افزایش آمار مبتلایان و مرگ و میر ناشی از ابتلا به کرونا در ایران و کوتاهی مقامات در رابطه با روند واکسیناسیون، باعث نگرانی از شیوع گسترده این ویروس در زندانهای سراسر ایران شده است.
رضا خندان، فعال حقوق بشر و همسر نسرین ستوده، وکیل دادگستری زندانی، در گفتگویی اختصاصی با صدای آمریکا گفت، از زمانی که ویروس کرونا در ایران شیوع پیدا کرد، خطر گسترش این ویروس در زندانها و در میان زندانیان احساس شده و به مقامات مسئول هشدارهای لازم داده شده است. اما به گفته آقای خندان، آنها توجهی به این موضوع نکردهاند و در حال حاضر هم حتی با وجود نبود امکانات کافی و فقدان فاصلهگیری اجتماعی به دلیل ازدحام جمعیت در زندانها، از اعزام زندانیان به مرخصی به شدت جلوگیری میشود.
وی ضمن اشاره به مشکلات موجود در زندانهای ایران افزود: «طبیعی است که این بیماری در زندانها، مثل بیرون میچرخد؛ با این تفاوت که آنجا وارد هر سالنی که میشود کل بچههای آن سالن طبیعتا کرونا میگیرند.»
این فعال حقوق بشر با ابراز نگرانی از افزایش مبتلایان به این ویروس در زندانهای ایران به صدای آمریکا گفت: «هیچ چشم اندازی برای جمع و جور کردن و کنترل آن وجود ندارد و این حس ناامیدی و شروع نشدن جدی واکسیناسیون معضل بزرگی است.» نبود تغذیه مناسب، بیماریهای زمینهای برخی از زندانیان، و تحت فشار بودن آنها از لحاظ روحی، از مواردی است که به گفته آقای خندان زمینه را برای گسترش مجدد کرونا در زندانهای ایران فراهم میکند و جان زندانیان را در معرض خطر قرار میدهد.
رضا خندان همچنین با اشاره به تبعید زندانیان از زندانی به زندانی دیگر در طی روزهای اخیر و نگرانی از انتقال ویروس کرونا در زندانها با وجود این جابهجاییها میگوید: «زندانی را اساسا نباید از محل سکونتش خارج کنند و به یک استان دیگر، به یک شهر دیگر ببرند... ولی زندانیها را از این زندان به آن زندان در به در میکنند. علاوه بر اینکه حق این زندانی ضایع میشود و نباید چنین کاری بکنند، چون در پرونده هیچکدام از اینها حکم تبعید وجود ندارد ... این باعث میشود این بیماری پخش شود. از این زندان به آن زندان به راحتی میتوانند منتقل کنند.»
این فعال حقوق بشر در پایان با واکنش نسبت به کوتاهی دولت و کندی روند واکسیناسیون در ایران گفت: «من به عنوان یک شهروند میدانم که دولت ایران موظف است سر موقع واکسنش را بیاورد [و] در مورد زندانیان، در مورد شهروندان عادی، مطابق عرف جهانی واکسنشان را بزنند. این یک خواسته بدیهی و طبیعی است و نقض آن مغایر با اعلامیه جهانی حقوق بشر است که [میگوید] بهداشت و درمان مردم به عهده دولت است و باید به هر ترتیبی که شده اینها را جبران کند.»
آقای خندان که معتقد است تحریم و نبود پول برای واکسیناسیون، تنها بهانهای از سوی دولت ایران است میگوید، اگر دولت چنین امکانی را ندارد به راحتی میتواند استعفاء دهد و جای خود را به دولتی دهد که بتواند شرایط واکسیناسیون را برای شهروندان ایرانی فراهم کند.
به گزارش صدای آمریکا، در حالی که بیشتر کشورهای دنیا، آمار واکسیناسیون را بر اساس دستهبندی سنی تفکیک کرده و روزانه ارائه میدهند، وزارت بهداشت ایران آمار تفکیکی ارائه نمیدهد.این وزارتخانه تنها اعلام کرده که تاکنون مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۴۶۲ هزار و ۶۴۲ دُز رسیده است.
آمار وزارت بهداشت نشان میدهد از بیست و چهارم تا بیست و پنجم فروردین، ۲۵هزار و ۵۸۲ بیمار جدید مبتلا به کرونا شناسایی شده است و طی ۲۴ ساعت، ۳۰۴بیمار جان خود را از دست دادند.
با این وجود نهادهای داخلی ایران، شمار قربانیان را سه تا چهار برابر آمار رسمی برآورد میکنند.