لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۷

فتوای مراجع تقلید درباره پارازیت های ماهواره ای


«اگر ثابت شود که موجب ضرر است،...ارسال آن جایز نیست.» این اولین نظر شرعی یک مرجع تقلید درباره پارازیت های ماهواره ای در ایران است؛ نظری که آیت الله موسوی اردبیلی در پاسخ به پرسش یک وبسایت خبری – مذهبی ارائه داده است.

ارسال پارازیتهای ماهواره ای در شهرهای بزرگ ایران، پس از اعتراضات خیابانی انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ خورشیدی، افزایش پیدا کرد و به دنبال آن شایعات و اخبار غیررسمی درباره مضر و سرطان زا بودن این امواج، منتشر شد.

همان روزها کارشناسان نسبت به خطرناک بودن امواج پارازیت برای سلامت شهروندان، هشدار دادند اما اولین واکنش رسمی به شدت پیدا کردن ارسال پارازیت، واکنش معصومه ابتکار، رئیس وقت کمیته محیط زیست شورای شهر تهران بود.

معصومه ابتکار که سال گذشته به خبرگزاری مهر دلیل رد صلاحیت شدنش از انتخابات شورای شهر را پیگیری زیان های ناشی از پارازیت عنوان کرد، پیش از آن تلاش کرده بود تا برای ساماندهی امواجی رادیویی و مخابراتی، طرحی را به تصویب شورای شهر برساند. طرح ابتکار ، اگر چه به تصویب رسید و سال گذشته با پیگری او اجرایی شد، اما موجب کاهش پارازیت های ماهواره ای در ایران نشد.

انتشار اخبار و شایعات مربوط به سرطان زا بودن پارازیت های ماهواره ای در اواخر سال گذشته خورشیدی، موجب شد تا کارشناسان دولتی و غیردولتی نسبت به خطرزا بودن یا بی خطر بودن این امواج اظهار نظر کنند.

در حالی که دکتر مجتبی خاکپور، متخصص مغز و اعصاب در ایران در گفت و گو با خبرگزاری ها گفت که این امواج اثرات کوتاه مدت و بلند مدت نظر سرطان خون بر افراد به جای می گذارد، دکتر محمداسماعیل اکبری رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: ممکن است اشعه اگر به طور ممتد و ثابت به یک فرد تابیده شود شاید در طولانی‌مدت مشکل‌آفرین باشد ولی امواجی که اکنون برای خنثی‌سازی امواج ماهواره‌ای استفاده می‌شود چون در حد استاندارد است، مشکل‌آفرین نیست.

در واقع اختلاف نظر درباره زیانبار بودن پارازیت های ماهواره ای، از نبود اطلاعات درباره شدت و اندازه آنها ناشی می شود. اگر چه اکبری معتقد است امواج پارازیت در حد و اندازه های استاندارد متنشر می شود ولی هیچ مرجع رسمی اطلاعاتی درباره شدت این امواج متنشر نکرده است و حتی هیچ دستگاه رسمی مسئولیت ارسال پارازیت های ماهواره ای را به عهده نگرفته است.

معصومه ابتکار که ریاست سازمان حفاظت محیط زیست را به عهده دارد، در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا در پاسخ به این پرسش که تکلیف برخی از سازمان‌ها و نهادها که بدون اینکه در چهارچوب خاصی قرار گیرند تولید امواج و پارازیت می‌کنند چیست، تصریح کرد: در زمانی که در شورای شهر تهران حضور داشتم و این موضوع را پیگیری می‌کردم با این مشکل مواجه بودیم اما درنهایت گروه حقیقت‌یابی تشکیل شد تا به این مسئله ورود کند چراکه اظهارنظرهای مختلفی صورت می‌گرفت همچنین ابهامات زیادی از سوی برخی از دستگاه‌ها شنیده می‌شد.

شاید همین ابهامات موجب شده باشد که با وجود اطمینان خاطر دادن برخی مسئولان و متخصصان نظیر دکتر اکبری، اخبار خطرناک بودن امواجی نظیر پارازیت هیچ گاه کاملا به فراموشی سپرده نشود. چنانچه به دنبال بالا گرفتن دوباره این نگرانی ها در سطح جامعه، چند روز پیش وبسایت خبری - مذهبی شفقنا، نظر برخی مراجع تقلید شیعه، با گرایش های سیاسی و فکری متفاوت را درباره پارازیت پرسید.

این وبسایت با استفتا از مراجع تقلید ضمن برشمردن زیانهای امواج پارازیت پرسید: «آیا ارسال این پارازیت ها به لحاظ شرعی مجاز است یا خیر و چه حکمی دارد»؟

موسوی اربیلی آن را جایز ندانسته و گفته است: «چنانچه ثابت شود که ارسال پارازیت موجب ضرر معتنابهی مانند موارد مذکور در سوال می‌شود ارسال آنها جایز نیست.»

در مقابل، صانعی، که همچون موسوی اردبیلی نزدیک به طیف سیاسی اصلاح طلب محسوب می شود، پاسخ مفصل تری به شفقنا داده و گفته است: «تصرف در هوا و فضای منزل مردم ولو به واسطه ارسال پارازیت که تعدی به سلطه مالکانه و حقوق شخصی مردم محسوب می شود، شرعا جایز نیست و حرام می باشد چه رسد به آنکه سبب عواقب خطرناک ذکر شده در سوال و ضرر زدن به انسان ها و صاحبان فضا باشد که حرمت و معصیت کبیره بودنش برای ارسال کننده پارازیت جای شک و شبهه نبوده به علاوه که موجب ضمانش هم می باشد.»

مکارم شیرازی، آیت الله با نفوذ نزدیک به جناح محافظه کار اما با احتیاط بیشتری درباره پارازیت حکم داده و گفته است: «باید تدبیری اندیشید که هم جلوی مفاسد ماهواره ها گرفته شود و هم ضرری بر جسم مردم وارد نشود.»

این احکام شرعی اگر چه ظاهرا باید مورد توجه دستگاههای حکومتی در ایران قرار گیرد، اما به نظر می رسد برای دیدن هر تغییر جدید در انتشار پارازیت نخست باید منتظر بود تا دستگاهی رسمی مسئول انتشار این امواج و شدت و اندازه آنها را به عهده بگیرد.
XS
SM
MD
LG