سخنگوی وزارت خارجه ایران به مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا مبنی بر ممنوعیت فروش هواپیماهای بوئینگ به ایران واکنش نشان داد و آن را مساله داخلی انتخابات آمریکا نامید.
به گزارش خبرگزاری دولت ایران، ایرنا بهرام قاسمی روز جمعه گفت: "ما به مسائل داخلی آمریکا کاری نداریم و دولت ایالات متحده را مسئول اجرای تعهدات آن کشور میدانیم."
وی اضافه کرد: "حساسیتها و گرو کشیهای جناحهای داخلی در آمریکا آن هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قابل درک است اما بیشک زیان جبران ناپذیر این اختلافات داخلی و کارشکنیها و بد عهدیها نصیب خودشان خواهد شد."
قانونگذاران مجلس نمایندگان آمریکا روز پنجشنبه، دو متمم پیشنهادی را تصویب کردند که شرکت هواپیمایی بوئینگ آمریکا را از فروش بیش از ۱۰۰ هواپیمای مدل جدید به ایران ممنوع می کند.
این متمم ها که پیشنهاد شده به طرح بودجه خدمات مالی الحاق شوند با ۲۳۹ رای موافق در برابر ۱۸۵ مخالف تصویب شدند. قدم بعدی این است که این مصوبه مجلس نمایندگان، باید با طرح سنا وفق داده شود.
کمیته فرعی تجارت و سیاست پولی دیروز طرح معامله بوئینگ با ایران را به بحث و بررسی گذاشت که طی آن قانونگذاران جمهوریخواه و معدودی از دموکراتها نسبت به آن ابراز نگرانی کردند.
بیل هویزنگا رییس کمیته فرعی تجارت و سیاست پولی گفت: "من شدیدا در مورد آسان کردن مقررات نگرانم که دولت اوباما به شرکتهای آمریکایی اجازه داده در مسلح کردن رژیم ایران همدستی کنند."
برد شرمن، نماینده دمکرات نیز در جلسه دیروز با فراهم کردن تسهیلات از سوی دولت آمریکا برای تامین مالی بانکی صادرات - واردات هواپیماهای مسافر بری به ایران مخالفت کرد.
هنوز مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا قابل اجرا نیست. این مصوبه باید ابتدا در سنا مطرح شود.
دموکرات ها مخالف این طرح هستند. سنا اگر بتواند با ۶۰ رای آن را تصویب کند، برای اجرا به کاخ سفید ارسال می شود اما با توجه به حدود ۵۰ سناتور دموکرات، بعید به نظر می رسد جمهوریخواهان بتوانند آن را با بیش از شصت رای تصویب کنند.
در عین حال، اگر این قانون با کمتر از ۶۰ رای در سنا تصویب شود، باراک اوباما می تواند آن را وتو کند.
دولت اوباما می گوید ایران براساس توافق هسته ای سال گذشته، اجازه معامله با شرکت های آمریکایی از جمله بوئینگ را دارد.
این طرح اگر اجرایی شود، می تواند دیگر شرکت های هواپیماسازی از جمله شرکت ایرباس فرانسه را تحت تاثیر قرار دهد.
جمهوریخواهان می گویند شرکت های هواپیمایی ایران از جمله ایرانایر و هواپیمایی ماهان در گذشته، در قالب پروازهای تجاری، به سوریه یا لبنان اسلحه منتقل کرده اند.
آمریکا و اسرائیل، ایران را به حمایت از حزب الله متهم می کنند و به تازگی دبیرکل این گروه تایید کرده از ایران مستقیم کمک می گیرد.
جان کری وزیر خارجه آمریکا تاکنون در چند سخنرانی از لغو تحریم های هسته ای علیه ایران دفاع کرده و از موسسات و بانکهای خارجی خواسته با ایران معامله کنند.
ایران و بوئینگ به تازگی قرارداد تجاری برای خرید هواپیما امضا کرده اند. مقام های ایران می گوید این قرارداد مهم است چون کشورهای خارجی وقتی ببینند ایران از شرکت های آمریکایی خرید می کند، آنها هم بدون ترس با ایران معامله خواهند کرد.
مرحله بعدی مصوبه مجلس، تعیین سرنوشت آن در سنا است ولی انتظار می رود از سوی دمکراتها و پرزیدنت اوباما با مخالفت روبرو شود.