لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۵

بحران ليبی ابعاد بين المللی وسيعتری پيدا می کند


بحران ليبی ابعاد بين المللی وسيعتری پيدا می کند
بحران ليبی ابعاد بين المللی وسيعتری پيدا می کند

دولت ليبی روز يکشنبه اعلام کرد، ايمان العُبَيدی، زنی که روز شنبه با ورود به هتل محل اجتماع خبرنگاران در طرابلس، مأموران دولتی ليبی را متهم به تجاوز جنسی کرده بود، آزاد شده است. در همين حال به گزارش رويترز، مادر اين زن در مصاحبه ای که روز دوشنبه از شبکه تلويزيونی اسکای نيوز بريتانيا پخش شد گفته است که مأموران دولت ليبی با وی تماس گرفته و گفته بودند در صورت پس گرفتن اتهام تجاوز از سوی دخترش حاضرند نه تنها دختر او را آزاد کنند بلکه به خانواده آنها پول و خانه نوساز خواهند داد. مشخص نيست که مصاحبه با مادر ايمان العُبَيدی در چه تاريخی انجام شده است. موسی ابراهيم، سخنگوی دولت ليبی روز يکشنبه اعلام کرد، ايمان العُبَيدی در حال حاضر در طرابلس نزد خواهر خود به سر می برد، و چهار نفر از کسانی که متهم به تجاوز جنسی عليه وی شده اند، از جمله پسر يکی از مقامهای بلندپايه دولت ليبی تحت بازجويی قرار گرفته اند. خبر آزادی خانم العبيدی هنوز به تأييد هيچيک از خبرگزاريهای مستقل نرسيده است. وی روز شنبه گذشته وارد هتل محل اقامت خبرنگاران خارجی در طرابلس شد و اظهار داشت در زندان بطور مکرر مورد شکنجه های متعدد از جمله تجاوز جنسی قرار گرفته است. گزارشها حاکيست که اين زن، توسط مأموران دولتی ليبی به خارج از هتل برده شده است.

***

اما شورشيان ليبی روز دوشنبه به خاطر مقاومت پراکنده و غيرمنسجم نيروهای قذافی موفق شدند با کاروان کاميونها و مسلسلهای سوار بر آنها بدون مقاومت نيروهای دولتی راه خود را به طرف غرب کشور، باز کنند. مخالفان دولت ليبی پس از شش هفته مخالفت و اعتراض، روز دوشنبه راسخ تر از پيش با پشتيبانی نيروهای هوايی غرب راه شهر نوفَليه را در پيش گرفته و به طرف سرت، موطن معمر قذافی و يکی از مراکز سوق الجيشی مهم کشور به راه افتادند. تنها در غرب بيابانهای خشک اطراف شهر نوفليه پس از صدای رگبار مسلسل و صفير چندين موشک ستون دود سياه رنگی به هوا برخاست.در همين حال نيروهای قذافی در شمال غرب، نزديک مرکز شهر مصراته، در حال گشت زنی بودند. جايی که پيشتر به مدت چند روز در کنترل نيروهای شورشی بود و پس از آن آماج موشک باران دولتيان قرار گرفت. در پی اين واقعه، دولت در طرابلس با ادعای بازپس گيری شهر مصراته از چنگ شورشيان، در آن شهراعلام آتش بس کرد. تصرف شهر «سرت» درنيمه راه غرب به شرق ليبی ميتواند پيروزی قابل توجهی برای اپوزيسيون محسوب شود. شايعات سقوط «سرت» موجی از شادی در بنغازی و در ميان شورشيان برانگيخت و آنها پايان کار قذافی را نزديک خواندند. يکی از شورشيان در ارتباط با حملات هوايی نيروهای بين المللی گفت: «از حملات هوايی سارکوزی، رييس جمهوری فرانسه، متشکريم. اين منطقه قبل از ورود ما، آزاد شد. هيچ نبردی صورت نگرفت.»

***

در همين حال يکی از مقامهای وزارت خزانه داری آمريکا اعلام کرده است، شورشيان ليبی بدون وحشت از تحريمهای آمريکا خود می توانند اقدام به فروش نفت خام کنند، البته مشروط بر اينکه معاملات آنها خارج از چارچوب شرکت ملی نفت ليبی و ساير واحدهايی صورت گيرد که مشمول تحريمهای دولت ليبی می شوند.

***

شامگاه دوشنبه پرزيدنت اوباما، رييس جمهوری آمريکا، در سخنرانی تلويزيونی مبسوطی علل تصميم خود به اقدامات صورت گرفته در رابطه با ليبی را تشريح کرد و در اين خصوص هدف از شرکت آمريکا در ائتلاف بين المللی را توضيح داد.

