لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۲۳

نرگس محمدی: پرونده فعالان محیط‌ زیست «یکی از فریبکارانه‌ترین پرونده‌های نهادهای امنیتی» بود


کنشگران محیط زیست آزاد شده
کنشگران محیط زیست آزاد شده

نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل و فعال حقوق بشر زندانی، در پی آزادی فعالان محیط زیستی، «پرونده‌» آنان را «یکی از بی‌اساس‌ترین و فریبکارانه‌ترین پرونده‌های نهادهای امنیتی علیه نهادهای مدنی» خواند.

آخرین متهمان زندانی این پرونده، هومن جوکار، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان و سپیده کاشانی، پس از شش سال حبس مشمول «عفو رهبر» قرار گرفته و آزاد شده‌اند.

برخی منتقدان، آزادی این کنشگران را «عفو پس از حبس بی‌دلیل» خواندند و از این اقدام مقامات جمهوری اسلامی به عنوان «ژست عدالت» یاد کردند.

نرگس محمدی در یادداشتی که در صفحه اینستاگرام منسوب به او منتشر شده است، تاکید کرد:«در این‌ پرونده، سپاه پاسداران مرتکب قتل و شکنجه جسمی و اذیت و آزار جنسی بی‌شرمانه علیه متهمان شد.»

پس از بازداشت جمعی از کنشگران محیط زیست در بهمن سال ۱۳۹۶، کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه و از متهمان این پرونده، کمتر از یک ماه بعد به مرگی مشکوک در زندان جان باخت.

نرگس محمدی در بخشی از یادداشت خود افزود:« این پرونده با اتهامات جاسوسی، افساد فی‌الارض و...یکی از بی‌اساس‌ترین و پوشالی‌ترین پرونده‌های سپاه پاسداران علیه فعالان و نهادهای مدنی بود که سیر عجیب، غیرقانونی و غیرانسانی طی کرد.»

این برنده جایزه صلح نوبل پرونده فعالان محیط زیستی را پرونده‌ای توصیف کرد که «صفحه به صفحه‌ آن با دروغ، توهم، ادعاهای بی‌اساس، دسیسه و فریب تشکیل شد و سیستم قضایی معیوب و نامشروع و وابسته به رژیم با استناد به همان پرونده، متهمان را به کام مرگ، تحمل سلول‌های انفرادی طاقت‌فرسا و زندان‌های طولانی‌مدت فرستاد و مبلغ هنگفتی را هم از متهمان به جیب خود زد.»

قوه قضاییه جمهوری اسلامی، هشت کنشگر محیط زیستی بازداشت‌شده را به «جاسوسی» متهم و برای آنها احکام ۴ تا ۱۰ سال حبس صادر کرد.

این در حالی‌ست که وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی و همچنین سازمان محیط‌ زیست اتهام «جاسوسی» این فعالان محیط‌ زیستی را رد کرده‌ بودند.

با این‌حال، مراد طاهباز و نیلوفر بیانی به ۱۰ سال حبس، طاهر قدیریان و هومن جوکار به هشت سال زندان، سام رجبی، سپیده کاشانی و امیرحسین خالقی به شش سال زندان، و عبدالرضا کوهپایه به چهار سال زندان محکوم شدند. عبدالرضا کوهپایه، سام رجبی، و امیرحسین خالقی پس از پایان دوره محکومیت آزاد شدند.

این محکومیت‌ها در همان زمان با انتقادات بین‌المللی مواجه شد.

در این ارتباط، «برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد» از صدور احکام سنگین زندان برای کنشگران محیط زیستی در ایران ابراز نگرانی عمیق کرد و سخنگوی وقت وزارت خارجه آمریکا هم برخورد قضائی جمهوری اسلامی در این پرونده را محکوم کرد.

XS
SM
MD
LG