لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۲۴

جناح‌های لبنانی بیشتر در سوریه نفوذ می کنند


اوج گیری تنش میان جناح‌های لبنانی حامی اپوزیسیون سوریه، زنگ خطر را برای مقامات در بیروت که تلاش کرده اند کشورشان را از ناآرامی‌های خونین سوریه دور نگاه دارند، به صدا درآورده است. گروه‌های لبنانی حامی بشار اسد، و گروه‌های حامی مخالفان سوری فعالیت‌های متقابل را تشدید کرده اند.

هر دو طرف متخاصم در جنگ داخلی سوریه، می خواهند پایگاه‌های خود در لبنان را حفظ کنند. بشار اسد با حمایت متحدان لبنانی اش، مواد خوراکی، سوخت، و دارو را در سوریه تامین کرده است. مخالفان انقلابی نیز از لبنان برای قاچاق اسلحه و نیروهای رزمنده خارجی و همچنین پایگاهی برای مداوای مجروحان استفاده کرده اند.

در ماه آوریل، دولت سوریه با کمک به حامیان لبنانی‌اش توانست از طریق حملات هوایی به مسیرهای قاچاق مرزی، در فعالیت‌های مخالفان سوری اختلال افکند.

آخرین حمله هوایی در دهم آوریل و شلیک موشک از هلیکوپتر دولت سوریه به مواضعی در دره بقاع لبنان در دو حمله جداگانه بود. یک حمله در نزدیکی مرز دو کشور و دیگری در سه کیلومتری شهر لبنانی عرسال، که مقر کالاهای قاچاق برای مخالفان به شمار می رود.

دمشق به بیروت هشدار داده که اگر فعالیت در مناطق حامی انقلابیون سوری در لبنان را متوقف نکند، به این مناطق حمله خواهد کرد.

هشدار دمشق
باسل صلوخ، استاد دانشگاه آمریکایی بیروت به صدای آمریکا می گوید: «لبنان محلی لجستیک برای هر دو طرف است. نگرانی آنجاست که وقتی درگیری در دمشق گسترش یابد، نقش لبنان از پایگاه لجستیک به میدان جنگ بدل شود.»

فاصله دمشق و بیروت با ماشین تنها یک ساعت است. پیشتر طرابلس لبنان، صحنه درگیری میان علوی‌های حامی بشار اسد و مردان مسلح سنی حامی انقلابیون سوری بوده است.

اما بخش عمده درگیری تدارکاتی در لبنان در میدان جنگ نیست و بیشتر اقدامات اطلاعاتی و امنیتی است که ارسال کالاهای لازم به طرف مقابل در سوریه را هدف قرار می دهند.

هدف : غذا و سوخت
سنی‌های لبنانی حامی انقلابیون با شناسایی کامیون‌های سوخت و غذا به آنها شبیخون می زنند و یا جاده را مسدود می کنند.

محمد اللادان، فعال مخالف بشار اسد که در جاده اصلی میان دمشق و بیروت فعالیت می کند می گوید: «ما شیخ هایی داریم که دستور مسدود کردن جاده و یا سوزاندن لاستیک و بستن راه‌ها را صادر می کنند. الان یک ماه است که کامیون‌های حاوی سوخت از این راه عبور نکرده اند.»

فعالان حامی انقلابیون می گویند بار کامیون هایی که هدف حمله قرار می گیرند در میان پناهجویان سوری تقسیم می شود.

مقامات دولتی لبنان درگیری‌ها را بی‌اهمیت جلوه می دهند. آنان نمی خواهند همزمان با حفظ بی‌طرفی در قبال درگیری‌های سوریه ، این گونه فعالیت‌ها را برجسته کنند.

پرهیز از رویارویی مستقیم
مقامات لبنان از مداخله به زور نیز واهمه دارند. منابعی در پلیس امنیتی لبنان می گویند بیروت نگران است که چنین دخالتی با مشارکت نیروهای دولتی، درگیری‌ها را میان نیروهای لبنانی موافق و مخالف اسد دامن بزند.

مهمتر از همه، بیروت از هرگونه رویارویی با حزب الله پرهیز می کند. حزب الله یک جنبش شبه نظامی شیعه و حامی بشار اسد است که در هر دو طرف مرز در لبنان و سوریه به گشت زنی مشغول است تا مانع رسیدن نیروهای کمکی، محموله‌های غذا و اسلحه به انقلابیون شود.

یک مقام ارشد امنیتی که نخواست نامش فاش شود می گوید: «می خواهیم مشکلات را حل کنیم و جلوی رویارویی فیزیکی طرفین را بگیریم. اما فعالیت‌ها و خطرات ناشی از آن زیاد شده است.»

در طرابلس، دره بقاع و شماری دیگر از مناطق، دولت لبنان در گذشته فعالیت گروه‌های لبنانی که به دولت سوریه یا انقلابیون مخالف این کشور کمک می کردند را خنثی کرده است.

XS
SM
MD
LG