***

در آستانه برگزاری اجلاس امروز، سه شنبه، در لندن، که به منظور بررسی بحران موجود در ليبی صورت می گيرد، فعاليتهای ديپلماتيک نيز شدت و حدت بيشتری گرفته است. ايتاليا پيشنهاد کرد در اين کشور توليد کننده نفت، آتش بس برقرار شود، قذافی به تبعيد رود و نمايندگان اقوام و طوايف کشور و نيروهای شورشی با يکديگر به گفتگو بنشينند. روز دوشنبه هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، برای شرکت در نشست لندن، عازم بريتانيا شد. رياست جلسه بر عهده ويليام هيگ، وزير امور خارجه بريتانيا، است و در آن علاوه بر کشورهايی که در اجرای قطعنامه های شورای امنيت سازمان ملل همکاری کردند، کشورهای ديگری نيز شرکت خواهند داشت. کلاً ۳۵ وزير امور خارجه و نماينده ويژه سازمان ملل هم که اخيراً در ليبی بود و احتمالا در آينده با قذافی و اطرافيانش سر و کار خواهد داشت، بان کی مون و ديگر مسؤلين سازمانهای بين المللی و رييس اتحاديه آفريقا، حضور خواهند داشت. اتحاديه آفريقا روز جمعه گفته بود که بايد مرحله گذار به سيستم دموکراتيک آغاز شود. آمريکا و ديگر کشورها انتظار دارند در پی جلسه روز سه شنبه تحولاتی در اين زمينه در هفته ها و ماههای آينده صورت گيرد. آمريکا هنوز شورای انتقال را برسميت نشناخته است و سرگرم بررسی برسميت شناختن گروه از نقطه نظر قانون بين المللی است، در نتيجه اگر هم نهايتاً چنين تصميمی بگيرد، الزاماً در پی اين جلسه نيست. سند رسمی از سوی شرکت کنندگان در حد تکرار هدفهايی است که قبلاً ائتلاف تحت رهبری ناتو، اعلام کرده است. بريتانيا که ميزبان جلسه است انتظار ندارد کشورهای شرکت کننده وعده های بيشتری بدهند و تعهدات بيشتری را قبول کنند، اما ميگويد طبيعتاً اگر کشوری بخواهد مسئوليت بيشتری قبول کند، رد نخواهد شد.

***

مقام های ناتو-- سازمان پيمان آتلانتيک شمالی -- که رهبری عمليات نظامی بين المللی عليه ليبی را عهده دار شده است می گويند در اين عمليات از هيچ گروهی جانبداری نمی کنند. اعضای ناتو تاکيد کردند عمليات اين سازمان مطلقاً هدف حفاظت از شهروندان ليبی را دنبال می کند. رابرت گيتس، وزير دفاع ايالات متحده، روز گذشته تاکيد کرد ليبی به تنهايی جزو منافع اصلی آمريکا محسوب نمی شود اما منطقه ای که ليبی در آنجا واقع شده است جزو منافع مهم و حياتی ايالات متحده آمريکا بشمار می رود. هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، نيز ليبی را از جمله منافع مهم کشورهای بريتانيا، فرانسه، ايتاليا و ديگر کشورهای عضو ناتو و نيز متحدان عرب آمريکا، قلمداد کرد. اين درحاليست که سرگئی لاورف، وزير امور خارجه روسيه، روز دوشنبه حمله نيروهای ائتلاف بين المللی به حاميان معمر قذافی را مغاير با قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد توصيف کرد و آن را مداخله بين المللی در جنگ داخلی ليبی دانست. پيشتر ولاديمير پوتين، نخست وزير روسيه، نيز واکنش مشابهی در مخالفت ابراز کرده بود که با انتقاد دميتری مدودف، رييس جمهوری روسيه، روبرو شد که نشانگر اختلاف ميان مقامات روسيه بر سر موضوع است. خبرگزاری دولتی قطر به نقل از يک مقام وزارت امور خارجه آن کشور از به رسميت شناختن شورای اپوزيسيون ليبی بعنوان تنها نماينده مشروع مردم آن کشور خبر داده است. قطر همچنين نخستين کشور عربی است که در عمليات نظامی بين المللی عليه ليبی نقش ايفا می کند. قطر به عنوان نخستين کشور عربی نيروهای شورشی ليبی را به عنوان تنها نماينده قانونی مردم ليبی به رسميت شناخت. اقدام نظامی نيروهای ائتلاف با حمايت سازمان ملل متحد انجام می گيرد. اکنون پس از گذشت تنها ۹ روز از آغاز عمليات نظامی غرب، اکثر نيروهای عمدتاً داوطلب شورشيان با در دست گرفتن عمده ترين پايانه های نفتی اوپک، در نيمه راه غرب و شرق کشور، قرار دارند.

XS
SM
MD
LG