لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۶

رئیس قوه قضائیه هم کاندیدای رقابت در انتخابات ریاست جمهوری شد


ابراهیم رئیسی پس از شرکت در یک کنفرانس خبری در تهران - ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰
ابراهیم رئیسی پس از شرکت در یک کنفرانس خبری در تهران - ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰

در آخرین روز ثبت نام از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ایران، ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، به وزارت کشور رفت و برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد.

آقای رئیسی پیشتر و زمانی که هنوز رئیس قوه قضائیه نبود نیز در یک انتخابات ریاست جمهوری نامزد شده بود؛ اما در رقابت با حسن روحانی، رئیس جمهوری کنونی ایران، شکست خورد.

ابراهیم رئیسی، ۶۰ ساله، داماد سید احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد و «نماینده ولی فقیه» در استان خراسان رضوی است. رئیسی در بیانیه‌ای گفته است که به عنوان یک فرد «مستقل» در انتخابات شرکت می کند تا با اعمال تغییرات در مدیریت اجرایی کشور با «فقر و فساد، تحقیر و تبعیض» مبارزه کند. این در حالی است که او چندین سال تولیت «آستان قدس رضوی» را برعهده داشت که یکی از ثروتمندترین بنیادها در جمهوری اسلامی ایران قلمداد می شود و به دولت ایران پاسخگو نیست.

دی ماه سال گذشته، وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد که نهاد آستان قدس رضوی که زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی ایران اداره می‌شود، تحت تحریم ایالات متحده قرار گرفته است. استیون منوشن، وزیر خزانه‌داری وقت آمریکا، در آن زمان گفته بود: «این موسسه‌ها طبقه خواص [حکومت] ایران را قادر می‌کنند که یک نظام فاسد مالکیت بر بخش‌های بزرگی از اقتصاد ایران را حفظ کنند. ایالات متحده به هدف گرفتن کسانی که ادعا می‌کنند به مردم ایران کمک می‌کنند ولی ثروت خود را افزایش می‌دهند، ادامه می‌دهد.»

نام ابراهیم رئیسی همچنین با اعدام های گسترده مخالفان حکومت در اواخر دهه ۱۳۶۰ پیوند خورده است و از او به عنوان یکی از ناقضان حقوق بشر در ایران یاد می شود. گروه های حقوق بشری تخمین می زنند که در آن دوران ۵هزار نفر اعدام شدند هر چند سازمان «مجاهدین خلق» شمار اعدام شدگان را ۳۰هزار نفر می‌داند. جمهوری اسلامی ایران هرگز به طور کامل آن اعدام ها را، که ظاهرا بنا به دستور آیت الله خمینی انجام گرفت، تایید نکرد.

به نوشته آسوشیتدپرس، کاندیداتوری ابراهیم رئیسی به عنوان آزمونی برای مشروعیت رهبری روحانیون در ایران قلمداد می شود.

افراد بسیار دیگری نیز در انتخابات ریاست جمهوری در پیش رو ثبت نام کرده اند که از آن جمله می توان به علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس شورای اسلامی و رئیس سابق صدا و سیما، اشاره کرد. همچنین محسن رضایی، فرمانده سابق کل سپاه پاسداران، برای چهارمین بار خود را نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران کرده است. شمار دیگری از فرمانده هان سپاه نیز در انتخابات ریاست جمهوری ایران نامزد شده اند.

هرچند، این شورای نگهبان است که اعلام خواهد کرد چه افرادی از فیلتر این شورا برای نامزدی در انتخابات عبور می‌کنند.

ناظران داخلی و خارجی می‌گویند که نظام انتخابات در ایران با استانداردهای دموکراتیک فاصله زیادی دارد و آزاد و منصفانه قلمداد نمی‌شود.

XS
SM
MD
LG