سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ایران میگوید که در پی قطع ارتباط دیپلماتیک عربستان با ایران، اعزام به حج تمتع هم متوقف خواهد شد. اما سازمان حج و زیارت با انتشار بیانیهای گمانهزنیها را تکذیب کرده و گفته هنوز تصمیمی در این باره گرفته نشده است.
بنا به اعلام سازمان حج و زیارت ایران، "اتخاذ هرگونه تصمیم درخصوص برنامههای حج تمتع صرفا از طریق بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت با درنظر گرفتن مسائل شرعی و نظر مسوولان محترم بلندپایه نظام و دولت محترم صورت خواهد گرفت".
در سوی مقابل عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی روز دوشنبه اعلام کرد که سفر زائران ایرانی به این کشور مانعی ندارد.
او در عین حال تاکید کرد که تمام روابط تجاری میان ایران و عربستان و همچنین پروازهای میان دو طرف قطع خواهد شد.
محمد علی اسفنانی، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با رسانههای ایران توضیح داده که با تعطیلی سفارت و کنسولگری عربستان در ایران، صدور ویزا و مجوزهای اقامت نیز متوقف خواهد شد مگر این که دولت دیگری بین ایران و عربستان، "وساطت و میانجیگری" کند.
این نماینده مجلس اما بامیانجیگری کشورهای دیگر مخالف است و عنوان کرده که "انجام واجبات در شرایط خاصی در شرع از جمله وقتی موجبات تعذر[دشواری] باشد" لازم نیست.
به گفته آقای اسفنانی، توقف اعزام زائران ایرانی به سفر حج "به صورت خودکار" انجام خواهد شد و نیازی به ورود مجلس و "بحث" و مصوبه نیست.
روابط ایران و عربستان یک بار دیگر در سال ۱۳۶۶ نیز قطع شده بود و سفر حج متوقف شد. قطع ارتباط به دنبال کشته شدن زائران ایرانی در جریان تیراندازی نیروهای امنیتی عربستان رخ داده بود.
فروردین ماه امسال و در پی تعرض به دو زائر ایرانی در فرودگاه جده، سازمان حج و زیارت ایران سفر حج عمره را متوقف کرد اما رئیس این سازمان با انتقاد از کسانی که خواستار توقف یک عمل واجب دینی هستند تاکید کرده بود حج تمتع همچنان برگزار خواهد شد.
مرگ زائران ایرانی در حادثه سقوط جرثقیل و آمار بالای کشتههای ایرانی در منا هم باعث نشده بود تا مسئولان ایرانی سفر حج را متوقف کنند.
در شبکههای اجتماعی بلافاصله پس از قطع ارتباط عربستان با ایران، طیفی از کاربران ایرانی با پیشبینی قطع سفر حج، از این موضوع ابراز خوشحالی کردند.