روزنامه «واشنگتنپست» روز پنجشنبه ۶ دی با انتشار مقالهای به نقد و بررسی فیلم «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسولاف، سینماگر سرشناس ایرانی، پرداخت و آن را یک «ناکاوت» جذاب سینمایی توصیف کرد.
نویسنده مقاله با اشاره به این که درام قدرتمند «دانه انجیر معابد» وجود کنایهآمیز بیرحمی را در یک حکومت تئوکراتیک به تصور میکشد، مینویسد که محمد رسولاف در چنین شرایطی زندگی میکند.
این نشریه آمریکایی در ادامه یادآور میشود که محمد رسولاف پس از تولید این فیلم از سوی دادگاه انقلاب اسلامی به اتهام «تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» به شلاق و هشت سال حبس تعزیری محکوم شده است.
به نوشته واشنگتنپست، رسولاف با فرصت کمی که در اختیار داشت، با عبور غیرقانونی از یک گردنه کوهستانی خطرناک از ایران گریخت و در حال حاضر ساکن آلمان است.
این نشریه با اشاره به دریافت جایزه ویژه هیئت داوران در جشنواره کن، میگوید فیلم محمد رسولاف به عنوان نماینده سینمای آلمان راهی اسکار شد، و نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم خارجی در «گلدن گلوب» است.
به نوشته واشنگتنپست، این سینماگر ایرانی در اصل یک فیلم خانوادگی ساخته است؛ اثری درباره دو خانواده: پدرسالاری با همسر و دخترانی طغیانگر، و بهصورت استعاری، خانوادهای از هم گسیخته که کشور ایران است.
این نشریه میگوید که «دانه انجیر معابد» در نمادگرایی یک «ناکاوت سینمایی» گیرا و تحریکآمیز، و یک اثر هیجانانگیز سیاسی است که به ستم و محدودیتهای داخل ایران تحت حکومت جمهوری اسلامی میپردازد.
واشنگتنپست در ادامه مقاله به اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ در ایران که بهدنبال کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد اشاره میکند، که مهمترین طغیان ضدحکومتی در ایران پس از انقلاب ۵۷ است.
این نشریه اعتراضات آن سال را چنین توصیف میکند که به دنبال کشته شدن مهسا امینی، «لشکری از زنان، دانشجویان و دانشآموزان دختر» راهی خیابانها شدند و با شعار «زن، زندگی، آزادی» به حکومت اعتراض کردند.
واشنگتنپست در ادامه مقاله خود به تشریح روابط پدر خانواده که یک قاضی دادگاه انقلاب اسلامی است، همسر، و نیز دختران آنها میپردازد که به دلیل گسترش اعتراضات سراسری در کشور دچار تنش شدند.
ایننشریه مینویسد که «دانه انجیر معابد» تأثیرات این رویدادها بریک خانواده ایرانی را به تصویر میکشد که شکاف میان اعضای آن به صورت مداوم عمیقتر میشود.
فیلم «دانه انجیر معابد» داستان یک قاضی تحقیق دادگاه انقلاب اسلامی تهران به نام «ایمان» را روایت میکند که دچار بیاعتمادی و پارانویا است.
در شرایطی که اعتراضات سیاسی در کشور اوج میگیرد، اسلحه این قاضی به صورت مرموزی ناپدید میشود. قاضی ایمان به نجمه، همسرش، و رضوان و ثنا، دخترانش مشکوک میشود و به اقدامات شدیدی در منزل دست میزند که باعث تنش میشود.
محمد رسولاف در جشنواره کن گفت این فیلم درباره خانواده یکی از مقامات دادگاه انقلاب اسلامی در جریان اعتراضات سراسری اخیر در ایران، (کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور سال ۱۴۰۱) برگرفته از تجربیات شخصی او از نظام قضایی جمهوری اسلامی است.
آکادمی علوم و هنرهای سینمایی، سهشنبه ۲۷ آذر فهرست مقدماتی نامزدهای دریافت جایزه اسکار ۲۰۲۵ را در ۱۰ شاخه اعلام کرد.
بخش فیلمهای بینالمللی یا غیرانگلیسی زبان یکی از این شاخهها بود که امسال به دلیل حضور چندین سینماگر برجسته از کشورهای مختلف جهان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
فیلم «دانه انجیر معابد» یکی از آثاری است که در این بخش به فهرست مقدماتی نامزدهای دریافت جایزه اسکار رسیده است.
این فیلم بهعنوان نماینده سینمای آلمان در بخش آثار بینالمللی رقابت میکند و از شانس زیادی برای حضور در فهرست نهایی پنج فیلم برتر و دریافت جایزه اسکار برخوردار است.
محمد رسولاف «دانه انجیر معابد» را بهصورت زیرزمینی در ایران ساخت و تابستان گذشته پس از خروج مخفیانه از ایران، آن را برای نخستین بار در جشنواره بینالمللی فیلم کن در فرانسه اکران کرد.
منبع: واشنگتنپست و صدای آمریکا