لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۴

لايحه تحريم بانک مرکزی ایران در واشنگتن مراحل نهايی را طی می کند


به گزارش خبرگزاری مهر (۲۲ آذر ماه) شمس الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و سخنگوی اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ايران، در واکنش نسبت به تحریم احتمالی بانک مرکزی ایران به وسیله آمریکا گفت، «تحریم بانک مرکزی برای آن ها یک گزینه ناکام است و ایران خود را برای شیطنت های آن ها آماده کرده است.»

بریتانیا در ماه گذشته میلادی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را تحریم کرد.

در عین حال هیات قانون گذاران آمریکا، متشکل از اعضای مجلس نمایندگان و سنا، روز دوشنبه ۲۱ آذر ماه بر سر تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به توافق رسید، و ابراز امیدواری کرد که لایحه تحریم بانک مرکزی ایران را در هفته جاری به تصویب برساند.

تحریم احتمالی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به وسیله واشنگتن، چه تبعاتی را برای اقتصاد ایران به همراه خواهد داشت؟ رضا تقی زاده، کارشناس مسائل ایران، احتمال تحریم بانک مرکزی ایران توسط واشنگتن را بسیار قوی دانست، و در این زمینه به صدای آمریکا گفت، «احتمال تحریم بانک مرکزی به وسیله آمریکا را نباید دست کم گرفت. کمیته نیروهای مسلح متشکل از نمايندگان دو حزب جمهوری خواه و دمکرات نیز در زمینه مفاد لایحه تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به توافق رسیده اند، و از این رو این انتظار می رود که طی روزهای آینده این موضوع در کنگره آمریکا نیز مطرح شود و احتمال تصویب آن بسيار زیاد است. در صورت تصويب لایحه برای رئیس جمهوری آمریکا بسیار مشکل خواهد بود که از امضای آن خودداری کند.»

آثای تقی زاده در زمینه تبعات تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به صدای آمریکا گفت، «طبیعی است که ایران به تدریج از در آمدهای ناشی از صادرات نفت محروم خواهد شد و در نتیجه اعلام تحریم علیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تجارت خارجی ایران را به مراتب دشوارتر از پیش خواهد کرد، رشد اقتصادی ایران را، آن هم در وضعیت تحریم های کنونی، کندتر کرده و تولیدات ایران را به حداقل ممکن تنزل می دهد. از این رو میزان بیکاری بسیار بالاتر از این خواهد رفت. حتی محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی نیز، هفته گذشته در دیدار با اعضای اتاق بازرگانی تهران پیش بینی کرد که تحمل شرایط تحریم بانک مرکزی حتی برای ۱۸ ماه هم بسیار دشوار خواهد بود. تحریم بانک مرکزی ایران در حد اعمال تحریم علیه صنایع نفت و گاز ایران است، و در صورتی که این اقدام عملی شود جدی ترین تهدیدی خواهد بود که تا به حال اقتصاد ایران با آن روبرو شده است.»

محمد رضا خباز، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با سایت فردا نیوز (۸ آذر ماه) با اشاره به سیاست های چین و روسیه در زمینه مخالفت با تشدید تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران گفت، «با وجود این مخالفت‌ها باید مراقب رفتارهای این دو کشور نیز باشیم. درست است که روسیه و چین می‌توانند از حق وتوی خود به نفع ما استفاده کنند ولی تا کنون با وجود اینکه خود را مخالف برنامه‌ها و سیاست‌های آمریکا نشان داده‌اند از حق وتوی خود به نفع ما استفاده نکرده‌اند و نشان داده‌اند که آن‌ها هم قابل اعتماد و اعتنای کامل نیستند.»

به گفته این نماینده مجلس شورای اسلامی، پکن و مسکو «در ‌‌نهایت به فکر منافع خود هستند، و این احتمال وجود دارد که در شرایط فعلی به دنبال واسطه‌گری برای کسب سود باشند.»

رضا تقی زاده در واکنش به اظهارات این نمانیده مجلس شورای اسلامی به صدای آمریکا گفت، «روسیه شریک طبیعی تجارت خارجی ایران نیست و اقتصاد ایران و اقتصاد روسیه مکمل همدیگر نیستند، ولی در ارتباط با چین قضیه کاملا فرق دارد. چین بزرگترین وارد کننده نفت خام ایران، و در عین حال صادر کننده اصلی به ایران است از این رو یکی از دو شریک بزرگ تجاری ایران است. اما هر دو کشور روسیه و چین در جهت منافع ملی خود حرکت کرده اند. روسیه در جهت گرفت امتیازهای سیاسی و همین طور امتیازهای دفاعی از آمریکا و کشورهای غربی، و چین هم به مانند همیشه به دنبال گرفتن امتیازهای اقتصادی است. در ارتباط با ایران یقینا چین به سمت بازارهای بزرگتر خود و همین طور کشورهای نفتی خواهد رفت و اگر قرار باشد ایران را وجه المصالحه قرار دهد طبیعتا به سمت عربستان سعودی بر می گردد، و یا به سمت بازار رو به گسترش عراق، کشورهايی که هم جذب کالاهای صادراتی چین شده و هم خودشان از صادر کنندگان عمده نفت محسوب می شوند.»

محمد خوش چهره، اقتصاددان و چهره شاخص اقتصادی مجلس شورای اسلامی، روز سه شنبه ۲۲ آذر ماه در یادداشتی با عنوان «تحلیلی بر تحریم بانک مرکزی» نوشته است، «این نکته دلیل خوبی نیست تا ما مساله‌ای مهم چون تحریم را جدی نگیریم و با این ذهنیت که آنها نمی‌توانند تحریم کنند یا تحریم‌ها تاثیرگذاری منفی‌ای نخواهند داشت، نسبت به این احتمال بی‌تفاوت باشیم.»

به گزارش خبرگزاری مهر (۲۲ آذر ماه) محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی، طرح تحریم این بانک توسط واشنگتن را یک مانور سیاسی دانسته و در پاسخ به این پرسش که آیا تحریم بانک مرکزی امکان پذیر است یا نه؟ گفته است، «برخی غربی‌ها بحث سیاسی به راه می‌اندازند و استقلال بانک مرکزی را نادیده می‌گیرند، در حالی که بانک مرکزی مستقل است و در تمام دنیا نیز بانکهای مرکزی وابسته به دولتها نیستند، بنابراین تحریم بانک مرکزی غیر اصولی و غیرمنطقی است.»

آقای تقی زاده واکنش رئیس بانک مرکزی به تحریم ها را عاقلانه تر از وزیر امور اقتصادی و دارایی ارزیابی کرد و به صدای آمریکا گفت، «اظهار نظر محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی بسیار عاقلانه تر است از برخوردی که شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد و دارایی با این موضوع دارد. برخورد شعاری با یک واقعیت مالی و اقتصادی نمی تواند عاملی برای پیدا کردن راه حل باشد. در عین حال قدرت مقابله ایران با تشدید تحریم های احتمالی را نیز افزایش نخواهد داد.»

خبرگزاری مجلس شورای اسلامی ( خانه ملت ) پیش ازظهر روز چهارشنبه ۲۳ آذر ماه به نقل از محمد رضا باهنر، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، از حضور وزیر اقتصاد و دارایی برای بررسی تحریم ها در جلسه غیر علنی هفته آینده مجلس شورای اسلامی خبر داد.

XS
SM
MD
LG