لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۱

اعدام ۲۳ تن در ۵ روز؛ یک سازمان حقوق بشری: خطر اجرای حکم رضا رسایی، زندانی سیاسی، وجود دارد


رضا رسایی، معترض محکوم به اعدام
رضا رسایی، معترض محکوم به اعدام

سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع نزدیک به خانواده رضا رسایی، معترض زندانی در ایران، از خطر اجرای حکم او در روزهای آتی خبر داد.

این سازمان روز جمعه هفتم اردیبهشت، با اشاره به اینکه طی پنج روز ۲۳ تن در زندان‌های مختلف ایران اعدام شدند، نسبت به افزایش چشمگیر موج اعدام‌ها در هفته‌های اخیر هشدار داد.

سازمان حقوق بشر ایران خواستار توقف و لغو حکم اعدام رضا رسایی و سایر زندانیان سیاسی شد و از جامعه‌جهانی خواست تا برای متوقف‌کردن اعدام‌های روزانه در ایران یک «سیاست قاطع و پایدار» اتخاذ کنند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران می‌گوید بالا بردن هزینه سیاسی اعدام‌ها تنها راه جلوگیری از اعدام رضا رسایی و دیگر زندانیانی است که در نوبت اعدام قرار دارند.

شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه، رضا رسایی، معترض ۳۴ ساله بازداشت‌شده در شهرستان «صحنه» را به اتهام «قتل» نادر بیرامی، رئیس اداره اطلاعات این شهرستان، به اعدام محکوم کرده و این حکم در شعبه ۱۷ دیوان عالی جمهوری اسلامی تأیید شده است. رضا رسایی در دادگاه این اتهام را رد کرده است.

پیشتر، یک شاهد عینی از صحنه کشته شدن نادر بیرامی، به صدای آمریکا گفته بود که در تصاویر منتشر شده از صحنه درگیری، «رضا در هیچ کدام از فیلم‌ها نیست» و «موقعی رضا می‌رسد» که بیرامی «نیمه‌جان افتاده و مردم دورش جمع شده‌اند و دارند نگاه می‌کنند و رضا هم یکی از افرادی است که آن جا ایستاده و می‌رود نگاه می‌کند.»

فعالان حقوق بشری و مدنی در روزهای اخیر با اعتراض شدید به صدور حکم اعدام توماج صالحی نسبت به احتمال اجرای احکام شماری از زندانیان سیاسی مانند مجاهد کورکور، حبیب دریس، رضا رسایی و عباس دریس، از بازداشت شدگان در اعتراضات سالیان اخیر هشدار داده اند.

«دادبان» هم پیشتر از ایرادهای حقوقی پرونده رضا رسایی نوشته بود، از جمله استناد به شهادت اجباری دیگر متهمان پرونده علیه او به شرط آزادی یا تخفیف در مجازات، نادیده‌ گرفتن شهادت شماری از متهمان به نفع رضا رسایی، بی توجهی به نظر کارشناسی پزشکی قانونی (از جمله اینکه زخم ضربه‌ کشنده، با مشخصات چاقوی منتسب به رضا همخوانی نداشته است) و استناد دادگاه به «علم قاضی» برای اثبات مجرمیت که از جمله ایرادهای اساسی موجود در دادنامه بوده است.

بر اساس گزارش‌های منتشرشده، رضا رسایی برای اقرار، تحت شکنجه قرار گرفت و دیگر متهمان پرونده‌ هم تحت شکنجه شهادت داده‌اند.

پیشتر یک ‌منبع مطلع به گروه حقوقی «دادبان» گفته بود که «خانواده مقتول گفته‌اند دنبال قصاص نیستند و اصلا برایشان روشن نیست که قاتل رضا رسایی باشد. با این حال می‌گویند دست ما نیست و رضایت ما فایده‌ای ندارد، با سپاه صحبت کنید.»

در گزارش سازمان حقوق بشر ایران آمده است که اولیای دم (خانواده بیرامی) خواستار اجرای حکم اعدام رسایی شده‌اند.

رضا (غلام‌رضا) رسائی، معترض ۳۴ ساله و پیرو آیین «اهل حق» (یارسان) در شهر «صحنه» استان کرمانشاه است. او لیسانس مدیریت بازرگانی دارد، اما پیش از بازداشت در حرفه «زنبورداری و فروش عسل» فعالیت می‌کرده است.

سیستم قضایی جمهوری اسلامی در تازه ترین مورد با صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، خواننده معترض، انتقادهای شدید جهانی را به سمت خود جلب کرده است.

فعالان حقوق بشری در روزهای اخیر با اعتراض شدید به صدور این حکم نسبت به احتمال اجرای احکام شماری از زندانیان سیاسی مانند مجاهد کورکور، حبیب دریس، و عباس دریس، از بازداشت شدگان در اعتراضات سالیان اخیر هشدار داده اند.

XS
SM
MD
LG