مقامات مصری روز شنبه ۲۶ اسفند، گفتند: انتظار می رود مذاکرات متوقف شده با هدف برقراری آتشبس در جنگ اسرائیل و حماس، از روز یکشنبه ۲۷ اسفند، در پایتخت قطر از سر گرفته شود.
این اولین بار است که مقامات اسرائیلی و رهبران حماس از زمان آغاز ماه رمضان به مذاکرات غیرمستقیم میپیوندند. میانجیگران بینالمللی امیدوار بودند که پیش از آغاز ماه رمضان یک آتشبس شش هفتهای تضمین شود، اما حماس پافشاری کرد که هرگونه توافقی باید منجر به آتشبس دائمی در غزه شود، درخواستی که اسرائیل رد کرد.
با این حال، در روزهای اخیر، هر دو طرف گامهایی را با هدف ازسرگیری مذاکرات که هرگز به طور کامل متوقف نشد، برداشتند.
دو مقام مصری که یکی از آنها در مذاکرات شرکت دارد، به شرط ناشناس ماندن گفتند حماس پیشنهاد جدیدی برای یک طرح سه مرحلهای به میانجیها ارائه کرد.
مرحله اول، آتشبس شش هفتهای است که شامل آزادی ۳۵ گروگان زن، بیمار و سالمند در ازای آزادی ۳۵۰ فلسطینی زندانی در اسرائیل است.
حماس در این مرحله همچنین حداقل پنج سرباز زن را در ازای ۵۰ زندانی فلسطینی آزاد خواهد کرد که در حال گذراندن محکومیتهای طولانی به اتهامات تروریستی هستند. این مرحله به گفته حماس باید شامل عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از دو جاده اصلی در غزه باشد و به فلسطینیهای آواره اجازه بازگشت به خانههای شان داده شود.
در مرحله دوم، با برقراری آتشبس دائمی، حماس باقیمانده سربازان اسرائیلی را که به گروگان گرفته است، در ازای تعداد بیشتری از زندانیان فلسطینی در اسرائیل آزاد میکند.
به گفته این مقام مصری، در مرحله سوم، حماس اجساد گروگانهایی را که در اختیار دارد، در ازای لغو محاصره غزه و اجازه شروع بازسازی توسط اسرائیل تحویل خواهد داد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، این طرح سه مرحلهای را «غیر واقعی» خوانده است. با این حال، او موافقت کرد که مذاکره کنندگان اسرائیلی را برای گفتگوهای بیشتر به قطر بفرستد.
مقامات مصری گفتند که انتظار میرود این مذاکرات بعد از ظهر یکشنبه ۲۷ اسفند، از سر گرفته شود، هرچند ممکن است تا دوشنبه به تعویق بیفتد.
دولت نتانیاهو با آتشبس دائمی مخالفت کرده است و اصرار دارد که ابتدا باید به هدف اعلام شده خود، یعنی «نابودی حماس» عمل کند.
دفتر نتانیاهو همچنین روز جمعه ۲۵ اسفند، اعلام کرد که او عملیات نظامی برای حمله به رفح، جنوبیترین شهر غزه را که حدود ۱.۴ میلیون آواره فلسطینی در آن پناه گرفتهاند، تایید کرده است.
ایالات متحده و سایر کشورها هشدار دادهاند که چنین عملیاتی میتواند فاجعهبار باشد، اما اسرائیل میگوید که عملیات برای نابودی گردانهای حماس مستقر در این شهر را انجام خواهد داد.
پس از حمله حماس تحت حمایت جمهوری اسلامی به جنوب اسرائیل در ۱۵ مهر که منجر به کشته شدن ۱۲۰۰ تن و گروگان گرفتن ۲۵۰ تن دیگر شد، بسیاری از فلسطینیها به رفح گریختند.
دفتر نتانیاهو گفت که عملیات رفح شامل تخلیه غیرنظامیان خواهد شد، اما جزئیات یا جدول زمانی برای آن ارائه نکرد. ارتش اسرائیل روز ۲۳ اسفند گفت که قصد دارد غیرنظامیان را به مناطق امنی در مرکز غزه که «مناطق بشردوستانه» خواند، منتقل کند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز جمعه گفت: «ما باید شاهد یک طرح روشن و قابل اجرا باشیم» تا محافظت از مردم بی گناه در رفح در برابر حمله اسرائیل تضمین شود.