لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۳

تحریم های تازه علیه ایران و سقوط بی سابقه ريال


۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۳ بهمن ماه، به تحریم نفت ایران رای مثبت دادند.

وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل در کنار تحریم نفت ایران و بستن حساب‌های بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، تحریم صادرات طلا، فلزات و سنگ های قیمتی به ایران را نیز تصویب کردند.

در واکنش به اعلام تحریم های تازه قیمت ارز و سکه در ایران افزایش یافت. در حالی که قیمت دلار حدود ساعت یک بعد از ظهر ۲۰۵۰ تومان اعلام شد، از حدود ساعت ۳ بعد از ظهر دلار به ۲۱۰۰ تومان رسید، يعنی ۱۰۰ تومان رشد ظرف کم تر از ۲۴ ساعت دارد.

ریال تنها در کم تر از ۳۰ روز بیش از ۳۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است.

سکه طلا نیز به بیش از ۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید. نرخ سکه از ابتدای بهمن ماه در قیاس با پایان اسفند ماه سال گذشته، ۱۳۵ درصد رشد کرده است.

منابع خبری در ایران می گویند، اتحاديه کشوري طلا و جواهر ايران روز دوشنبه ۳ بهمن ماه، نتوانست قيمت دقيق طلا و سکه را به دليل نوسانات شديد بازار و افزايش بي رويه تقاضا تعيين کند. خبرگزاری موج بعد از ظهر روز دوشنبه ۳ بهمن ماه اعلام کرد، «به دنبال افزايش بيش از ۵۰۰ هزار توماني قيمت سکه در بازار ايران طي يک ماه اخير، امروز خريد و فروش طلا در بازار ايران به صورت کامل متوقف شد. زيرا هنوز قيمت امروز طلا مشخص نشده است.»

ارسلان فتحی پور، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، روز دوشنبه ۳ بهمن ماه در گفت و گو با خبرگزاری فارس، بخشی از آن چه را که «نا بسامانی بازار ارز و سکه» خواند تحت تاثیر تحریم ها دانست.

کامران دادخواه، کارشناس امور اقتصادی و استاد دانشگاه در آمریکا، با تاکید بر این موضوع که سقوط بی سابقه ریال ریشه در مجموعه ای از عوامل دارد، به صدای آمریکا گفت، «مسئله تورم در کنار تشدید تحریم ها و این که در آتیه خیلی نزدیک ممکن است دولت ایران برای دریافت دلارهای نفتی مشکل پیدا کند، در کنار سردرگمی دولت و عدم سیاست مشخص و یکسان حاکمیت، وضعیت بازار ارز و سکه چنین کرد.»

وضعیت موجود در بازار ارز و سکه، واکنش به اصصلاح خودی های نظام را نیز در آورده است.

غلام رضا مصباحی مقدم، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، بعد از ظهر روز دوشنبه ۳ بهمن ماه، در گفت و گو با خبرگزاری مهر با اشاره به نوسانات شدید ارز در ایران گفت «حیثیت دولت بر باد رفت و شخص رئیس جمهور باید به میدان بیاید.»

جهان نیوز، متعلق به علی رضا ذاکانی نمانیده موسوم به اصولگرا در مجلس شورای اسلامی، روز دوشنبه ۳ بهمن ماه در گزارشی با عنوان «دولت تا کجا می خواهد فقط تماشاگر باشد؟» ضمن اشاره به این موضوع که «ارز و طلا نیافتنی شد» نوشت، «تصمیمات و سیاست سوال برانگیز دولت در عرصه اقتصاد در شرایطی گریبان بازار ارز و طلا را گرفته که بی تردید ادامه این سوءمدیریت در آینده نزدیک ابعاد اجتماعی تلخی پیدا خواهد کرد.»

هم زمان آفتاب نیوز، نزدیک به حسن روحانی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران نیز آن چه را که «مدیریت شعار گونه دولت» در این زمینه خوانده زیر سئوال برد و نوشت، «به طور مشخص دلیل این امر حتی برای کسانی که از علم اقتصاد سررشته‌ای ندارند واضح است و عجیب آن است که برای مدیران اقتصادی ما هنور مکشوف نشده است. واضح است که سرمایه‌های سرگردان در جامعه به علت رکود تولید وارد بخش دلالی و بازار سکه و ارز شده‌اند و تنها عاملی که می‌تواند از این امر جلوگیری کند در ۲ امر نهفته است:
۱- رونق تولید
۲- بالا بردن نرخ سود بانکی و انتشار اوراق مشارکت»

کامران دادخواه، با تاکید بر این که تنها تیم اقتصادی دولت در شکل گیری وضعیت موجود سهیم نیست، به صدای آمریکا گفت، «مسئله تحریم ها چیزی نیست که به طور خاص، رئیس بانک مرکزی یا دولت محمود احمدی نژاد آن را ایجاد کرده باشد، این مسئله سیاست کلی جمهوری اسلامی ایران بوده است که با دنیا کنار نیامد و اختلافاتش را با آمریکا حل نکرد و گرنه تحریم ها تشدید نمی شد.»

این در حالی است که به نوشته پایگاه خبری تحلیلی فرارو، «در این گیرو دار دولت روزه سکوت گرفته است. مجلس نیز وزیر اقتصاد را احضار کرده تا در این باره پاسخ دهد.»

XS
SM
MD
LG