لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۵

امید به حمایت یک سناتور جمهوریخواه از توافق هسته ای


اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا
اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا

مقاله ای از کریستینا پترسون و آیزک استنلی بکر برای روزنامه وال استریت جورنال

سناتورهای جمهوریخواه در جلسه پرسش و پاسخ هفته گذشته مجلس سنای آمریکا یکی پس از دیگری به مقامات ارشد دولت اوباما گفتند که دیپلمات های ایرانی در مذاکرات هسته ای وین «گوش شما را بریده اند» و «سرتان را شیره مالیده اند»؛ اما تمرکز یک سناتور جمهوریخواه بر پرسیدن سوال های تخصصی با لحنی غیرخصمانه بود.

سناتور جف فلیک از ایالت آریزونا بهترین بخت باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، برای جلب رای دستکم یک سناتور جمهوریخواه در حمایت از توافق هسته ای با ایران است. همین یک رای برای دولت اوباما کافی است که در بوق حمایت دو حزبی از توافق هسته ای با ایران بدمد.

در میان سیل انتقادات جمهوریخواهان از توافق با ایران، این سناتور مهربان با موهای جوگندمی رویکردی خنثی در پیش گرفته است. پنج شنبه شب گذشته او تنها جمهوریخواهی بود که به همراه باراک اوباما با هواپیمای اختصاصی ریاست جمهوری راهی کنیا و اتیوپی شد. جف فلیک رییس کمیته فرعی روابط خارجی با آفریقا در مجلس سنا است.

انگس کینگ، سناتور مستقل از ایالت مین، که همچنان در حال بررسی توافق است درباره فلیک می گوید: «او مردی متفکر با ذهنی باز است. به نظرم دارد به توافق فکر می کند.»

سناتور جمهوریخواه باب کورکر، رییس کمیته روابط خارجی سنا، که پیشتر به او به چشم یک متحد بالقوه دولت اوباما نگاه می شد هفته گذشته درباره توافق گفت «بسیار مردد و منتقد است.»

شماری از قانونگذاران دموکرات از جمله سناتورهای دموکرات حمایت خود را از توافق اعلام کرده اند ولی با این وجود بسیاری گفتند در حال بررسی جزییات فنی هستند و هنوز تصمیمی نگرفته اند.

تیم کین، سناتور دموکرات ایالت ویرجینیا، که درباره توافق اظهارنظری حاکی از حمایت عنوان کرده است اما همچنان توافق را ارزیابی می کند می گوید: «فکر می کنم بهتر خواهد بود اگر این حمایت صرفا تک حزبی نباشد. حمایت دو حزبی از توافق حامل این پیام به متحدان و دشمنان ما خواهد بود که مبنای موضع قانونگذاران در سیاست خارجی سیاسی کاری های روزمره در آمریکا نیست.»

در عین حال، منتقدان توافق هم می خواهند نشان دهند مخالفت ها در هر دو حزب وجود دارد.

سناتور جمهوریخواه جان مک کین، از مخالفان اصلی توافق و همکار ارشد جف فلیک در ایالت آریزونا گفته است مخالفت جمهوریخواهان زمانی قویتر خواهد بود که یکپارچه و قاطع باشد.

سناتور فلیک موضعی حاکی از بدگمانی ولی با ذهنی باز اتخاذ کرده است. هفته گذشته که مقام های ارشد دولت اوباما به ساختمان کنگره رفتند سناتور فلیک به خبرنگاران گفت آن ها در مواردی به او اطمینان خاطر دوباره داده اند اما او همچنان پرسش های بی جوابی دارد.

در جلسه جدل آمیز هفته گذشته کمیته روابط خارجی سنا با حضور جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، و دیگر مقام های دولت اوباما، سناتور جف فلیک پرسش هایش را بر جزییات اجرای توافق و اینکه کنگره کماکان چه تحریم های دیگری را می تواند علیه ایران وضع کند متمرکز کرد.

