وبسایت «وایس نیوز» از صدور حکم ۱۸ سال زندان برای رضا (رابین) شاهینی، شهروند ایرانی آمریکایی خبر داده است. آقای شاهینی روز ۲۱ تیر، حدود دو ماه پس از سفر به گرگان، در خانه مادرش بازداشت شد و در حال حاضر در زندان به سر میبرد.
آقای شاهینی در یک تماس تلفنی از زندان به «وایس نیوز» گفته که هر روز صبح و عصر بازجویی میشده و در مدت بازجویی در سلول انفرادی بوده است.
به گفته او بازجویان هیچ شواهدی برای اتهاماتشان در اختیار نداشتند اما بازجویان و حتی قاضی به گونهای «شستشوی مغزی شدهاند» که گمان میکنند آمریکا یک «دولت متخاصم» است.
رضا (رابین) شاهینی همچنین از تصمیم خود برای اعتصاب غذا در اعتراض به صدور این حکم خبر داده است.
آقای شاهینی ۴۶ ساله در سن ۳۰ سالگی به آمریکا مهاجرت کرد و فارغالتحصیل دانشگاه سن دیهگو است.
پیش از این سپاه استان گلستان با انتشار عکسهایی از فیسبوک این شهروند ایرانی آمریکایی که او را در کنار رضا پهلوی و ابولحسن بنیصدر نشان میدهد و همچنین عکسهایی از حضور او در اعتراضات مردمی پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ ، مدعی ارتباط او با «سرویس جاسوسی آمریکا» شده بود.
وبسایت سپاه پاسداران استان گلستان همچنین اتهامات آقای شاهینی را «همکاری با دولت آمریکا، اقدام علیه امنیت ملی و ارتباط با عناصر و رسانه های ضدانقلاب» عنوان کرده بود.
هادی قائمی، مدیر کمپین بینالمللی حقوق بشر برای ایران نیز به «وایس نیوز» گفته است که حکم ۱۸ سال زندان «غیرمنتظره» است و به روشنی نشان میدهد که دستگاه قضایی ایران به قوانین پایبند نیست.
به گفته آقای قائمی این حکم مربوط به همکاری با کشورهای متخاصم در زمان جنگ است درحالی که دولت آمریکا در قبال ایران، چنین مختصاتی ندارد.
به رغم آزادی برخی از شهروندان ایرانی آمریکایی زندانی در ایران همزمان با اجرای توافق هستهای با جامعه جهانی در دی ماه گذشته، برخی ایرانیهای دیگر با تابعیت کشورهای خارجی، دستگیر شده و یا همچنان در زندان هستند.
ایران داشتن تابعیت دوگانه برای شهروندان خود به رسمیت نمیشناسد و به همین دلیل به کشورهای متبوع آنها اجازه دسترسی کنسولی نمیدهد.
جیسون رضائیان، خبرنگار روزنامه آمریکایی واشنگتن پست که تیر ماه ۱۳۹۳ به همراه همسرش یگانه صالحی، به اتهام جاسوسی در تهران بازداشت و همزمان با اجرای برجام آزاد شد، به تازگی از دولت ایران به دادگاه فدرال آمریکا شکایت کرده است.
آقای رضائیان خود را «گروگان» ایران برای تاثیرگذاری در روند مذاکرات اتمی با غرب توصیف کرده است. بسیاری از مفسران غربی نیز از عنوان «گروگانگیری» برای بازداشت شهروندان دوتابعیتی در ایران استفاده میکنند و هدف آن را اعمال فشار به کشورهای غربی و یا حتی دولت حسن روحانی میدانند.