لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۳

غرامت به کردها و هشدار علیه حملات شیمائی


حکم دادگاهی در هلند که به یک تاجر فروشنده مواد اولیه مورد استفاده در حملات مرگبار شیمیائی رژیم سابق عراق دستور پرداخت غرامت به آسیب دیدگان در این حملات را می دهد ، به منزله هشدار به افراد و یا شرکت هائی تلقی شده است که همزمان با گزارش های راجع به استفاده از گازهای شیمائی در جنگ داخلی سوریه ممکن است سعی به فروش مواد شیمائی به حکام مستبد و ظالم داشته باشند.

خبرگزاری آسوشتدپرس در گزارشی از لاهه می گوید گرچه این حکم تاریخی بیشتر جنبه نمادین دارد و در مورد ۱۶ بازمانده از حملات صادر شده است اما صدور آن مصادف با زمانی است که دعاوی حاکی از استفاده از تسلیحات شیمائی در سوریه بالا گرفته است.

یک مقام اطلاعاتی اسرائیل روز سه شنبه گفت نیروهای حافظ اسد رئیس جمهوری سوریه ماه گذشته در جریان حملات خود علیه گروه های شورشی از تسلیحات اتمی استفاده کرده است.

بریتانیا و فرانسه نیز اخیراً اعلام کردند شواهدی دارند که دولت اسد از تسلیحات شیمائی استفاده کرده است.

آمریکا گرچه می گوید هنوز قادر به تائید این دعاوی نیست، اما پرزیدنت اوباما هشدار داده است که استفاده از تسلیحات شیمائی توسط رژیم اسد می تواند تمامی معادلات و محاسبات را عوض کند.

بریتانیا و فرانسه از سازمان ملل متحد خواستار تحقیق در باره اتهامات حاکی از استفاده از تسلیحات شیمائی در دو ناحیه نزدیک به دمشق در روز ۱۹ مارس ، و استفاده از چنین تسلیحاتی در روز ۲۳ مارس در حمص شده اند.

بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد هیاتی را مامور تحقیق ساخت، اما دولت سوریه کار شکنی کرده است.

سوریه ضمنا شورشیان را به استفاده از تسلیحات شیمائی متهم می کند.

خبرگزاری فرانسه نیز در گزارش خود از لاهه می گوید حکمی که امروز، چهارشنبه، صادر شد فرانز ون انرات، بازرگان فروشنده مواد شیمائی مورد استفاده در حملات رژیم صدام حسین دیکتاتور مخلوع عراق به کردها در عراق و ایران را به پرداخت ۴۰۰ هزار یورو، معادل ۵۲۰ هزار دلار، به بعضی از آسیب دیدگان محکوم می کند.

ون انرات باید به هریک از ۱۶ نفر شاکیان پرونده ای که در این مورد تشکیل شده بود ۲۵ هزار یورو بپردازد، که بهره دیرکرد نیز به آن تعلق می گیرد.

ون انرات فعلا دوران حبس محکومیتی ۱۷ ساله برای همدستی در جرائم جنگی بابت فروش مواد شیمائی به رژیم صدام حسین در سال های ۱۹۸۵ تا ۱۹۸۸ را می گذراند.
این مواد، تولید گاز خردل مورد استقاده در کشتار قریب ۵۰۰۰ کرد در حلبچه را ممکن ساخته بود.

اسناد دادگاه نشان می دهد که شاکیان بابت آسیب های ناشی از حملات های گاز خردلی به شهرها در عراق و ایران خواستار غرامت شده بودند.

بخشی از این اسناد می گوید «شاکیان که همگی غیر نظامی هستند، هنگام بمباران در یکی از شهرهای مورد حمله زندگی می کردند، و به سبب تماس با گاز خردل بشدت مجروح شدند».

ون انرات نخست در سال ۱۹۸۹ بر اساس حکم جلبی که در آمریکا برایش صادر شده بود در ایتالیا توقیف شد.

وی بعدا به عراق گریخت و مدتی با نام جعلی در آنجا زندگی می کرد.

او تا سال ۲۰۰۳ که نیروهای تحت فرماندهی آمریکا وارد عراق شدند در آن کشور بود و بعدا به هلند بازگشت اما در سال ۲۰۰۴ در هلند توقیف شد و از آن پس در زندان بوده است.
XS
SM
MD
LG