جمهوری اسلامی ایران از آمریکا بابت بازگرداندن تحریم ها علیه تهران، به دیوان بین المللی دادگستری شکایت کرد، امری که به گفته یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پایه و اساسی برای طرح در دادگاه ندارد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، ضمن اعلام خروج ایالات متحده از توافق هسته ای برجام، دستور داده بود تحریم های برداشته شده به موجب برجام، بار دیگر علیه ایران اعمال شود. او گفته است برجام ایرادات زیادی دارد.
به گزارش رویترز، بر اساس یک بیانیه دادگاه که در روز سه شنبه منتشر شده، ایران درخواست کرده است که به آمریکا دستور داده شود تا تحریم ها را بردارد.
ایران می گوید تحریم ها ناقض «پیمان مودت، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی» است که در زمان محمدرضا شاه پهلوی، در سال ۱۹۵۵، امضا شد.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا که خواستار انتشار نامش نبود به خبرگزاری رویترز گفته است «درحالی که نمی توانیم در مورد جزئیات شکایت صحبت کنیم، درخواست ایران بی اساس است و ما در نظر داریم که به شدت از آمریکا در دیوان بین المللی دادگستری دفاع کنیم.»
دیوان بین المللی دادگستری که در لاهه مستقر است و به «دادگاه جهانی» شهرت دارد، بازوی سازمان ملل متحد برای حل اختلافات بین المللی است. ایران از این دادگاه خواسته به آمریکا دستور دهد تحریم ها را پیش از آغاز مباحث دقیق حقوقی، موقتا بردارد.
در واکنش به یک شکایتی که ایران در سال ۲۰۱۶ در همین دادگاه مطرح کرد، واشنگتن استدلال کرد که دادگاه صلاحیت قضایی برای رسیدگی به آن شکایت را ندارد. دادگاه برای شنیدن نظرات طرفین در ارتباط با آن شکایت، جلسه ای را در ماه اکتبر تعیین کرده است.
دادگاه برای رسیدگی به شکایت تازه ایران هنوز تاریخی را برای تشکیل جلسه تعیین نکرده است. اما معمولا به درخواستها برای صدور آراء موقت، چندین هفته بعد از طرح شکایت رسیدگی می شود و رای دادگاه نیز چند ماه بعد صادر می شود.
اگرچه دیوان بین المللی دادگستری عالی ترین دادگاه سازمان ملل متحد است و تصمیمات آن الزام آور است، این دادگاه قدرتی برای وادار کردن کشورها به تمکین از حکم دادگاه ندارد، از جمله آمریکا که هر از چند گاهی آراء دادگاه را نادیده گرفته است.