روزنامه والاستریت ژورنال در گزارشی اختصاصی میگوید که عراق به دنبال یک محموله اضافی یک میلیارد دلاری پول نقد از بانک فدرال رزرو نیویورک در آمریکا است.
اما به نوشته والاستریت، مقامات ایالات متحده از تایید این درخواست خودداری کردهاند. آنها گفتهاند که این درخواست در تضاد با تلاشهایشان برای مهار استفاده بغداد از دلارهای نقد و مقابله با قاچاق دلار نقد به ایران است.
از زمان تهاجم ایالات متحده به عراق در دو دهه پیش، آمریکا سالانه ۱۰ میلیارد دلار یا بیشتر از طریق پروازهای باری به بغداد فرستاده است. این پولها از محل درآمدهای فروش نفت عراق است که در بانک فدرال رزرو نیویورک سپردهگذاری شده است.
علاوه بر محمولههای پول نقدی که با پروازهای باری فرستاده میشود، فدرال رزرو سالها مبلغ بسیار بیشتری - تا ۴۰ میلیارد دلار در سال - از طرف بانکهای عراقی به بانکهای خارجی به صورت الکترونیکی حواله میکند. آن بانکهای خارجی بیشتر در دبی هستند و این حوالهها به نظر میرسد برای واردات کالا و خدمات به عراق است.
مقامات عراقی از بیان میزان کاهش ذخایر نقدی خود خودداری کردند. کل ذخایر دلاری عراق در فدرال رزرو نیویورک بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار است که به طور عمده ناشی از فروش نفت است. اما بانک مرکزی عراق در گذشته، بیش از یک میلیارد دلار پول نقد در خزانههای خود در عراق نگه است.
مقامات عراقی گفتند که دو محموله نقدی معمولی دلار آمریکا هنوز برای اواخر سال جاری برنامه ریزی شده است. درخواست عراق که تائید نشده است برای یک میلیارد دلار پول نقد اضافی است.
مقامات آمریکایی می گویند اسکناسهای دلار به منبع پرسودی برای شبه نظامیان قدرتمند و سیاستمداران فاسد، و همچنین برای برای انتقال غیرقانونی دلار به ایران تبدیل شده است.
عراق می گوید که به محموله اضافی یک میلیارد دلاری پول نقد برای کمک به تقویت ارز ملی خود که در حال سقوط است نیاز دارد. یک مقام ارشد عراقی گفته است که پس از اینکه واشنگتن درخواست اولیه عراق را در ماه گذشته رد کرد، بانک مرکزی عراق هفته گذشته یک درخواست رسمی ارائه کرد که وزارت خزانه داری آمریکا هنوز در حال بررسی آن است.
از نوامبر گذشته، واشنگتن ۱۸ بانک عراقی را از معامله با دلار منع کرده و قوانین سختگیرانهتری را برای انتقال الکترونیکی دلار از بانکهای خود تعیین کرده است.
مقامات عراقی گفتند که مقامات خزانهداری آمریکا به بانکهای مرکزی عراق گفتند ارسال محموله بزرگ اضافی پول نقد برخلاف هدف واشنگتن برای کاهش استفاده عراق از اسکناسهای آمریکایی است. آمریکا میخواهد معاملات به سمت تراکنشهای الکترونیکی برود که آسانتر قابل ردیابی است.
مقامات آمریکایی گفتهاند که شواهد محکمی وجود دارد که نشان میدهد سالها مقداری از دلارهای نقدی که به عراق رفته است به صورت قاچاق و نقدی وارد ایران، ترکیه، لبنان، سوریه و اردن شده است.