لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۴۰

صدر اعظم آلمان در اسرائیل: ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد


آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان (چپ) و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل - آرشیو
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان (چپ) و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل - آرشیو

صدراعظم آلمان، که برای سفری دو روزه به اسرائیل سفر کرده است، روز پنجشنبه گفت دو کشور همنظر هستند که هرگز نباید اجازه داد ایران به سلاح هسته‌ای دسترسی پیدا کند، هر چند در مورد راه‌های رسیدن به این هدف اختلاف نظر دارند.

آلمان یکی از شش قدرت جهانی عضو گروه موسوم به ۱+۵ است که در تابستان ۲۰۱۵ با ایران بر سر برنامه هسته‌ای بحث برانگیزش به توافق رسیدند و پس از خروج آمریکا از توافق در هجدهم اردیبهشت ماه، در تلاش است آن توافق را حفط کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آنگلا مرکل در یک نشست خبری مشترک با همتای اسرائیلی خود در اورشلیم گفت: «ما با موضع اسرائیل موافقیم و اعتقاد کامل داریم که هر کاری باید کرد تا از دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای جلوگیری شود.»

وی در ادامه خاطر نشان کرد که با این حال، آلمان در مورد راه‌های رسیدن به این هدف همیشه با اسرائیل همسو و هم‌نظر نیست.

ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین به عنوان پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به همراه آلمان روز ۲۳ تیر ۱۳۹۴ موفق شدند در مورد برنامه هسته‌ای ایران با نمایندگان جمهوری اسلامی به یک توافق جامع دست یابند.

بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل اما از ابتدا مخالف گفت‌وگوهای هسته‌ای با تهران محسوب می‌شد. وی هفته گذشته در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد جمهوری اسلامی را متهم کرد که همچنان به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای است.

اسرائیل معتقد است که توافق هسته‌ای موسوم به برجام صرفا باعث عقب افتادن زمان دسترسی به ایران به سلاح هسته‌ای شده و لغو برخی تحریم‌های ایران، باعث گسترش برنامه موشکی و افزایش دخالت‌های آن کشور در خاور میانه شده است.

با این حال آلمان و اسرائیل در موارد دیگری، به ویژه در مورد برنامه موشکی بالیستیک ایران، حمایت تهران از گروه‌های شبه‌نظامی در سراسر منطقه خاور میانه، و همچنین حضور نظامی ایران در سوریه هم‌نظر هستند.

صدر اعظم آلمان در نشست خبری امروز خود تاکید کرد «حضور نظامی ایران در سوریه و لبنان تهدیدی علیه اسرائیل است.»

وی پیشتر در دیدار با دانشجویان دانشگاه حیفا، از روسیه بابت تخلیه نیروهای نظامی ایران و شبه‌نظامیان نزدیک به آن از جولان و مناطق نزدیک مرز اسراییل در سوریه تقدیر کرد.

جمهوری اسلامی اسرائیل را به عنوان یک کشور به رسمیت نمی‌شناسد و بارها تهدید به نابودی آن کرده است. اسرائیل حضور نظامیان ایرانی در سوریه و در نزدیکی مرزهایش را یک تهدید جدی علیه امنیت خود تلقی می‌‌کند.

هم‌زمان با سفر صدر اعظم آلمان به اسرائیل، وزیر امور خارجه آلمان نیز به واشنگتن پایتخت ایالات متحده سفر و با مایک پمپئو همتای آمریکایی خود دیدار و در زمینه‌های مختلف دوجانبه و بین‌المللی، از جمله ایران، گفت‌وگو کرده است.

هایکو ماس در این دیدار، با بیان این که برلین و واشنگتن در برابر ایران هدف «مشترک» دارند، گفت با این حال دو کشور «راه‌های متفاوتی» را در این‌باره در پیش گرفته‌اند.

وی تاکید کرد که آلمان و آمریکا در مواردی مانند ممانعت از دسترسی ایران به سلاح‌های هسته‌ای، نگرانی از برنامه موشکی ایران و حضور نظامیان ایرانی در سوریه اشتراک نظر دارند.

پیش از این وزیر خارجه آمریکا از تلاش کشورهای اروپایی حامی برجام برای کم کردن تاثیر تحریم‌های آمریکا علیه ایران و طرح آنها برای راه‌اندازی سیستم جدید مبادله مالی باتهران انتقاد کرده بود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG