به دنبال تصرف سریع افغانستان توسط طالبان، حکومتهای ایران و ترکیه از یک سو فرصت را برای افزایش نفوذ خود مناسب مییابند و از سوی دیگر، نمیخواهند با هجوم بیشتر پناهجویان افغانستانی روبرو شوند.
خبرگزاری فرانسه مینویسد این دو قدرت منطقه، که با موج تازه ویروس کرونا و مشکلات اقتصادی روبرو هستند، فشار احتمالی ناشی از هجوم پناهجویان افغانستانی را بیشتر احساس میکنند.
تحلیلگران میگویند همه چیز به یک عامل ناشناخته بستگی دارد: این که آیا طالبان، با اتخاذ موضعی میانهرو، همکاری بینالمللی را میسر خواهد کرد، یا آن که به افراطیگری لجامگسیختهای که به براندازی آنها پس از حملات ۱۱ سپتامبر منجر شد، باز خواهد گشت.
اصلی آیدینتاسباس، پژوهشگر ارشد «شورای روابط خارجی اروپا»، به خبرگزاری فرانسه گفت که بدون شک این وضعیت خطر بسیار بزرگی برای ترکیه است و اگر طالبان به شیوههای سابق برگردد و برای اسلامگرایان افراطی پناهگاه به وجود بیاورد، «ایران هم بازنده خواهد بود.»
بنا بر این گزارش، ایران و ترکیه با خطر هجوم پناهجویانی روبرو هستند که میخواهند خود را به اروپا برسانند. در حال حاضر، هر دو کشور پذیرای پناهجویان هستند. در ترکیه ۳.۶ میلیون پناهجوی سوری، و در ایران ۳.۵ میلیون پناهجوی افغانستانی زندگی میکنند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، هفته گذشته گفت که مایل است برای برقراری صلح، با رهبر طالبان مذاکره کند. در همین حال ابراهیم رئیسی نیز آن چه را که به گفته او «شکست» آمریکا در افغانستان است، به عنوان فرصتی برای برقراری صلح در آن کشور توصیف کرد.