لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۳

شصت و نهمین دوره نمایشگاه کتاب فرانکفورت به پایان رسید


شصت و نهمین دوره نمایشگاه پنج روزه کتاب فرانکفورت به پایان رسید.

این نمایشگاه، یکی از قدیمی ترین نمایشگاه های کتاب دنیا است و امسال، بیش از هفت هزار عرضه کننده از صد کشور جهان را گرد هم آورد.

مهمان ویژه نمایشگاه امسال کتاب فرانکفورت، فرانسه بود.

«امانوئل ماکرون»، رئیس جمهوری فرانسه و «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان نمایشگاه را افتتاح کردند.

آقای «ماکرون» در سخنانش کتاب را بهترین سلاح خواند و گفت: « بدون فرهنگ، اروپا وجود نداشت. هویت زبان در رویارویی با زبان های دیگر شکل می گیرد»

نمایشگاه کتاب فرانکفورت مدتی پس از اختراع ماشین چاپ توسط «یوهانس گوتنبرگ» آلمانی راه اندازی شد. خانم «مرکل» و آقای «ماکرون» از نمونه مشابه نخستین ماشین چاپ دنیا نیز دیدن کردند.

حضور «جان دوندار»، سردبیر پیشین روزنامه «جمهوریت» نشریه اصلی مخالفان سکولار در ترکیه که از نوشتن در تبعید صحبت کرد یکی از رویدادهای قابل توجه نمایشگاه امسال کتاب فراکفورت بود.

آقای «دوندار» در اردیبهشت ماه به اتهام افشای اسرار دولتی به پنج سال زندان محکوم شد. او سه ماه در زندان بود و سپس به آلمان گریخت.

جایزه کتاب آلمان برای نویسنده اتریشی و تقدیر از مارگارت اتوود

«مارگارت اتوود»، نویسنده پرآوازه کانادایی که نامش با اقتباس تلویزیونی اثر درخشانش «قصه ندیمه» بیش از گذشته مطرح شده است جایزه «صلح» ناشران را دریافت کرد.

خانم اتوود در سخنرانی اش بر قدرت داستان گویی تاکید کرد و گفت نویسنده ها باید داستان هایی را که بر آن سرپوش گذاشته شده تعریف کنند و صدای افراد بی صدا شوند.

اتحادیه ناشران آلمان که این جایزه را اهدا می کند خانم «اتوود» را به خاطر بینش شفافی که نسبت به مسائل دنیای معاصر دارد شایسته دریافت جایزه «صلح» دانست.

جایزه بیست و پنج هزار یورویی نمایشگاه کتاب آلمان، امسال به نویسنده اتریشی «رابرت مناسه» برای کتاب «پایتخت»اهدا شد.

آقای «مناسه» داستان این رمان را در بروکسل می پروراند؛ جایی که چندین نویسنده اتریشی مشغول انجام یک پژوهش هستند. «مناسه» در این کتاب نگاهی لطیف و در عین حال انتقادی به دیوان سالاری در اتحادیه اروپا دارد. این اثر، طنز و تحلیل و جرم را با هم ترکیب کرده است و نظریه ای سیاسی را مطرح می کند.

رمان «پایتخت» از میان شش نامزد انتخاب شد که هر یک از آنها نیز دو هزار و پانصد یورو دریافت خواهند کرد.

جایزه کتاب آلمان، از لحاظ اهمیت و اعتبار با جوایز «من بوکر» بریتانیا و «گنکور» فرانسه برابری می کند.

انتقاد رئیس اتحادیه جهانی ناشران از ایران

همچون سالهای گذشته، ایران نیز در نمایشگاه کتاب فرانکفورت حاضر بود و امسال غرفه ای نیز برای کتاب های کودک داشت.

ایران در سالهای گذشته؛ علی رغم چالش های موجود سعی کرده حضور خود را در نمایشگاه کتاب فرانکفورت حفظ کند. تنها در سال ۲۰۱۵ به دلیل حضور سلمان رشدی، نویسنده کتاب «آیات شیطانی» در افتتاحیه، نمایشگاه را تحریم کرد و جنجال آفرین شد.

در دو سال گذشته، حضور ناشران مستقل ایرانی نیز به نسبت گذشته پررنگ تر شده است و غرفه ملی ایران تنها محدود به ناشران دولتی نیست.

نمایشگاه کتاب فرانکفورت، بزرگترین فرصت برای مبادله‌ کپی رایت و فروش حق نشر کتاب‌ است.

امضاء نکردن پیمان جهانی حق نشر یکی از عمده ترین چالشهایی است که ایران با آن روبروست و امسال، انتقاد صریح رئیس اتحادیه جهانی ناشران را در پی داشت.

«میشل کولن» می گوید هر چند ایران عضو معاهده کپی رایت نیست، اما نمی تواند به این بهانه کتاب های ناشران دنیا را بدون اجازه ترجمه کند.

آقای «کولن» در توییتی بر حمایت کامل خود از ناشران ایرانی که به کپی رایت احترام می گذارند تأکید کرده است.

XS
SM
MD
LG