لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۱۹

بهار، فصل سرنوشت ساز مذاکرات اتمی ایران


تلاش های بین المللی برای توقف در برنامه اتمی ایران، همچون فعالیت های هسته آن وارد برهه ای حیاتی شده است. در شرایطی که به نظر می رسد ایران به ظرفیت ساخت سلاح های اتمی نزدیک می شود، این نظر هم مطرح شده است که تا پایان ماه آوریل جامعه جهانی درخواهد یافت دیپلماسی برای ایجاد توقف در روند فعالیت های اتمی تهران موثر و کارساز بوده است یا نه.

ایران به غنی سازی اورانیوم در دو نیروگاه ادامه می دهد و دو رآکتور آب سنگین جداگانه در این کشور فعال هستند که می توانند در آینده پلوتونیوم تولید کنند. بنا به گزارش های منتشره در ماه جاری، ایران در حال ساخت سه هزار سانتریفوژ جدید و سریع تر است که به روند تولید اورنیوم غنی شده شتاب می بخشد.

در همین ضمن دیپلمات های ایالات متحدده و پنج متحد آن با هدف یافتن راهکاری برای کندتر کردن روند فعالیت های هسته ای ایران در اواخر ماه فوریه در قراقزستان با مقامات ایران دیدار و گفتگو کردند.

تعدادی از کارشناسان اتمی ایران و نمایندگان قدرت های جهانی قرار است روز دوشنبه برای تبادل نظر در باره جزئیات با یکدیگر ملاقات کنند و جلسه دیگری در سطح بالا از دیپلمات ها نیز برای اوایل آوریل برنامه ریزی شده است.

در بحبوحه برگزاری این دیدارها، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا نیز هفته آینده برای گفتگو با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل به این کشور سفر خواهد کرد. تردیدی نیست که برنامه اتمی ایران در صدر مذاکرات دو رهبر خواهد بود. بعبارت دیگر فاصله زمانی بین حال و اوایل ماه آوریل ، بسیار کلیدی و حیاتی خواهد بود .

اسراییل و ایالات متحده طی چند سال گذشته موفق شده اند با هوشمندی تفاوت در دیدگاه های خود را در قبال سرعت روند فعالیت های اتمی ایران ، هم آهنگ سازند. بخش بزرگی از این امر به این دلیل بوده که واشنگتن موفق شده است تا برای اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران حمایت بین المللی را به خود جلب کند، امری که لطمه های اقتصادی بسیاری به ایران وارد کرده است. تصمیم پالایشگاه های هند برای توقف خرید نفت ایران یکی از موفقیت های اخیر اعمال این تحریم ها بوده است.

ایالات متحده و دیگر قدرتهای جهانی در دیدار اخیر خود در قزاقستان پیشنهاد جدیدی را مطرح کردند که تجارت با ایران را به کاهش روند فعالیت های غنی سازی اورانیوم این کشور پیوند می دهد تا شاید بدین ترتیب فشار تحریم های شدید بر بدنه اقتصاد ایران کاهش یابد.

براساس این پیشنهاد، ایران باید تولید غنی سازی اورانیوم بیست درصدی در فوردو، مهمترین نیروگاه هسته ای خود را متوقف کند، و مقادیری از اورانیوم غنی شده موجود در این نیروگاه را نابود کند و در ضمن اقداماتی اتخاذ شوند که ایران دیگر قادر نباشد غنی سازی اورانیوم را در این نیروگاه از سر بگیرد.

مقامات ایالات متحده می گویند هدف نهایی تغییر نکرده است و پیشنهادهای جدید را نیز باید در راستای همین هدف ارزیابی کرد. واشنگتن و متحدان آن پیشنهادات جدید را به نوعی، اولین قدم برای «اعتمادسازی» خوانده اند و مقامات ایران نیز واکنش نسبتاً مثبتی به این امر نشان داده اند.


برگرفته از روزنامه وال استریت ژورنال
XS
SM
MD
LG