سناتور فلیک در بیانیه ای پس از آن جلسه تصریح کرد که می خواهد اطمینان حاصل کند کنگره همچنان می تواند تحریم هایی بر فعالیت های غیرهسته ای ایران چون تروریسم وضع کند: «هر چند بعضی پرسش های من در جلسه امروز پاسخ داده شد اما بعضی بی پاسخ ماند. من در انتظار بحث درباره پیامدهای گسترده تر پیشبرد این توافق یا عدم پیشبرد آن در حوزه سیاست خارجی هستم.»

سناتور فلیک از زمان پیروزی اش در انتخاب سال ۲۰۱۲ تلاش هایی برای کاهش هزینه های دولت فدرال انجام داده است. او همچنین در مجموعه ای از قوانین بسیار مهم از جمله طرح جنجالی اصلاح نظام مهاجرت و ممنوعیت تبعیض در محیط کار علیه اقلیت های جنسی با دموکرات ها رای داد.

جف فلیک حتی با مارتین هاینریک، سناتور دموکرات ایالت نیومکزیکو، در ساخت یک برنامه تلویزیونی با عنوان «بقای حریف» شرکت کرد. این برنامه درباره دو سناتوری بود که یک هفته را در جزیره ای متروکه در جزایر مارشال گذراندند. «بقای حریف» سال گذشته از کانال دیسکاوری پخش شد.

سناتور فلیک همچنین در بسیاری از مسائل سیاست خارجی از جمله سیاست اوباما در جهت عادی سازی روابط با کوبا از حزب خود فاصله گرفت. منتقدان جمهوریخواه مدعی اند این امتیاز دادن به دولت کوبا است اما فلیک طرحی را در سنا ارائه کرد که به آمریکایی ها اجازه می دهد به کوبا سفر کنند.

علاقه فلیک به آفریقا به سال های آغازین کار او برمی گردد. او در دهه هشتاد میلادی از مبلغین مورمون یا همان کلیسای «قدیسان روز واپسین» در جنوب آفریقا بود و بعدتر در نامیبیا مشغول کار شد. جف فلیک چهارشنبه این هفته به همراه رییس جمهوری آمریکا از سفر به آفریقا بازخواهد گشت.

جمهوریخواهان دیگری که در مواردی با دموکرات ها رای داده اند رسما تردید خود را در مورد ایران نشان داده اند اما بسیاری گفته اند نگرانی های جدی دارند.

لیسا مورکوسکی، سناتور جمهوریخواه ایالت آلاسکا، خود را به مطالعه متن توافق متعهد کرده است اما گفت در مکالمه محرمانه ای که هفته پیش درباره توافق وین با وزیران کابینه اوباما داشت «بد گمانی اش بیشتر از قبل از ورود به آن جلسه شد.»

سوزان کالینز، سناتور جمهوریخواه ایالت مین، می گوید: «یک رشته نگرانی های بزرگ» دارد. مارک کرک، سناتور جمهوریخواه ایالت ایلینوی، که برای حفظ کرسی اش در ایالتی که باراک اوباما را به مجلس سنا فرستاد باید سال آینده در انتخابات شرکت کند جمعه گفت که «قویا مخالف» توافق است.

انتظار می رود کنگره در میانه سپتامبر قطعنامه ای را درباره توافق به رای بگذارد. بعید به نظر می رسد که جمهوریخواهان بتوانند دو سوم آرای لازم در هر دو مجلس را برای شکستن وتوی وعده داده شده ی رییس جمهوری آمریکا علیه قطعنامه رد توافق وین در دست داشته باشد.

کاخ سفید به امید پرهیز از این که مساله به وتو کشیده شود می کوشد مانع تصویب قطعنامه ای در رد توافق هسته ای با ایران در مجلس سنا شود. مخالفان توافق برای پشت سر گذاشتن موانع آیین نامه ای در سنا به شصت رای نیاز دارند. پنجاه و چهار کرسی از صد کرسی سنا در دست جمهوریخواهان است.

XS
SM
MD
LG