لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۱۸

مذاکرات اتمی ایران و اسراییل در بروکسل


نمایندگان کشورهای مختلف جهان، از جمله ایران و اسراییل در مورد احتمال تعیین یک منطقه عاری از سلاح های کشتار جمعی و اتمی در خاورمیانه در کنفرانس بروکسل گفتگو کردند.

روزنامه گاردین روز دوشنبه ٥ نوامبر گزارش داد مقامات ایران و اسراییل در کنفرانس منع گسترش سلاح های کشتار جمعی در بروکسل شرکت کردند. مقامات کشورهای شرکت کننده امیدوارند کنفرانس بروکسل راه را برای برگزاری یک کنفرانس بین المللی فراگیر هموار کند که چند ماه دیگر به هدف منع گسترش سلاح های اتمی و دیگر سلاح های کشتارجمعی در خاورمیانه برگزار می شود.

تعدادی از مقامات ایران و اسراییل، ظاهرا در مقام شهروندان خصوصی در رویداد دو روزه ای که سمینار آکادمیک خوانده شده است، در بروکسل شرکت کرده اند.

اما مقامات بلندپایه سرپرستی هیات های شرکت کننده را به عهده دارند و از جانب دولت های متبوع خود اجازه دارند تا در مباحثات غیررسمی نمایندگان حدود ده کشور عرب، مقامات ایالات متحده و نمایندگان کشورهای اروپایی که مسئولیت اداره این جلسات را به عهده دارند، شرکت کنند و زمان برگزاری کنفرانسی با حمایت سازمان ملل متحد و فکر استقرار یک منطقه عاری از سلاح های کشتار دسته جمعی در خاورمیانه را مورد ارزیابی قرار دهند.

جرمی اسحاقاروف، سفیر امور راهبردی وزارت امور خارجه اسراییل سرپرستی تیم این کشور را به عهده دارد. علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین نماینده ارشد هیات ایرانی در این همایش است. ژاکو لاژاوا، دیپلمات فنلاندی نیز از سوی دبیر کل سازمان ملل متحد مسئولیت سازماندهی برگزاری این کنفرانس در هلسینکی را به عهده دارد.

یکی از شرکت کنندگان در این همایش گفته بر خلاف شرایط پرتنش جلسات مذاکرات پیرامون برنامه اتمی ایران و قدرت نمایی نمایندگان کشورهای شرکت کننده، روحیه حاکم بر جلسات این کنفرانس که از سوی «کنسرسیوم منع گسترش سلاح های کشتارجمعی» اتحادیه اروپا برگزار شد، «مثبت و مملو از احترام» بوده است.

مارک فیتزپاتریک، کارشناس منع گسترش سلاح های کشتار دسته جمعی «موسسه بین المللی مطالعات راهبردی» و مقام پیشین وزارت امور خارجه ایالات متحده گفته است هیچ یک از شرکت کنندگان این کنفرانس «اظهارات خصمانه و محکوم کننده»
به کار نبردند. فضای کنفرانس بروکسل در مقایسه با همایش مشابه سال گذشته که روحیه تقابل جویانه و انتقادآمیز بر آن حاکم بود، قدم مثبتی رو به جلو است. هنوز روشن نیست که کنفرانس هلسینکی بر اساس برنامه ریزی قبلی در ماه دسامبر برگزار شود.

واشنگتن طی هفته های اخیر برای ارائه اطلاعات کافی به ناظران برای به تاخیر انداختن مذاکرات نهایت تلاش خود را به کار گرفته است، البته هنوز مشخص نیست این تلاش ها که در بحبوحه کارزارهای انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده انجام شده ، تاکتیکی برای اجتناب از انتشار گزارش هایی در مورد اعمال فشار ایالات متحده بر اسراییل برای حضور بر سر میز مذاکره با ایران بوده باشد.

دو مقام دولت ایالات متحده در اجلاس هفته جاری شرکت کردند اما زیاد اظهارنظری نکرده اند. یک منبع مطلع به روزنامه گاردین گفته است که مقاصد و نیات واشنگتن پس از برگزاری انتخابات و مشخص شدن نتایج آن آشکار خواهد شد. این منبع همچنین خاطرنشان کرده است که به دلیل نامشخص بودن زمان برگزاری کنفرانس بعدی، از شرکت کنندگان خواسته شد تا همایشی را که با حمایت سازمان ملل متحد برگزار خواهد شد، به جای «کنفرانس ٢٠١٢»، «کنفرانس هلسینکی» بنامند.

موضع رسمی اسراییل این بوده که هنوز گزارش های متعددی که در مورد جنگ افزارهای اتمی کشور منتشر شده اند را نه تایید و نه تکذیب کرده است. اسراییل رسماً اعلام کرده است که اگر موجودیت اسراییل و حق موجودیت آن به عنوان یک کشور از جانب همسایه های آن به رسمیت شناخته می شد و منطقه در صلح و آرامش به سر می برد، با امضای «پیمان منع گسترش سلاح های اتمی» موافقت می کرد و در واقعیت از حق داشتن چنین سلاح هایی برخوردار نمی شد.

با این وجود، گروه های میانجی کشورهای اروپایی امیدوارند که کنفرانس سازمان ملل متحد در نهایت بتواند به ازای تعهد ایران و کشورهای عرب به پیمان منع گسترش سلاح های اتمی و خودداری این کشورها از دستیابی به سلاح های اتمی، اسراییل را متقاعد کند شفافیت بیشتری در این زمینه نشان دهد.
XS
SM
MD
LG