نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در گفتوگویی با شبکه «اماسانبیسی» به بیان دیدگاههایش درباره چند موضوع مرتبط با ایران، از جمله کشته شدن قاسم سلیمانی در عراق و مذاکرات هستهای با ایران، پرداخت.
مهدی حسن، مجری شبکه «اماسانبیسی»، شامگاه یکشنبه ۲۵ ژوئیه در برنامه هفتگی خود از رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران، در مورد کشته شدن قاسم سلیمانی در حمله ایالات متحده و گزارشهایی که دلیل آن حمله را به سیاستهای داخلی آمریکا نسبت میدهند، سوال کرد.
در نهم ژانویه سال ۲۰۲۰، شش روز پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران توسط نیروهای آمریکایی، «وال استریت ژورنال» در گزارشی مفصل چگونگی همکاری مشاوران ارشد رئیس جمهوری پیشین آمریکا در پشت پرده حمله به سلیمانی را شرح داد.
بنا بر این گزارش، دونالد ترامپ گفته بود از سوی سناتورهای جمهوریخواهی که خواستار اقدام شدیدتر آمریکا علیه سلیمانی بودند و میتوانستد از او در استیضاح دفاع کنند تحت فشار بود.
هفته گذشته نیز «نیویورکر» در گزارشی نوشت، مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، نگران بود که دونالد ترامپ به عنوان بخشی از آخرین تلاشهای خود برای خنثی کردن شکست انتخاباتی و باقی ماندن در قدرت، به ایران اعلان جنگ کند.
سوزان بی گلاسر، روزنامهنگار، در کتابی که با همسرش پیتر بیکر، خبرنگار نیویورک تایمز، نوشته عنوان کرده است که آقای ترامپ، در ماههای آخر ریاست جمهوری خود ایده درگیری نظامی با ایران را مطرح کرده بود.
مهدی حسن، از نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران، پرسید آیا ایرانیها نباید از این که آمریکا با اهداف سیاسی داخلی، فرمانده برجسته کشور آنها را کشته است خشمگین باشند؟
آقای مالی در پاسخ گفت که در جریان جزئیات این رویداد نیست، اما مردم آمریکا حق دارند خشمگین باشند؛ چرا که به آنها گفته شد دلیل کشتن قاسم سلیمانی و کارزار فشار حداکثری، بالا بردن امنیت کشور بوده است؛ ولی سه سال بعد نتیجه مشخص شده و آمریکا، به دلیل این که ایران برنامه هستهای خود را توسعه داده و فعالیتهایش را در منطقه شدت بخشیده، امنیت کمتری پیدا کرده است.
آقای مالی گفت، موضوع کشتن سلیمانی نیست؛ بلکه بالا بردن امنیت آمریکا در نتیجه آن است که همان طور که میتوان دید اتفاق نیافتاد و به کاهش تنشها نیز منجر نشد.
پنتاگون پس از کشته شدن قاسم سلیمانی توسط آمریکا در بیانیهای گفت که هدف از این حمله «جلوگیری از حملات آینده ایران» و «محافظت از شهروندان آمریکایی» بود.
چه کسی باید در مذاکرات هستهای پیشقدم شود؟
مهدی حسن در بخش دیگری از این گفتگو از آقای مالی در مورد مذاکرات هستهای پرسید و گفت، با توجه به خروج ایالات متحده از توافق هسته ای ایران، آیا آمریکا نباید اول پا پیش بگذارد و دوباره به آن بپیوندد؟
آقای مالی با اشاره به این که از دید او کارزار فشار حداکثری دولت ترامپ بر ایران «به شدت شکست خورده» است گفت، ایالات متحده همواره گفته است در صورتی که ایران به تعهدات خود در رابطه با برنامه هستهای - که در چهارچوب برجام بر سر آن به توافق رسیده بودند - پایبند باشد، ایالات متحده نیز آماده بازگشت به توافق است و تحریمهایی را که دونالد ترامپ بر خلاف توافق هستهای بر ایران اعمال کرده بود، برخواهد داشت.
اندکی پس از حمله منجر به کشته شدن قاسم سلیمانی در عراق در دی ماه ۱۳۹۸، وزارت دفاع ایالات متحده در بیانیهای اعلام کرد که این حمله به فرمان دونالد ترامپ انجام شد.