لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۹

ادامه واکنش‌ها به کلاهبرداری «کوروش کمپانی»؛ دو حقوقدان: تبلیغ‌کنندگان مسئولیت حقوقی دارند


مال‌باختگان کوروش کمپانی
مال‌باختگان کوروش کمپانی

واکنش‌ها به پرونده کلاهبرداری کلان شرکت کوروش کمپانی که با تبلیغات گسترده توسط چهره‌های سرشناس فرهنگی و هنری برای فروش گوشی‌های موبایل آیفون ۱۳ مبالغ میلیونی از شهروندان دریافت کرده بود، همچنان ادامه دارد.

امیرحسین شریفیان، مالک «کوروش کمپانی» در نخستین اظهاراتش پس از خروج از کشور، در گفت‌وگو با امین فردین، برنامه‌ساز اینترنتی، شمار چهره‌های معروف تبلیغ‌کننده برای این شرکت را بیش از ۵۰۰ تن اعلام کرد و تأیید کرد که مبلغ یک تا ۲۰ میلیون تومان به آنها برای تبلیغ پرداخته است.

مالک «کوروش کمپانی» با بیان این که پدرش هیچ نوع همکاری‌ای با او نداشته اما «به عنوان همدست» او بازداشت شده، گفت که این شرکت «حدود ۱۳۰ تا ۱۵۰ میلیارد تومان» به مردم بدهکار است و در این حال مدعی شد که «اموال داخل این کمپانی توسط مردم ربوده شده» و کارمندانش «از سوی مال‌باختگان تهدید شده‌اند.»

این در حالی است که مرجع قضایی درباره مبلغ کلاهبرداری اظهارنظری نکرده و برخی رسانه‌ها رقم آن را «تا دو هزار میلیارد تومان» اعلام کرده‌اند.

وقوع این کلاهبرداری که موجی از اعتراض مال‌باختگان را در پی داشته، در حالی است که شرکت «کوروش کمپانی» دارای نشان «ای‌نماد» یعنی «نماد اعتماد الکترونیکی» است و همین مسئله موجب اعتماد شهروندان به آن شده بود.

در این حال، به گزارش خبرگزاری ایسنا، مهدی اسدی رئیس انجمن واردکنندگان موبایل، گفته که «کوروش کمپانی اصلا مجوز واردات آیفون نداشته و موبایل‌ها را از طریق شرکت واردکننده داخلی تهیه» می‌کرد و می‌فروخت و پیش از این نیز «دو مرتبه پلمب شد» و «بنا بر دلایلی که مطلع نیستیم، مجددا بازگشایی شد.»

یکی از مال‌باختگان به وب‌سایت دیجیاتو گفته که «تبلیغ سلبریتی‌ها و نماد اعتماد الکترونیکی» دو عاملی بوده که موجب اعتماد او به کوروش کمپانی شده بود.

امید سلیمی بنی، حقوقدان نیز به دیجیاتو گفته که تبلیغ‌کنندگان «در این ماجرا مسئولیت حقوقی دارند» و می‌توان آنها را «تعقیب حقوقی» کرد.

همچنین، عبدالصمد خرمشاهی، وکیل دادگستری و حقوقدان شناخته شده، درباره این پرونده به گروه مشاوران حقوقی «دادبان» گفته است که «هر نهادی اعم از دولتی یا غیردولتی، یا افرادی که به هر نحوی وقوع جرم را تسهیل کردند یا می‌توانستند از وقوع جرم جلوگیری کنند ولی به تکلیف خود عمل نکردند، مسئولیت دارند و باید پاسخگو باشند.»

کوروش کمپانی نخستین مجموعه‌ای نیست که با وعده‌های نافرجام سرمایه شهروندان را دریافت کرده و بر شمار مال‌باختگان در ایران افزوده است.

روزنامه فرهیختگان، گزارش داده که در چند سال گذشته «۳۲ مورد کلاهبرداری» در ایران رخ داده که «هر کدام بیش از چند هزار مال‌باخته» بر جا گذاشته است.

بر اساس این گزارش، «نقاط مشترکی در این نوع کلاهبرداری‌ها» از جمله «تورم بالا در کشور»، «کاهش ارزش دارایی و سرمایه افراد»، کمبود «سواد مالی در جامعه» نسبت به پروژه‌هایی که با این شیوه کار می‌کنند، و «ممنوعیت و محدودیت واردات» به چشم می‌خورد.

بنا بر گزارش‌های پیشین صدای آمریکا، نام شرکت‌های متعدد دیگری از جمله ریحان‌تاک، رضایت‌خودرو، کینگ مانی، کریپتولند، و آمیتیس، به عنوان اختلاس‌گران و کلاهبرداران مطرح شده و اعتراضات مال‌باختگان در شهرهای مختلف ایران را به دنبال داشته است.

ارسالی شما| تجمع مالباختگان شرکت آمیتیس در مقابل دادگستری خراسان رضوی
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

همچنین، احمد علوی، استاد و پژوهشگر اقتصادی در دانشگاه‌های سوئد، درباره کلاهبرداری «کوروش کمپانی» به صدای آمریکا گفته که کل حاکمیت جمهوری اسلامی در پس این‌گونه موارد فساد، تبهکاری، و ناامنی اقتصادی است.

XS
SM
MD
LG