شرکت مدیریت منابع آب ایران میگوید میزان ورودی آب به سدهای کشور در پایان سال آبی امسال ۴۷ درصد کاهش یافته است.
بر اساس گزارش دفتر مطالعات پایه شرکت مدیریت منابع آب ایران، «به دنبال کاهش میزان بارشها، حجم ورودی آب طی سال آبی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ برابر با ۲۹ میلیارد و ۴۳۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به مدت مشابه سال آبی قبل از آن (۵۵ میلیارد و ۷۲۰ میلیون مترمکعب)، بیانگر کاهش ۴۷ درصدی ورودی آب به مخازن سدهای کشور است.»
این گزارش می افزاید از ۱۹۹ سد موجود و فعال کشور، پرشدگی ۱۱۸ سد ایران کمتر از ۴۰ درصد است و تنها سه سد بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد آب دارند.
کاهش میزان ورودی آب به سدهای ایران می تواند بار دیگر مناطق مختلف این کشور را دچار تنش آبی کند. هفته گذشته، یک مقام سابق وزارت نیرو گفت حجم منابع آبی در سدهای خوزستان «پایین» است و اگر «اقدام اساسی» صورت نگیرد، بار دیگر این استان دچار «تنش آبی» خواهد شد.
هدایت فهمی، معاون سابق دفتر برنامهریزی آب و آبفای کشور، گفت: «حدود ۱۳ درصد سدهای استان خوزستان منابع آب دارند و در صورتی که طبق پیشبینیها بارش قابل توجهی صورت نگیرد، خوزستان با مشکل جدی روبرو خواهد شد.»
خوزستان در تابستان گذشته، در پی وخیم شدن بحران بیآبی، با اعتراضات گسترده در شهرهای گوناگون، مواجه بود که دو هفته به طور مداوم جریان داشت. این اعتراضات به شهرها و استانهای دیگر کشیده شد و در پی سرکوب معترضان، با شعارهایی علیه کلیت جمهوری اسلامی ادامه یافت.
غیر از خوزستان، برخی از مناطق دیگر ایران از جمله اصفهان دچار خشکسالی و تنش شدید آبی هستند.
مقامات ایران اغلب معتقدند عامل کمبود آب در ایران ناشی از تغییرات اقلیمی است اما کاوه مدنی، کارشناس برجسته آب، می گوید مقصر قلمداد کردن تغییرات اقلیمی به عنوان تنها عامل کمبود وحشتناک آب در ایران، فرافکنی است و مسئولان حکومت را از پاسخگویی نجات میدهد.
آقای مدنی، پژوهشگر ارشد دانشگاه ییل، و معاون سابق رئیس جمهوری اسلامی، در مقالهای که در روزنامه گاردین منتشر کرد، مینویسد حتی اگر تغییرات اقلیمی متوقف میشد و ایران همین حالا تصاعد کربن را ۱۰۰ درصد کاهش میداد، ورشکستگی آب و دیگر مشکلات زیستمحیطی این کشور بلافاصله قابل حل نمیبود.