جان کری وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه با اسلام کریماف رئیس جمهوری ازبکستان ملاقات کرد. آقایان کری و کریماف در سمرقند، شهر باستانی در جاده ابریشم ملاقات کردند. جان کری برای تاکید بر اهمیت روابط آمریکا با کشورهای آسیای میانه، به پنج کشور این منطقه سفر می کند.
مارک تونر قائم مقام سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: "کری و کریماف درباره مسائل بینالمللی و نگرانیهای مشترک از جمله مبارزه با خشونت افراطگرایان و همچنین ثبات و امنیت منطقه گفت و گو کردند."
اسلام کریماف رئیس جمهوری ۷۷ ساله ازبکستان که از سال ۱۹۹۰ رهبری این کشور را در دست داشته، عمدتا به دلیل نقض حقوق بشر از سوی فعالان این حوزه مورد انتقاد قرار میگیرد.
کری از کریماف به خاطر میزبانی اولین گردهمایی نمایندگان کشورهای C۵+۱ سپاسگذاری کرد. گروه C۵+۱ به کشورهای آمریکا و پنج جمهوری آسیای میانه یعنی قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان گفته میشود.
گروه کشورهای فوق برای تحکیم همکاری در زمینههایی چون مبارزه با قاچاق انسان و مواد مخدر و همچنین حمایت از امنیت و ثبات افغانستان فعالیت میکنند اما امنیت در حوزه انرژی مهمترین هدف از گردهمایی اخیر تعریف شده است.
جان کری گفت: "امنیت انرژی در صدر ملاقات ما است و ما شروع خوبی در شروع پروژههایی چون بازار برق منطقهای از آسیای میانه تا جنوب آسیا داشتیم."
تحکیم مناسبات
برخی مقامات آمریکایی دیدار کری از آسیای میانه را راهی برای اطمینان دادن به کشورهای این منطقه از تحکیم مناسباتشان با واشنگتن همزمان با سرد شدن روابط واشنگتن و مسکو توصیف میکنند. این در حالی است که آقای کری برای انتقاد از کاستیهای کشورهای آسیای میانه در زمینه حقوق بشر زیر فشار است.
سازمان دیدبان حقوق بشر مستقر در آمریکا از کری خواست تا برای آزادی افرادی که به اتهامات غلط زندانی و شکنجه شدهاند و همچنین موارد دیگر نقض حقوق بشر در این کشورها، تلاش کند.
کری گفت: "کشورهای آسیای میانه وعده دادهاند تا پس از استقلال خود را به استانداردهای بینالمللی برسانند و اینک هر کدام از این کشورها هم در همکاری با ما و هم بین خودشان برای رسیدن به استانداردها در تلاشند. مردم این کشورها مانند همه جای جهان خواستار حاکمیت موثر و مسئول هستند."
کمیته حمایت از روزنامهنگاران اخیرا جان کری را به تمرکز بر وضعیت روزنامهنگارانی ترغیب کرد که به دلایل سیاسی زندانی شدهاند. این کمیته همچنین خواست که سانسور در فضای آنلاین و حملات فیزیکی به اعضای رسانهها و روزنامهنگاران را طی سفر به کشورهای آسیای میانه مورد ملاحظه قرار دهد. کمیته حمایت از روزنامهنگاران گفت تحقیقاتش نشان میدهد که آزادی رسانه در دوران پس از فروپاشی شوروی "همواره بدتر شده است."