لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۴

درگیری شورشیان بر سر تصرف فرودگاه لیبی ادامه دارد


آتش سوزی در انبار سوخت طرابلس در نزدیکی فرودگاه بین المللی طرابلس ادامه دارد - ۱۲ مرداد
آتش سوزی در انبار سوخت طرابلس در نزدیکی فرودگاه بین المللی طرابلس ادامه دارد - ۱۲ مرداد

شورشیان مسلح از شهرهای مصراته و زنتان در تلاش برای سرنگونی معمر قذافی در کنار یکدیگر مبارزه کردند؛ ولی با گذشت سه سال، رقابت بین خودشان به خشونت کشیده شده است.

دولت لیبی از تازه‌ترین دور درگیری‌ها میان گروه‌های مختلف شورشی بر سر تصرف فرودگاه بین‌المللی طرابلس در روز یکشنبه خبر داد و گفت ۲۲ نفر در درگیری‌های امروز کشته شدند؛ مقام‌های لیبی همچنین از یک آتش‌سوزی بزرگ در انبار سوخت و انفجار مخازن بنزین خبر داده‌اند.

درگیری‌های تقریباً سه هفته‌ای میان گروه‌های شورشی رقیب در لیبی برای در اختیار گرفتن کنترل فرودگاه طرابلس، خشونت‌بارترین درگیری‌ها از زمان شروع جنگ داخلی است که منجر به سقوط معمر قذافی در سال ۱۳۹۰ شد.

بیانیه روز یکشنبه دولت لیبی حاکی از انتقال اجساد ۲۲ نفر به بیمارستان‌های پایتخت است؛ ۷۲ نفر هم در این درگیری‌ها زخمی شده‌اند: «کمیته های میانجیگری هنوز در تلاش هستند تا خشونت‌ها را متوقف کنند و طرابلس را به حال عادی بازگردانند. با توجه به خودسری و لجاجت گروه‌های شورشی، میانجیان با مشکلات زیادی روبرو هستند.

با این همه، روز یکشنبه در مقایسه با روزهای قبل آرامش بیشتری در طرابلس دیده می‌شد. تنها چند انفجار پراکنده گزارش شده است. روز شنبه اصابت راکت‌ها به انبار سوخت طرابلس، که در نزدیکی فرودگاه واقع است، موجب آتش‌سوزی در هشت مخزن بنزین شد؛ شعله‌های آتش همچنان زبانه می‌کشد و ابری از دود غلیظ پایتخت لیبی را فرا گرفته است.

وزارت نفت لیبی در مورد احتمال انفجار مخزن های بنزین هشدار داده و از وزارت بهداشت خواسته در صورت وقوع انفجار، آماده پذیرفتن مصدومین باشد. تلاش مأموران آتش نشانی برای فرونشاندن زبانه‌های سرکش آتش در انبار سوختی که انرژی مورد نیاز پایتخت را تأمین می‌کند و در یک هفته اخیر دوبار هدف حملات راکتی قرار گرفته، همچنان ادامه دارد.

بیشتر دولت‌های خارجی از بیم گسترش دامنه جنگ داخلی، سفارتخانه‌های خود را در طرابلس تعطیل کرده و کارکنانشان را فراخوانده اند.

بریتانیا، یکی از آخرین کشورهای غربی که سفارت خود در لیبی را همچنان فعال نگه داشته بود، جمعه شب اعلام کرد که کارکنان سفارت را به تونس می‌فرستد و از روز دوشنبه سفارت خود را تعطیل می‌کند.

شورشیان مسلح وابسته به گروه‌های اسلامگرای بندر مصراته، از چندی پیش با حملات راکتی و سلاح‌های سنگین به فرودگاه، سعی دارند گروه شورشی رقیب از شهر زنتان را – که از آغاز شورش‌ها کنترل فرودگاه را در دست دارد – از منطقه بیرون برانند.

شورشیان مسلح مصراته و زنتان در سال ۱۳۹۰ دوش به دوش یکدیگر برای سرنگونی دیکتاتور لیبی مبارزه می‌کردند؛ ولی سه سال بعد از سقوط معمر قذافی این دو گروه هنوز از رقابت مسلحانه و خونین با یکدیگر دست نکشیده‌اند.

کشورهای غربی امیدوارند پارلمان تازه برگزیده لیبی – که در شهر تبروک در شرق آن کشور تشکیل جلسه می‌دهد – بتواند فضایی برای آتش‌بس و مصالحه سیاسی میان گروه‌های رقیب ایجاد کند. اما میان این دو گروه عمده از شورشیان رقابت سختی درگیر است.

شورشیان مسلح شهر کوهستانی زنتان، که نیروهای وابسته به قذافی در تیپ قعقاع و شوایق هم در میان آنها هستند، با جنبش موسوم به «ائتلاف نیروهای ملی» به رهبری یکی از مقامات دولت قذافی متحد شده‌اند.

رهبران جنگجویان الزنتان گروه رقیب را «اسلامگرایان افراطی» می‌نامند که می‌خواهند بر لیبی مسلط شوند.

شورشیان بندر مصراته گرایش اسلامی بیشتری دارند و با احزاب «عدالت»، «قانون اساسی» و اخوان المسلمین همسو هستند. آنها می‌گویند قصدشان پاک کردن کشور از بقایای ارتش قذافی است.

آنچه که بحران لیبی را پیچیده‌تر می کند، اتحاد شورشیان اسلامگرا با گروهی از شورشیان سابق در مبارزه علیه نیروهای مسلح لیبی است.

واشنگتن اسلامگرایان موسوم به انصار الشریعه را یک گروه تروریستی قلمداد کرده و آنها را مسئول حمله دو سال پیش به کنسولگری آمریکا در بنغازی می‌داند که در آن سفیر و سه دیپلمات دیگر آمریکایی جان خود را از دست دادند.

XS
SM
MD
LG