نماینده ویژه آمریکا در امور ایران از اعلام عربستان مبنی بر تایید انجام مذاکرات غیررسمی با ایران در عراق استقبال کرد.
رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، عصر دوشنبه با انتشار یک توییت در این رابطه نوشت: «ما از اعلام عربستان سعودی مبنی بر گفتوگوهای مستقیم با دولت جدید جمهوری اسلامی ایران استقبال میکنیم.»
وی افزود: «ما امیدواریم که گفتوگو، ضمن کمک به کاهش تنشها، به نگرانیهای دیرپای منطقهای نیز رسیدگی کند. بازگشت کامل و متقابل به برجام از این تلاشهای منطقهای پشتیبانی خواهد کرد.»
فیصل بن فرحان، وزیر خارجە عربستان سعودی، برگزاری نخستین دور از گفتوگوهای تهران و ریاض بە میزبانی عراق، پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی در ایران را تأیید کرد.
سعید خطیبزادە، سخنگوی وزارت خارجە جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه ۱۲ مهر، اعلام کرد که گفتوگوهای تهران و ریاض چند دور در بغداد انجام شده و «در بهترین وضعیت» برای رسیدن به «روابط پایدار» پیگیری میشود.
در اردیبهشت ماه، یک مقام ارشد دولت بایدن که نخواست نام او ذکر شود، در پاسخ به پرسشهای مکتوب بخش فارسی صدای آمریکا گفته بود که از گزارشهای مربوط به گفتوگو بین ایران و عربستان سعودی مطلع است و واشنگتن از کاهش تنش در منطقه استقبال میکند.
همچنین، به گزارش سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه، از انجام گفتوگو میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی استقبال کرده است.
جوزپ بورل روز یکشنبه، با قدردانی از «اجلاس العلا» برای پایان دادن به بحران داخلی منطقه خلیج فارس، گفت: «از مذاکرات دوجانبه اخیر میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران استقبال میکنیم.»
آقای بورل اضافه کرد: «در این زمینه، من به عنوان هماهنگکننده برجام ... مشاهداتم را به اشتراک گذاشتم و شرکای خود ... را در مورد چشماندازهای از سرگیری مذاکرات وین درباره توافق هستهای با ایران - که امیدوارم بهزودی باشد - مطلع کردم.»
آقای فرحان نیز روز یکشنبە در کنفرانسی خبری در ریاض گفت که این مذاکرات هنوز در مراحل اولیه است و «امیدواریم که زمینه را برای حل مسائل بین دو طرف ایجاد کند.»
بە گفتە فیصل بن فرحان دور چهارم مذاکرات ایران و عربستان ٢١ سپتامبر در بغداد برگزار شدە است. او گفت: «به دنبال دستیابی به حل و فصل مسائل بین دو طرف هستیم.»
مذاکرات تهران و ریاض با میانجیگری بغداد در فروردین سال جاری آغاز شد، اما پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی در ایران متوقف شدە بود.
روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی از دی ماە ۹۴ پس از حمله بە سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد قطع شد.
همزمان امارات متحدە میگوید زمان آن فرا رسیدە کە به منظور پیشگیری از هر گونە مقابلە در منطقە، تنشهای خود با ترکیە و ایران را از طریق گفتوگو حل و فصل کند.
انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات، خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را نگرانکننده توصیف کرد و گفت کشورهای منطقە باید منطقە را مدیریت کنند، چون در حال حاضر یک خلأ احساس میشود کە میتواند مشکلآفرین باشد.