حملههای راکتی و پهپادی چند روز گذشته گروههای شبه نظامی عراقی طرفدار ایران به سفارت آمریکا در بغداد و مراکز نظامی ایالات متحده در عراق، این پرسش را برای ناظران مطرح کرده که آیا این گروهها چشم و گوش بسته از جمهوری اسلامی اطاعت میکنند یا با گذشت زمان از جمهوری اسلامی فاصله میگیرند.
آسوشیتدپرس با بررسی این موضوع نوشت: اسماعیل قاآنی که به دنبال کشته شدن قاسم سلیمانی، فرماندهی نیروی قدس را برعهده گرفته است، در ماه گذشته در سفر به بغداد از شش گروه شبه نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی خواست در جریان مذاکرات جاری آمریکا و ایران بر سر برجام، ساکت بمانند و مرتکب اقدامهای تحریکآمیز نشوند، اما رهبر یکی از این گروهها فرمان قاآنی را به چالش کشید و گفت که نباید کشته شدن قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، فرمانده ارشد شبه نظامیان عراقی به فرمان آمریکاییها، بدون مجازات به حال خود رها شود.
آسوشیتدپرس که از سوی سه مقام سیاسی و دو تن از رهبران شبهنظامی عراقی در جریان دیدار قاآنی با شبهنظامیان قرار گرفته است، گزارش میدهد که سران این گروهها گام به گام، نه تنها استقلال نسبی خود را از جمهوری اسلامی به نمایش میگذارند، بلکه گاه حتی رهنمودها یا دستورهای قاآنی را بهکلی نادیده میگیرند.
از همین رو، جمهوری اسلامی برای ادامه کنترل خود و جلب حمایت این گروهها، به حزبالله لبنان متوسل میشود و از آن گروه میخواهد شبهنظامیان عراقی را در مدار ایران نگاه دارد.
با روی کار آمدن دولت جدید به ریاست ابراهیم رئیسی در ایران، این احتمال وجود دارد که جمهوری اسلامی بتواند کنترل بیشتری را در گروههای مورد حمایت خود در عراق اعمال کند. این گروهها در روزهای گذشته بر میزان حملهها با راکت و پهپاد به پایگاههای نظامی آمریکا در عراق و سوریه افزودهاند.
گزارش آسوشیتدپرس چنین نتیجه گرفته که کشته شدن قاسم سلیمانی، مشکلات مالی ایران در ارسال کمک مالی به گروههای مورد حمایت خود، و همچین اختلاف منافع طرفها، موجب دور شدن تدریجی این گروهها از مدار جمهوری اسلامی شدهاند.