مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، با اشاره به نزدیک شدن زمان پایان تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی و محدودیت سفر مقامات رژیم ایران، از جمله قاسم سلیمانی، گفت که جامعه جهانی باید برای جلوگیری از اشاعه ترور توسط جمهوری اسلامی ایران چاره جویی کند.
آقای پمپئو عصر سه شنبه ۲۹ مرداد در سخنان خود در نشست شورای امنیت درباره خاورمیانه، با اشاره به پایان این تحریم ها در اکتبر سال ۲۰۲۰ و بیان اینکه زمان برای جلوگیری از اشاعه ترور توسط ایران در حال از دست رفتن است، گفت: «جامعه جهانی باید ببیند چقدر زمان باقی است تا ایران خود را از بند این محدودیت رها کرده و آشوب تازه ای خلق کند، و جامعه جهانی برای جلوگیری از چنین اتفاقی چه میتواند بکند.»
وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه جمهوری اسلامی و گروههای نیابتی آن به اشاعه ترور و ناآرامی در عراق، لبنان، سوریه و یمن ادامه میدهند و پیامدهای انسانی [اقداماتشان] ویرانگر بوده است، گفت: «از زمانی که آمریکا در ماه آوریل اعلام کرد که قصد دارد خرید نفت از ایران را به صفر برساند، آیت الله همه تلاش خود را صرف یک دیپلماسی اخاذی کرده است.»
او سپس به فهرستی از اقدامات ایران از ماه ژوئیه (تیر و مرداد)، از جمله عبور از سقف ۳۰۰ کیلوگرم ذخیره اورانیوم غنی شده، حملات حوثی های مورد حمایت ایران به فرودگاهی در عربستان، رسیدن به سطح اورانیوم غنی شده ۴.۵ درصد و گذر از سقف ۳.۶۷ درصدی که به آن متعهد شده بود، تهدید ایران به توسعه بیشتر برنامه هستهای خود برخلاف تعهدات بینالمللی آن کشور، توقیف چند نفتکش بریتانیایی و اماراتی توسط نیروهای سپاه و توقیف یک نفتکش بریتانیایی، و آزمایش یک موشک بالیستیک در سرپیچی از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت اشاره کرد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین یادآوری کرد که ایالات متحده تلاشی را برای حفاظت از امنیت دریانوردی در تنگه هرمز آغاز کرده است و از دیگر کشورها خواست که همچون بریتانیا و بحرین به این ائتلاف بپیوندند.
نسخه کامل سخنان آقای پمپئو در یوتیوب صدای آمریکا:
ساعاتی پیش از این سخنان وزیر خارجه آمریکا، «برایان هوک» نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران با تاکید بر عملی نشدن وعدههای برجام مبنی بر تعدیل رفتارهای رژیم ایران و کمک به پیشبرد صلح و ثبات منطقهای، میگوید که شورای امنیت سازمان ملل متحد نقش مهمی را در اطمینان یافتن از ادامه تحریمهای تسلیحاتی و مسافرتی بر رژیم ایران ایفا میکند و این موضوعات در نشست امروز شورای امنیت بررسی میشود.
مایک پمپئو پیشاپیش حضور در این اجلاس، در پیامی که عصر ۲۱ مرداد به وقت آمریکا در توییتر خود منتشر کرد، با اشاره به زمان باقی مانده به پایان تحریم سازمان ملل علیه فروش اسلحه به جمهوری اسلامی و لغو احتمالی ممنوعیت فرمانده سپاه قدس، از متحدان ایالات متحده خواست فشار بر جمهوری اسلامی را بیشتر کنند.
مطابق روزشماری که در وبسایت وزارت خارجه آمریکا نصب شده است حدود ۱۵ ماه به پایان تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی از سوی سازمان ملل و همچنین لغو ممنوعیت سفر قاسم سلیمانی مانده است.
سخنرانی مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در اجلاس ویژه بررسی امنیت خاورمیانه تنها پس از حدود ۷ ماه از آخرین حضور او در میان دیپلماتهای آمریکایی در شورای امنیت سازمان ملل است که در آن به برنامه توسعه موشکهای بالیستیک جمهوری اسلامی اشاره کرد.
پس از آن، موضوع حمله به نفتکشها و امنیت کشتیرانی در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان از جمله مواردی بوده که به تنش میان آمریکا و ایران دامن زده است.
بعد از اینکه جمهوری اسلامی در تاریخ ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی در منطقه خلیج فارس سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.
۲۷ تیرماه نیز رئیس جمهوری ایالات متحده خبر داد که یک پهپاد ایران بعد از نزدیک شدن به فاصله «بسیار نزدیک» یک ناوچه آمریکایی در حریم هوایی بین المللی در تنگه هرمز سرنگون شد.
در این بین و در راستای کمپین فشار حداکثری بر جمهوری اسلامیَ، دولت پرزیدنت ترامپ بر فشارهای خود به رژیم ایران افزوده است.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
ایران تهدید به بستن تنگه هرمز کرد و در دو حادثه نیز جمهوری اسلامی به خرابکاری در نفتکش های دیگر کشورها متهم شد. ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.
جمهوری اسلامی در گذشته بارها تهدید کرده بود چنانچه قادر به صدور نفت خود نباشد، تنگه هرمز را - جایی که یک پنجم نفت جهان از آن میگذرد - خواهد بست.
ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، اواخر تیرماه گفته بود که پرزیدنت ترامپ در رسیدن به هدف تعیین شده مبنی بر تغییر دادن رفتار رهبران جمهوری اسلامی ایران، مصمم و جدی است و ایران باید بسیار مراقب باشد.