لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۴۴

طرح پرواز مستقیم بین ایران و امریکا


از تهران تا واشنگتن
از تهران تا واشنگتن
یکی از اعضای هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران روز سه شنبه ۷ آبان ماه به خبرنگاران گفته است بزودی نخستین پرواز مستقیم بین دو کشور ایران وامریکا از بعد از انقلاب اسلامی انجام می شود.

ابوالفضل حجازی با تاکید بر این که بخش خصوصی باید از فرصتی که دولت در روابط خارجی بوجود آورده استفاده کند، راه اندازی پرواز مستقیم میان ایران و امریکا را نخستین گام در شکل گیری روابط اقتصادی دو کشور دانست. او ضمن اشاره به این که ایران گام هایی در زمینه راه اندازی این پرواز ها برداشته است گفت در حال حاضر مقام های سازمان هواپیمایی کشور در انتظار مجوز مقام های آمریکایی هستند.

او همچنین از آمادگی دو شرکت هواپیمایی داخلی برای بستن قرارداد فروش بلیط چارتری در صورت کسب مجوز خبر داد. آقای حجازی به خبرنگاران گفت دو شرکت ماهان و آسمان در حال حاضر هواپیمای قابل پرواز به امریکا در اختیار دارند و می توانند با ظرفیت ۲۱۵ مسافر پرواز کنند.

ابوالفضل حجازی لغو تحریم هوایی در پرواز به آمریکا را «کار بزرگی» دانست که به سود بخش خصوصی تمام می شود. اوگفت هم اکنون بسیاری از شرکت های هواپیمایی خارجی از این تحریم سود می برند و برخی از کشورهای منطقه و غیرمنطقه از گسترش روابط ایران و آمریکا ناراضی اند.

منافع مادی و عاطفی پرواز مستقیم
برقراری خط هوایی مستقیم میان ایران و آمریکا می تواند آغازی برای برقراری روابط سیاسی دو کشور باشد. برقراری رابطه پروازی مستقیم، نقش مهمی در تسهیل تعامل های بین دوکشور، مبادلات اقتصادی، رفت و آمد بین دوکشور و توسعه توریسم دارد.

به گفته آقای حجازی پیشنهاد هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، تعیین کیش – نیویورک یا تهران- نیویورک به عنوان مبدا و مقصد پرواز بوده است زیرا ورود به کیش نیاز به ویزا ندارد و می تواند منبع درآمد توریستی مناسبی برای ایران فراهم کند.

ایرانیان مقیم آمریکا، با داشتن بیشترین جمعیت ایرانیان خارج از کشور، همواره در رفت و آمد به ایران با دشواری های عمده روبرو بوده اند. سفر دور و دراز بین دو کشور که مستلزم توقف های طولانی در فرودگاه های کشورهای دیگر است، همراه با ندانستن زبان آن کشورها این سفر را، بویژه برای مسافران سالمند بسیار دشوار می کند و یکی از عوامل خودداری آنان از سفر به سرزمین مادری خود بوده است.

مقام های پروازی ایران می گویند در صورت برقراری پروازها، ناوگان پروازی ایران نیز بهبود خواهد یافت. زیرا برقراری پرواز می تواند به لغو تحریم های پروازی بینجامد ودست شرکت های هوایی را برای خرید وسایل لازم برای نوسازی هواپیماها باز بگذارد.

روز سه شنبه ۷ آبان، سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی در جلسه مطبوعاتی هفتگی خود گفت آقای روحانی موضوع پرواز مستقیم را به خاطر ایجاد تسهیلات برای ایرانیان مقیم امریکا مطرح کرده است . او افزود این امر باید در دستگاه های ذیربط مورد بررسی قرار گیرد.

راه اندازی پرواز مستقیم دردستورکار سازمان هواپیمایی کشوری
وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده است بررسی راه اندازی مجدد خط پرواز مستقیم بین ایران و آمریکا در دستور کار سازمان هواپیمایی کشوری قرار گرفته است. به گفته رئیس سازمان هواپیمایی کشوری برقراری پرواز بین دو کشور مستلزم هماهنگی پروازی بین سازمان های هواپیمایی کشوری آن دو کشوراست.

راه اندازی خط مستقیم پروازی، دستور حسن روحانی
نخستین بار یک ماه پیش، روز دوشنبه هشتم مهرماه، اکبر ترکان سرپرست شورای عالی امور ایرانیان خارج ازکشور، در جلسه ای که در نیویورک با مدیران دبیرخانه شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور برگزار کرد، از دستور رئیس جمهور در مورد بررسی چگونگی برقراری خط پرواز مستقیم بین ایران و آمریکا سخن گفت. پس از او علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با استقبال از این دستور راه اندازی خط پروازی مستقیم بین دو کشور را کمک شایانی به ایرانیان مقیم آمریکا دانست.
دشواری های سیاسی بر سر راه پرواز مستقیم
پیش از آن در آبان ۱۳۹۱ نیز محمود احمدی نژاد از رد پیشنهادش درمورد ایجاد پرواز مستقیم بین دوکشور خبر داده بود. او در نشست انجمن های علمی ایران گفت:« «چند سال پیش نامه نوشتم و پیشنهاد دادم که بین ایران و نیویورک ارتباط مستقیم هوایی برقرار شود، می‌دانم که چرا موافقت نکردند، البته برخی‌ها در داخل با این چیزها مخالف هستند.»

در تیرماه ۱۳۹۲ نیز عباس عراقچی، سخنگوی وقت وزارت خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته ای در وین و معاون فعلی وزارت خارجه، در نشستی خبری، خبر راه اندازی خط مستقیم پروازی میان ایران و امریکا را تکذیب کرد. او گفت: «این خبر همان موقع هم که منتشر شد، معلوم بود که پایه و اساسی ندارد».

دشواری های فنی
علاوه بر مخالفان داخلی، که می تواند موضوع اشاره احمدی نژاد در نامه اش باشد، برقراری خط مستقیم برای این مسیر ۱۱ هزار کیلومتری مستلزم رفع مشکلات فنی مربوط به ناوگان هوایی ایران و در اختیار داشتن هواپیماهای ایرباس ۳۱۰ نیز هست.

پیش از انقلاب ایران و آمریکا دارای خط پروازی مستقیم بودند. آخرین پرواز مستقیم بین ایران وآمریکا روز هفتم نوامبر سال ۱۹۷۹ با فرود آمدن هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ هما در فرودگاه جان اف کندی نیویورک انجام شد. پس از آن پرواز به امریکا تنها به صورت غیرمستقیم انجام پذیرشد.
XS
SM
MD
LG