادی در آمریکا نگاهی طنز دارد.
روند انتخاب برنده جایزه «من بوکر»
پنج عضو هیأت داوران جایزه من بوکر موظف هستند به مدت شش ماه، روزی یک کتاب بخوانند و در مورد برنده این جایزه پنجاه هزار پوندی تصمیم بگیرند.
امسال، سی درصد از ۱۴۴ کتابی که توسط ناشران به هیأت داوران «من بوکر» ارائه شدند، توسط نویسنده های آمریکایی نوشته شده بودند.
جایزه «من بوکر» تاکنون سی و یک برنده مرد و شانزده برنده زن داشته است که ده نفر از آنها از جمله «پل بیتی» سیاه پوست اقلیت بوده اند.
سن متوسط برنده های جایزه «من بوکر» چهل و نه سال است و نویسنده ها معمولا باید هفت رمان در کارنامه ادبی شان داشته باشند. تعداد متوسط صفحات رمان برنده جایزه «من بوکر» ۳۷۸ صفحه است.
هیأت داوران «من بوکر» معمولا به کتابهایی که داستانش در گذشته اتفاق می افتد علاقه نشان می دهد.
یکی از نکاتی که توجه بسیاری را به خود جلب کرده، شخصیت اصلی داستان است که از سال ۲۰۰۷ تاکنون، همواره مرد بوده است. در سال ۲۰۰۷، رمان «گرد هم آیی» نوشته «ان انرایت» که قهرمان اصلی اش زن بود برنده جایزه «من بوکر» شد.
جایزه «من بوکر»، سالها ، تنها به نویسنده هایی از بریتانیا و کشورهای همسو آن تعلق می گرفت اما چهار سال است پذیرای ملیتهای دیگر نیز هست و شرطی که دارد این است که اثر به زبان انگلیسی و در بریتانیا منتشر شده باشد.
از برنده های پیشین جایزه من بوکر میتوان به سلمان رشدی، مارگارت آتوود و هیلاری منتل اشاره کرد. برنده سال ۲۰۱۵، مارلون جیمز، نویسنده جامائیکایی بود که برای رمان «تاریخچه هفت قتل» این جایزه را گرفت؛ داستانی جنایی پیرامون ماجراهای مربوط به تلاش برای ترور باب مارلی، ستاره موسیقی رِگی در اواخر دهه هفتاد میلادی.
کتابهایی که جایزه من بوکر را دریافت می کنند، معمولا به فهرست پرفروش ترین کتابها در عرصه ادبیات انگلیسی زبان راه پیدا می کنند.