لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۹

آمريکا، ايران، تنگه هرمز و تحريم نفت


«Культур-мультур» или мультикультурализм в одной отдельно взятой стране?
«Культур-мультур» или мультикультурализм в одной отдельно взятой стране?

فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران ایران می گوید جهان نمی تواند حتی یک روز بدون نفت خلیج فارس زندگی کند. دریادار علی فدوی گفت که نیروهای نظامی ایران پیش از این بستن تنگه هرمز را تجربه کرده اند. وی افزود نیروی دریایی سپاه ماه آينده در خلیج فارس رزمایش دریایی برگزار خواهد کرد.

رزمایش نیروی دریایی ارتش ایران و اعلام تمرین برای مسدود کردن تنگه هرمز، هفته گذشته قیمت جهانی نفت را افزایش داد.

عربستان سعودی در واکنش اعلام کرد توان تولید روزانه ۵ میلیون و ۱۲٠ هزار بشکه نفت را دارد و در صورت لزوم نیاز جهانی را تامین خواهد کرد. غرب نيز آماده می شود در ماه آينده روزانه ۱۴ ميليون بشکه نفت ذخيره آمريکا، اروپا و ژاپن را برای جبران کاهش احتمالی نفت خليج فارس، ترخيص کند.

تهديد اخير ايران برای مسدود کردن تنگه هرمز با پاسخ قاطع آمريکا روبرو شد. اين کار نگرانی از احتمال برخورد نظامی در خليج فارس و بالا رفتن قيمت نفت را افزايش داد، اما برخی از تحليلگران تصور نمی کنند که اين تنش ها از جنگ لفظی ميان دو کشور فراتر رود.

چند روز پيش يکی از فرماندهان نظامی ايران به آمريکا نصيحت کرد تا ناو هواپيمابری را که از تنگه هرمز عبور داده و به دريای عمان برده، به خليج فارس بر نگرداند.

مارک فيتز پاتريک از موسسه مطالعات استراتژيک اين حرف فرمانده ارشد نظامی ايران را مضحک می داند و می گويد: خنده دار است اگر کسی فکر کند که نيروی دريايی آمريکا به دستور العمل ايران در اين مورد گوش خواهد داد. تو خالی بودن اين تهديد، حتی برای خود ايران هم آشکار است.

علاوه بر اين، تهران تهديد کرد، تنگه هرمز، آبراه باريک محل عبور ٢٠ درصد از نفت صادراتی دنيا را مسدود خواهد کرد، کاری که فی الواقع به معنای اعلان جنگ است.

آقای فيتز پاتريک می افزايد: من تصور نمی کنم در هفته ها يا ماه های آينده شاهد عمليات نظامی در خليج فارس باشيم.

تحليلگران معتقدند نزديک شدن ايران به توليد سلاح اتمی که تهران منکر آن است، می تواند باعث ضربه نظامی آمريکا يا اسراييل شود، اما در حال حاضر تحريم های اقتصادی و بويژه تحرک اروپا در جهت تحريم نفت ايران، بيش از هر چيز ديگری بر اوضاع اثر گذاشته است.

کارشناس موسسه مطالعات استراتژيک در ادامه می گويد: حال که تحريم ها آرام آرام شامل نفت ايران هم می شود، در واقع قلب اقتصاد ايران را هدف قرار داده است. تحرکات اخير ايرانيان هم به دليل فشار ناشی از اين امر است.

بگفته ناظران آگاه، تا زمان دستيابی تهران به سلاح اتمی، و يا منصرف شدن از دنبال کردن آن، مراودات آمريکا و ايران گاه بگاه شاهد فراز و نشيب هايی خواهد بود.

***

اما در آسيا، کشورهای کره جنوبی و ژاپن در تلاشند تا از تحريم نفت ايران معاف شوند. بر اساس تحريم های جديد آمريکا، شرکت های غيرآمريکايی که به خريد نفت ايران بپردازند مورد تحريم واشنگتن قرار خواهند گرفت. اما آيا نياز روبه فزونی به نفت، به آمريکا امکان خواهد داد تا تحريم نفت ايران را با موفقيت پيش برد؟

آمريکا خواستار افزايش فشارها عليه ايران است و در اين راستا بانک مرکزی و صنعت نفت جمهوری اسلامی را هدف قرار داده است. ولی کشورهای صنعتی و در حال رشد خاوردور، ميزان قابل توجهی از نفت خود را از ايران وارد می کنند و توقف خريد نفت ايران هزينه زيادی برای آنها خواهد داشت.

طی هفته ای که گذشت، رييس جمهوری آمريکا، تحريم بانک مرکزی ايران را به امضا رساند. بر اساس اين تحريم ها، شرکت های مالی که با آمريکا در ارتباط تجاری هستند امکان خريد نفت ايران را نخواهند داشت. با توجه به ارتباط تجاری نزديک کره جنوبی و ژاپن با آمريکا، اين کشورها خواستار معافيت از تحريم ها هستند.

در اين ميان چين هم، به عنوان بزرگترين خريدار نفت ايران، مانع بزرگی در برابر تحريم های آمريکاست.

هونگ لئی، سخنگوی وزرات امور خارجه چين، می گويد: چين همچون بسياری ديگر از کشورها، در حيطه اقتصاد و انرژی، روابط منظم، آزاد و شفافی با ايران دارد. اين روابط، قوانين شورای امنيت سازمان ملل را نقض نمی کند.

چين اعلام کرد خريد نفت ايران را در ماه های ژانويه و فوريه پنجاه درصد کاهش خواهد داد، ولی ناظران معتقدند اين اقدام تنها برای کاهش قيمت نفت صورت گرفته است.

اما برخلاف چين؛ کره جنوبی و ژاپن از متحدان نزديک سياسی آمريکا هستند و مقام های اين کشورها می گويند تصميم در خصوص خريد نفت ايران را در پی مذاکره با واشنگتن اتخاذ خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری رويترز، در سال ٢٠۱٢ کره جنوبی حدود ۱٠ درصد از نفت خام خود را از ايران خريداری خواهد کرد. اين ميزان معادل ٢٠٠ هزار بشکه نفت در روز است.

اکنون بايد منتظر ماند و ديد رايزنی های آمريکا با متحدانش در خاوردور، وضعيت همکاری های انرژی ايران با کره جنوبی و ژاپن را به کجا خواهد برد.

***

در همين حال روز جمعه يک رزمناو نيروی دريايی آمريکا ۱۳ ملوان ايرانی را که در خليج عمان به اسارت دزدان دريايی در آمده بودند، نجات داد. به گفته سخنگوی ارتش آمريکا يک تيم از نيروی دريايی آمريکا، پس از پرواز از عرشه رزمناو «استنيس» به قايق دزدان دريايی وارد شد و پس از دستگير کردن ۱۵ دزد دريايی، ملوانان ايرانی را آزاد ساخت. سرپرست گروه ملوانان ايرانی از گروه نجات سپاسگزاری کرد.

اوايل هفته جاری، مقامات جمهوری اسلامی نسبت به حضور مجدد ناو هواپيما بر «استنيس» به حوزه خليج فارس، هشدار داده بودند. ايرنا به نقل از سرلشکر عطالله صالحی گزارش داده بود که ايران آماده پاسخگويی به هر نوع تهديد ناشی از بازگشت رزمناو «استنيس» به خليج فارس است.

XS
SM
MD
LG