لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۵۵

اختلاف نظر مقامهای آمریکا پیرامون تحریمهای ایران


گری هافباور: هم آمریکا و هم ایران انتظار دارند گام اول از سوی طرف دیگر برداشته شود، و این، مانع بزرگی بر سر پیشرفت مذاکرات است

خبرگزاری آسوشتیدترس گزارشی تحلیلی منتشر کرده است درباره تحریمهای ایران و نظر مقامهای امریکایی در این باره.
در این گزارش آمده است: انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران که مورد استقبال دولت ایالات متحده قرار گرفته، باب بحثی را در آمریکا گشوده که موضوع آن بررسی احتمال کاستن از شدت تحریم های اقتصادی علیه ایران است و اختلاف نظرهایی را پیرامون شیوه برخورد با جمهوری اسلامی در میان مقام های دولتی آمریکایی برانگیخته است.

کلیف کوپچان، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در واشنگتن، طی گفت و گویی با خبرگزاری اسوشیتدپرس گفت که به عقیده وی دولت آمریکا باید از شدت تحریم ها علیه ایران بکاهد و بر کنگره فشار آورد تا کاهش شدت تحریم ها تصویب شود.
کوپچان می گوید از آنجا که حسن روحانی سیاست منعطف تری از فعالیت های هسته ای ایران ترسیم کرده، زمان تقلیل تحریم ها فرا رسیده است.

اما مقام های آمریکایی می گویند دست کم در شرایط کنونی هیچ تغییری در اجرای دور تازه تحریم های اقتصادی علیه ایران اعمال نخواهد شد. واشنگتن به خوبی آگاه است که تصمیم های کلیدی و عمده عرصه سیاست ایران از جمله و به ویژه در خصوص فعالیت های هسته ای آن کشور توسط آیت الله خامنه ای و روحانیون متنفذ ایرانی اتخاذ می شود و رییس جمهوری نقش عمده ای در اتخاذ این دست تصمیم ها ـ که رابطه با غرب نیز در میان آنهاست ـ ندارد.

با این وصف، برخی تحلیلگران معتقدند که مقام های آمریکایی می توانند در مذاکرات گروه ۵+۱ با ایران در خصوص فعالیت های هسته ای آن کشور، پیشنهاداتی برای تعدیل تحریم های کنونی در برابر عقب نشینی ایران از پاره ای از فعالیت های غنی سازی اورانیم مطرح کنند.

اسوشیتدپرس در گزارش خود به نقل از گری هافباور، که تحلیلگر انستیتو اقتصاد بین المللی در واشنگتن است، می نویسد مسئله آن است که دولت آمریکا انتظار دارد گام اول از سوی ایران برداشته شود، و جمهوری اسلامی هم از ایالات متحده همین انتظار را دارد و این، مانع بزرگی خواهد بود که بر سر پیشرفت مذاکراتی از این دست وجود دارد.

برخی تحلیلگران امور ایران معتقدند که انتخاب روحانی به ریاست جمهوری ایران سبب به تعویق افتادن یا شاید حتی لغو برخی تحریم های تازه علیه ایران خواهد شد که بعضی از آنها هنوز به تصویب نمایندگان کنگره نرسیده است، اما در دستور کار سال جاری جلسات کنگره آمریکا قرار دارد.

سلسله تحریم های شدیدتری که علیه ایران به اجرا در آمده، بی سابقه بوده است. از اول ژوئیه (ماه آينده میلادی) تحریم های تازه ای علیه ایران اعمال خواهد شد که عمدتا ارزش ریال را هدف خواهد گرفت. برخی کارشناسان اقتصادی اما، معتقدند که ریال طی دو سال اخیر نزدیک به دو سوم ارزش خود را از دست داده و عملاً ظرفیت چندانی برای تحریم های موثر ندارد.

دور تازه تحریم ها فروش طلا به خریداران آن را ـ خواه مردم عادی باشند یا بازرگانان متوقف خواهد و امکان خرید طلا را از کشورهای همسایه ایران نیز منتفی می کند.
تحریم های شدید اخیر، طی سال گذشته و طی چند ماه اخیر، عملا اقتصاد ایران را فلج کرده است.

بازار ارز و بورس اوراق بهادار در پی انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری قدری فعال تر شده و بهبود یافته است. این بهبود در مثبت اندیشی عده ای بزرگ ریشه دارد که امیدوارند ریاست جمهوری روحانی قدری از شدت تیرگی روابط با غرب بکاهد؛‌ روابطی که با افزایش اخیر میزان فعالیت های هسته ای ایران تیره تر شده است.

مهرزاد بروجردی، تحلیلگر مسائل ایران و مدیر برنامه مطالعاتی خاورمیانه در دانشگاه ساراکیوز در آمریکا می گوید که سنگینی و شدت تحریم های اقتصادی علیه ایران، مقام های جمهوری اسلامی را از آنچه آقای بروجردی خواب توصیف می کند، بیدار کرده است.

در حالی که دموکرات های آمریکایی و مقام های دولت اوباما انتخاب آقای روحانی را به ریاست جمهوری ایران تحول بالقوه مثبتی خوانده اند، نمایندگان جمهوری خواه کنگره به این انتخاب چندان خوش بین نیستند و گروهی از آنها می گویند روحانی میانه رو نیست و آیت الله خامنه ای او را به سمت ریاست جمهوری ایران منصوب کرده است.

سناتور جمهوری خواه مارک کرک، در پاسخ به پرسش اسوشیتدپرس در این خصوص، گفته است که تداوم تشدید تحریم های اقتصادی علیه ایران ضرورت دارد تا غرب از توقف فعالیت های هسته ای ایران برای دستیابی به سلاح اتمی اطمینان خاطر یابد.
XS
SM
MD
LG