تنها دو ماه بعد از تعیین محمدباقر قالیباف، شهردار سابق تهران و عضو پیشین سپاه، به ریاست مجلس شورای اسلامی، برخی مقامات دیگر فاش کردهاند که گسترده یک پرونده فساد مالی بزرگ موسوم به «پرونده املاک نجومی» سه برابر مقداری است که قبلا اعلام شده بود.
محمود میرلوحی، رئیس کمیته اقتصادی و تنظیم مقررات شورای شهر تهران، در گفتوگویی با روزنامه اعتماد بهتازگی از مواردی جدید در پرونده نجومی شهرداری تهران در دوران شهرداری محمدباقر قالیباف سخن گفته و اعلام کرده است که در گزارش اولیه مربوط به این املاک بحث واگذاری ۶۷۴ ملک به صورت غیرقانونی مطرح شد؛ ولی با پیگیریهای بعدی این موارد به بیش از ۲ هزار ملک رسیده است. او همچنین اعلام کرده که در این واگذاریها، مدیران سابق شهرداری تهران و برخی از اعضای سابق شورای شهر نیز نقش داشتهاند.
ایالات متحده بارها فساد مالی نهادینه، رانت خواری و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقامهای جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شده اند.
اما ماجرای واگذاری املاک شهرداری تهران با تخفیف ویژه به برخی از افراد، شهریور ماه سال ۹۵ پس از آن مطرح شد که وبسایت معماری نیوز نامهای از سازمان بازرسی کل کشور در این باره را منتشر کرد. در این نامه از مدیران شهرداری درباره دهها مورد واگذاری زمین و ملک با تخفیف ویژه به افراد خاص نظیر برخی از اعضای شورای شهر، برخی از مدیران شهرداری و اشخاص حقیقی و حقوقی خارج از مدیریت شهری سوال شده بود.
یاشار سلطانی، مدیر سایت معماری نیوز، چندی پیش با انتشار توئیتی به احضار نشدن قالیباف علیرغم اتهامات سنگین مالی به دادسرا اشاره کرده بود. این در حالی است که سلطانی خود برای مدتی بازداشت شد، چرا که این وبسایت نامه سازمان بازرسی کل کشور به شهرداری تهران را که در آن درباره واگذاری املاک شهرداری به برخی اشخاص توضیح خواسته شده بود، منتشر کرده بود.
محاکمه #نجفی بخاطر شکایت #الیاس_قالیباف طنزی تلخ برای تاریخ است.
— yashar soltani (@yasharsoltani) May 9, 2020
هنوز بدلیل پرونده اختلاس ۱۴هزار میلیاردی؛ #قالیباف برای احوال پرسی هم به دادسرا احضار نشده!
اسناد واریزی چند صد میلیارد تومان به حساب موسسه همسرش و اعترافات هزینه کرد در ستادهای انتخاباتیاش را در کوزه بگذارید! pic.twitter.com/lW7a97quOo
در سالهای پایانی شهرداری محمد باقر قالیباف، شهردار پیشین تهران، منتقدان مدیریت ۱۲ ساله او را موجب بدهکاری سنگین شهرداری تهران، استخدام انبوه نیروی انسانی، و از میان رفتن سرمایههای شهر دانستند.
فساد در دستگاههای حکومتی جمهوری اسلامی بارها از سوی منتقدان داخلی و نیز مقامات دولت آمریکا مورد اشاره قرار گرفته است. در سالهای اخیر پروندههای فساد اقتصادی در ایران افزایش یافته و تعدادی از این پروندهها مربوط به مدیران دولتی یا خویشاوندان چهرههای سرشناس حکومت است.