لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۳۳

کامبیز آتابای به صدای آمریکا: عکس‌های پس از انقلاب اسلامی ثابت می‌کنند جواهرات از ایران خارج نشده‌اند


محمدرضا شاه پهلوی و شهبانو فرح در هنگام ترک ایران - دی ماه ۱۳۵۷
محمدرضا شاه پهلوی و شهبانو فرح در هنگام ترک ایران - دی ماه ۱۳۵۷

ادعای سخنگوی دولت رئیسی در مورد اموالی که محمدرضا شاه پهلوی و شهبانو فرح پهلوی از ایران خارج کردند با موجی از انتقاد همراه شد. کامبیز آتابای، رئیس دفتر شهبانو فرح پهلوی، به پرسش‌های صدای آمریکا در همین رابطه پاسخ داده است.

علی بهادری جهرمی در توییتی ادعا کرد که پادشاه پیشین ایران هنگام خروج از کشور، ۳۵ میلیارد دلار از «اموال ایرانیان» شامل «‏۳۸۴ چمدان جواهر و الماس»، «‏دو تاج با ۵ هزار قطعه الماس»، و « ۵۰ قطعه زمرد و ۳۶۸ حبه مروارید» را با خود برده‌اند.

کامبیز آتابای، رئیس دفتر شهبانو فرح پهلوی، در همین رابطه به صدای آمریکا گفت که وام گرفتن تاج‌ها و جواهرات از بانک مرکزی تشریفات پیچیده‌ای داشت و برای آوردن به کاخ و بازگرداندن به بانک مرکزی نیازمند امضای ۵ تا ۷ مقام مختلف بود.

آقای آتابای توضیح داد که ۲۴ ساعت پیش از پرواز شاه و شهبانو به کاخ نیاوران رفت و به شهبانو گفت که چند قطعه نفیس از جمله قلمدون مینیاتور را که هدیه گرفته بود در‌ چمدان بگذارد و‌ ببرد، ولی شهبانو هیچ کدام را نبرد و حتی لباس‌های خود را هم در کاخ گذاشت و رفت.

رئیس دفتر شهبانو فرج پهلوی یادآوری کرد که پس از انقلاب اسلامی و خروج شاه و شهبانو از کشور، شماری از خبرنگاران بین‌المللی در دیدار از کاخ نیاوران تصاویری را ثبت کردند که نشان می‌دهد کاخ دست‌نخورده باقی مانده بود.

پادشاه پیشین ایران حتی هواپیمای بوئینگ ۷۰۷ سلطنتی موسوم به «شاهین» را به ایران بازگرداند.

پس از ادعای بهادری جهرمی، بسیاری از کاربران در توییتر به این موضوع اشاره کردند که تاج‌ها و جواهرات سلطنتی در موزه جواهرات ملی نگهداری می‌شوند و میلیون‌ها ایرانی در سال‌های اخیر آنها را دیده‌اند.

حتی در تارنمای رسمی بانک نیز محل نگهداری تاج‌ها، خزانه جواهرات بانک مرکزی عنوان شده است.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی چند سال پیش گزارش تصویری از جواهرات ملی به کارگردانی خسرو سینائی پخش کرد.

روزنامه نیویورک تایمز در سال ۱۳۷۱ در‌ گزارشی نوشت که حدود یک سال پیش، اکبر هاشمی رفسنجانی بازدیدی خصوصی از موزه محل نگهداری جواهرات سلطنتی انجام داد.

در این گزارش عنوان شد که این جواهرات در زیرزمین بانک مرکزی، پایین پلکانی پوشیده شده با فرش ایرانی، پس از گذر از ایست‌های امنیتی و یک جفت درب فولادی با کنترل الکترونیکی، در یک خزانه سرد، کم نور با کف مرمر که با محافظان مسلح محافظت می‌شود، نگهداری می‌شوند.

شماری از کاربران در واکنش به ادعای بهادری جهرمی، به تعطیلی موزه جواهرات ملی ایران با آغاز شیوع ویروس کرونا اشاره کرده‌اند و از احتمال غارت و یا تعویض جواهرات در این مدت ابراز نگرانی کرده‌اند.

عده‌ای نیز به اختلاس‌های کلان مقامات و وابستگان نظام جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر اشاره کرده‌اند.

کاربری در پاسخ به بهادری جهرمی نوشته است: «اموالی که آقازاده‌ها بردند و اختلاس کردند بیشتر از این حرف‌ها است. لطفا تخمینی در مورد اموال آقازاده‌ها و اختلاس‌ها بزنید.»

ادعای سخنگوی دولت رئیسی تازه نیست و توسط مقامات دیگر جمهوری اسلامی هم تکرار شده است. بهمن ماه سال گذشته، خبرگزاری فارس نیز در‌ گزارشی تحت عنوان «دزدی افسانه‌ای خاندان پهلوی از ایرانیان» ادعایی مشابه را‌ مطرح کرد.

حکومت جمهوری اسلامی که از زمان انقلاب به دنبال ثروتی است که ادعا می‌کند محمدرضا شاه پهلوی با خود خارج کرده است در آبان ۱۳۵۸ یک پرونده حقوقی را در نیویورک علیه محمد رضا شاه پهلوی تشکیل داد و مبلغ ۳۶.۵ میلیارد دلار به اضافه خسارت مجموعاً ۵۶.۵ میلیارد دلار طلب کرد.

محمدرضا شاه پهلوی شاه چند ماه پیش از درگذشتش در قاهره در یکی از‌ مصاحبه‌هایش ادعاها در مورد میلیاردر بودن خود را رد کرد و گفت که ثروت شخصی‌اش از ۱۰۰ میلیون دلار فراتر نمی‌رود و ممکن است به ۵۰ میلیون دلار نیز کاهش پیدا کرده باشد.

شاهزاده رضا پهلوی نیز در گفتگویی که در سال ۱۳۸۹ با بخش فارسی صدای آمریکا داشت گفت که به دلیل وجود یک پرونده دادگاهی ، تمامی اسناد مربوط به ثروت او و آنچه از پدرش به ارث برده است در پرونده‌های قضایی آمریکا موجود است و در دسترس عموم قرار دارد.

او همچنین توضیح داد که طی سی سال، جمهوری اسلامی در سه کشور مختلف خانواده پهلوی را با چنین اتهاماتی به دادگاه کشانده است و هر بار، به دلیل نداشتن مدرک و سند برای پشتیبانی از ادعای خود پرونده را باخته است.

XS
SM
MD
LG