در شرایطی که خبرگزاریها در ایران گزارش دادهاند که در گفتوگوی تلفنی مقامهای ارشد نظامی جمهوری اسلامی و عربستان سعودی، ریاض از «ارتقاء روابط نظامی» با تهران استقبال کرده است، بیانیه وزارت دفاع عربستان تنها اشاره دارد که «روابط دوجانبه دو کشور در زمینه نظامی و دفاعی» مورد بررسی قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاریها در ایران، محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، در گفتوگوی تلفنی با خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی، بر آمادگی تهران برای ارتقاء روابط نظامی با ریاض تاکید کرد.
به گفته این خبرگزاریها که خبر یکسانی در این مورد و بدون جزییات بیشتر منتشر کردهاند، «وزیر دفاع عربستان نیز از این موضوع استقبال کرده است.»
اما وزارت دفاع عربستان سعودی در شبکه پیامرسان «ایکس» با اشاره به اینکه این گفتوگوی تلفنی از سوی طرف ایرانی انجام شد، نوشت: «در این تماس، روابط دوجانبه دو کشور در زمینه نظامی و دفاعی مورد بررسی قرار گرفت و تعدادی از موضوعات مورد علاقه مشترک مورد بحث قرار گرفت.»
در این ارتباط، خبرگزاری بلومبرگ از این تماس تلفنی به عنوان «تماسی نادر» نام برد و آن را تازهترین نشانه از این موضوع خواند که جنگ بین اسرائیل و حماس، این «رقبای سابق» - یعنی ایران و عربستان - را به هم نزدیکتر میکند.
تهران و ریاض پیش از این بر سر مسائل دفاعی از جمله حضور ارتش آمریکا در خاورمیانه، جنگ داخلی در یمن و حمایت جمهوری اسلامی از گروههای نیابتیاش در سراسر منطقه که با منافع عربستان دشمنی دارند، با هم اختلاف داشتهاند.
عربستان پس از حمله گروهی از هواداران علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، به اماکن دیپلماتیک خود در تهران و مشهد در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی، روابطش با ایران را قطع کرد. این دو کشور پس از حدود هفت سال و با میانجیگری چین در زمستان سال گذشته تصمیم به عادیسازی روابط خود گرفتند.
روزنامه گاردین پیشتر گزارش داده بود که حملات حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی به اسرائیل، تلاشهای عربستان برای رسیدن به صلح در یمن را به خطر میاندازد.
در این حال، تماس تلفنی مقامهای ارشد جمهوری اسلامی و عربستان پس از دیدار وزیر دفاع عربستان با فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور یمن در ریاض انجام شد.
به گفته فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور یمن، در این دیدار «پیشرفت به سوی توافق بین طرفین درگیر در یمن در مورد بهبود شرایط زندگی مردم آن کشور، دستیابی به یک آتشبس پایدار در سراسر یمن، و ازسرگیری روند سیاسی فراگیر بین طرفین یمنی تحت نظارت سازمان ملل» مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، آقای گروندبرگ از حمایت عربستان از تلاش های میانجیگری سازمان ملل در یمن قدردانی کرد.