لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۳

نیروهای ضدطالبان در شمال افغانستان چندین شهرستان را از کنترل این گروه خارج کرده‌اند


یک سرباز ارتش ملی افغانستان در یک ایست بازرسی در شهرستان گذره استان هرات؛ تاریخ نامشخص
یک سرباز ارتش ملی افغانستان در یک ایست بازرسی در شهرستان گذره استان هرات؛ تاریخ نامشخص

گزارش‌ها از افغانستان حاکی از آن است که نیروهای وابسته به دولت برکنارشده افغانستان روز جمعه ٢٩ مرداد توانستند کنترل چندین شهر از استان بغلان در شمال افغانستان را از شبه‌نظامیان گروه اسلامگرای طالبان پس بگیرند.

به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، حساب‌های کاربری طرفداران طالبان در رسانه‌های اجتماعی با تایید کشته‌شدن دست‌کم ۱۵ ستیزه‌جوی طالبان و زخمی‌شدن ۱۵ عضو دیگر این گروه در استان بغلان، از آن به عنوان یک «خیانت» به عفو عمومی اعلام‌شده توسط طالبان برای اعضای دولت قبلی افغانستان یاد کرده‌اند.

یکی از فرماندهان محلی به نام عبدالحمید نیز با انتشار پیامی ویدیویی از شهرستان اندراب در استان بغلان با بیان این که نیروهایش در حال پیشروی به سوی مناطق همجوار هستند، وعده بازپس‌گیری کل استان بغلان را داده است.

بر اساس گزارش‌ها، طالبان نیروهای خود را جهت انجام ضدحمله به اندراب اعزام کرده است.

شاهدان عینی نیز به بخش فارسی صدای آمریکا گفته‌اند شهرستان‌های حصه اول و حصه دوم بهسود در استان وردک در غرب کابل توسط نیروهای وفادار به فرمانده علی‌پور از تصرف طالبان خارج شده است. به گفته این شاهدان، شهرستان‌های خنجان، دوشی، و اندراب استان بغلان نیز از کنترل طالبان خارج شده و شاهراه سالنگ که از مسیر مزار-کابل شمال افغانستان را به کابل وصل می‌کند، مسدود شده است.

این ضدوخوردها در حالی رخ می‌دهند که امرالله صالح، معاون اول اشرف غنی رئیس جمهوری پیشین افغانستان، وعده سازماندهی مقاومتی شدید علیه طالبان را از استان زادگاهش، یعنی پنجشیر، داده است.

آقای صالح مدعی شده که از حمایت احمد مسعود، فرزند احمد شاه مسعود، برخوردار است. احمد شاه مسعود طی سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۰ توانست پنجشیر و مناطق همجوار را از سلطه طالبان دور نگه دارد.

تلاش‌های دیپلماتیک طالبان و چالش‌های اقتصادی پیش رو

از طرف دیگر، کابل در روزهای اخیر صحنه گفت‌وگوهای میان طالبان و رهبران پیشین افغانستان بوده است.

طالبان وعده داده است که یک «حکومت اسلامی همه‌شمول» را تشکیل خواهد داد. در همین حال ایالات متحده و جامعه بین‌المللی هشدار داده‌اند در صورت به حاشیه راندن دیگر گروه‌ها توسط طالبان، آنها از به رسمیت شناختن دولت تحت تسلط طالبان سر باز خواهند زد.

عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان، روز شنبه ٣٠ مرداد با انتشار تصاویری از دیدار خود و حامد کرزی، رئیس جمهوری اسبق آن کشور، با اعضای دفتر سیاسی و تیم مذاکره‌کننده طالبان، گفت: «درباره رویدادهای امنیتی و سیاسی جاری و یک راه‌حل سیاسی همه‌شمول برای آینده کشور به تبادل آرا پرداختیم.»

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، سه‌شنبه ۲۶ مرداد طی کنفرانسی مطبوعاتی در کابل گفته بود طالبان می‌خواهد به عنوان عضوی از جامعه بین‌المللی باقی بماند و در همین راستا به حقوق زنان احترام می‌گذارد و حکومتی همه‌شمول و دربرگیرنده تمامی گروه‌های قومی تشکیل خواهد داد.

با این حال، فعالان حقوق بشر در کابل می‌گویند نیروهای طالبان به منازل شخصی‌ آنها یورش برده‌اند. بر اساس گزارش‌ها، چندین گوینده مجری زن تلویزیون ملی افغانستان نیز بدون هیچ توضیحی از کار خود برکنار شده‌اند.

طالبان وعده بهبود اقتصاد افغانستان را داده است، اما دریافت کمک‌های خارجی مستلزم رسیدگی به مسائل مربوط به نحوه حکومت‌داری و نیز آشتی طالبان با سایر نیروهای افغانستانی است. از طرف دیگر، بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول کمک‌های خود به افغانستان را متوقف کرده‌اند.

به گفته کارشناسان، در صورت ادامه وضعیت کنونی، طالبان به زودی با مشکلات اقتصادی عمده‌ای به ویژه در پرداخت حقوق کارمندان دولت و نیز تداوم پروژه‌های جاری مواجه خواهد شد.

XS
SM
MD
LG