در حالیکه تقریباً ۲۷ صفحه از متن توافق مذاکرات احیای برجام آماده شده بود اختلاف بر سر تروریستی بودن یا نبودن سپاه پاسداران، مذاکرات را به بن بست کشاند.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ سپاه را در چارچوب برنامه فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی، به فهرست گروههای تروریستی خارجی اضافه کرد.
پولیتیکو در مقالهای که روز پنجشنبه منتشر کرده است، نوشت:«معمای لاینحل، در مورد عنوان تروریستی سپاه این است که این موضوع، از نظر فنی، خارج از محدوده تحریمهای مرتبط با توافق هستهای است.»
ایالات متحده که تحریمهای متعدد دیگری را علیه ایران اعمال کرده است، از بحث بر سر موضوعاتی فراتر از چارچوب اصلی توافق پرهیز میکند، با این حال تهران اصرار دارد که تمام موضوعات باید با هم حل شوند.
پولیتیکو به نقل از یک مقام آمریکایی آگاه مینویسد: «موضع ایالات متحده همواره این بوده است که تا وقتی ایران با برداشتن گامهای موثر، برای کاهش نگرانیهای امنیتی فراتر از برجام موافقت نکند، واشنگتن نام سپاه را از فهرست گروههای تروریستی خارج نخواهد کرد.»
این مقام آگاه همچنین گفته است: «این موضع به ویژه با تداوم تهدیدهای سپاه در منطقه علیه آمریکاییها تغییر نمیکند. دولت بایدن، در داخل آمریکا نیز با مقاومت سیاسی هر دو حزب دمکرات و جمهوریخواه مواجه است تا سپاه را در فهرست گروههای تروریستی نگه دارد.»
به گفته این مقام، به دلیل همه این عوامل، «دولت بایدن در این مرحله بسیار بعید است که نامگذاری را در چارچوب مذاکرات برجام کنار بگذارد.»
احیای توافق هستهای ایران که تنها چند ماه پیش دستیابی به آن قریبالوقوع تلقی میشد، اکنون به چشماندازی دور تبدیل شده است.
گفتگوهای احیای برجام نیز اخیراً به دلیل درخواست روسیه مبنی بر اینکه این کشور، برای هرگونه تجارت آتی با ایران از معافیتهای تحریمی برخوردار شود، در هالهای از ابهام به پایان رسید.
گفتنی است آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه در جلسه با اعضای کمیته روابط خارجی سنا تصریح کرد:« دولت بایدن به خواسته تهران برای خارج کردن سپاه از فهرست گروههای تروریستی تن نمیدهد.»