لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۷

نگرانی در مورد واردات آلومینا از اروپا به ایران


خبرگزاری رویترز در گزاش اختصاصی روز سه شنبه (۲ ژوییه ) خود از اقدام ایران برای واردات سنگ معدن تصفیه شده آلومینا با درجه خلوص بالا از چندین کشور اروپایی از جمله آلمان و فرانسه خبر داده است. بنا به این گزارش، ایران می تواند با استفاده از این نوع سنگ معدن اجزای مورد نیاز برای ساخت موشک و قطعات تسلیحاتی استفاده کند.

تحریم های اقتصادی سنگین کشورهای غربی که به دلیل فعالیت های اتمی ایران بر این کشور تحمیل شده، لطمه های سنگینی به صنایع مختلف ایران از جمله فولاد و دیگر فلزات معدنی ایران وارد کرده و ایران به شدت به واردات این قطعات وابسته شده است.

سنگ معدن تصفیه شده آلومینا در فهرست اقلام تحریمی اتحادیه اروپا قرار ندارد، اما تحریم های جدید ایالات متحده که از روز اول ژوییه به مرحله اجرا گذاشته شده این نوع سنگ معدن را نیز در فهرست تحریم های ایران قرار داده است.

بنا به اعلام وزارت خزانه داری ایالات متحده، دولت آمریکا در دور تحریم های جدید علیه ایران فلزات خام یا آن دسته از فلزات همچون آلومینیوم که پالایش آن ها نیمه تمام هستند را نیز در فهرست اقلام تحریمی قرار داده است.

مارک دوبویتز، مشاور باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده و نمایندگان کنگره در ارتباط با تحریم های ایران به خبرگزاری رویترز گفته است «بر اساس تحریم های جدیدی که از اول ژوییه اعمال شده اند، تجارت فلزاتی همچون فولاد، طلا، پلاتینیوم، نقره، زغال سنگ، آلومینیوم و دیگر فلزات با ایران را ممنوع شده اند». آلومینا نوع تصفیه شده سنگ معدن بوکسیت خام است که معمولاً برای تولید آلومینیوم مورد استفاده قرار می گیرد اما درجه خلوص آن بسیار بالا و یا به شکل «سطح خلوص اتمی» است. این نوع سنگ معدن کاربردهای غیرفلزاتی نیز دارد که می توان از آن برای اجزای نظامی حساس استفاده کرد.

داده های مربوط به صادرات «خدمات اطلاعات تجارت جهانی» حاکی از آن هستند که بین ژانویه سال ۲۰۱۲ تا مارس ۲۰۱۳، حدود ۴۰۰۰ تن هزار کیلویی آلومینا به ایران فروخته شده است که بیشتر آن را آلمان و فرانسه به این کشور صادر کرده اند اما کشورهایی همچون ایتالیا، اسلوانی، مجارستان و بلژیک نیز این سنگ معدن را به ایران فروخته اند.

کارشناسان و بازرگانان معتقدند قیمت بسیار بالای ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ دلاری که ایران برای یک تن آلومینا به این کشورها پرداخته است از این واقعیت حکایت می کند که سنگ معدنی که به این کشور فروخته شده است به احتمال بسیار زیاد با درجه خلوص شیمیایی بالایی بوده است.

مارک گورویتز، مقام پیشین وزارت دفاع ایالات متحده و مشاور متخصص در امور فن آوری های اتمی و موشکی به رویترز گفته است ایران با استفاده از آلومینای با درجه خلوص بالا می تواند کامپوزیت های سرامیکی برای سلاح (اتمی) تولید کند.

وی خاطرنشان می کند «ایران به طور قطع توانایی تولید داخلی قطعات موشک را داراست. مقامات ایرانی در زمینه تولید کامپوزیت های سرامیک ساخته شده از آلومینا فعالیت های گسترده ای انجام داده و در ضمن از آن ها برای تولید قطعات موشک و انواع سلاح ها استفاده کرده اند».

این کارشناس به مقاله پژوهشگران دانشگاه مالک اشتر در سال 2011 با تمرکز ویژه بر خصوصیات سلاح های زرهی ساخته شده از آلومینا اشاره می کند. اتحادیه اروپا دانشگاه مالک اشتر را به دلیل ارتباط با فعالیت های اتمی ایران در سال 2008 در فهرست تحریم های این اتحادیه قرار داد.

دیوید آلبرایت، بازرس تسلیحاتی پیشین سازمان ملل متحد و رئیس کنونی «موسسه علوم و امنیت بین المللی»، مرکز نخبگان مستقر در ایالات متحده می گوید ایران سالها است که در مورد استفاده از آلومینای شیمیایی تحقیق کرده است و محققان و دانشگاهیان ایران در سال ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ چندین مقاله تحقیقاتی در این مورد منتشر کرده اند.

او گفته است «اسناد موجود نشان می دهند که ایران علاقه بسیاری به بهره گیری از آلومینای شیمیایی در بخشهای مختلف نشان داده است و جنگ افزارهای نظامی و تسلیحاتی نیز یکی از این بخشها است».

مایکل المان، پژوهشگر «موسسه بین المللی مطالعات راهبردی» مستقر در لندن گفته است سه دهه است که ایران برای توسعه و ساخت موشک های بالستیک تلاش کرده است.

او تاکید کرده است «سرامیک های نامرئی نوعی یاقوت کبود هستند که با استفاده از آلومینای شیمیایی ساخته می شوند. از یاقوت کبود می توان برای ساخت اجزای موشک استفاده کرد.

سخنگوی کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است براساس تحریم های این اتحادیه (علیه ایران) صادرات همه اشکال و انواع محصولات آلومینیوم خام و نیز محصولات آلومینیومی ممنوع هستند اما صادرات سنگ معدن آلومینا در فهرست این تحریم ها قرار ندارد و شاید باید ممنوعیت صادرات آن به ایران در آینده مورد بازبینی قرار بگیرد.

شرکت های سوئیسی گلنکور اکستراتا و ترافیگورا در اوایل سال جاری از تصمیم خود برای تبادل آلومینا و آلومینیوم با ایران دفاع کرده بودند و ادعا کردند این مبادلات نقض تحریم ها علیه تهران نبوده اند.

یک منبع آگاه به صنعت آلومینا به رویترز گفته است ایران از طریق واسطه های فعال در کشورهای منطقه خلیج فارس در خاورمیانه آلومینای ساخت اروپا را خریداری می کند و آن ها را از مسیر امارات متحده عربی به کشور وارد می کند.
XS
SM
MD
LG