لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۷

صنعت هواپیمایی ایران چگونه زیر تحریم های بین المللی سرپا ماند؟


بقای صنعت هواپیمایی ایران در پی سالها تحریم و اینکه ایران با وجود محدودیت‌های شدید، خطوط پروازی خود را سرپا نگه داشته است، موضوع گزارشی در خبرگزاری رویترز است.

چند روز پس از امضای قرارداد میان ایرباس و مقامات ایران برای خرید بیش از یکصد فروند هواپیمای مسافربری جدید، گزارش خبرگزاری رویترز به عملکرد هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران زیر تحریم‌های شدید پرداخته و آن را نوعی هنر دانسته است، با این حالا ایمنی ضعیف، خرید قاچاقی قطعات یدکی گاه تا هفت برابر قیمت، و اقداماتی که بهبود بخشیدن به وضعیت ناوگان فرسوده هواپیماهای مسافربری پس از لغو تحریم‌ها مستلزم عملی شدن آنهاست، بخش‌های مهم گزارش را تشکیل می‌دهد.

رویترز در گزارش خود به نقل از حیدر وطنخواه معاون مهندسی و تعمیرات شرکت هواپیمایی کیش که ۳۱ سال را برای سر پا نگاه داشتن ناوگان فرسوده شرکت هواپیمایی دولتی کیش، از جمله هواپیماهای بوئینگ ۷۴۷ ساخته شده در سال ۱۹۷۶، صرف کرده است می‌گوید که تلاش برای تعمیرات و نگهداری هواپیماهای تجاری ایران در عالی‌ترین شکل فنی خود اما زیرمیزی انجام شده است.

رویترز همچنین به نقل از مقام دیگری در خطوط هواپیمایی ایران که نامش را ذکر نکرده است می‌نویسد که او موفق شده بود یک موتور هواپیمای ساخته شده غربی را تنها چند هفته پس از خروج از خط تولید خریداری کند، اما برای ورود آن به ایران، سه کشور را دور زده است.

ایران گرچه می‌گوید قادر به تولید قطعات تعمیری بود اما ترجیح می‌داد از قطعات ساخته شده اصلی استفاده کند، هر چند که به قول یکی دیگر از مقام‌ها می‌بایست برای آن قطعات ۷ برابر قیمت بپردازد. این مقام به رویترز گفته است که هر کسی در این معاملات سهم خود را می‌خواست و پس از چند دهه، این گونه معاملات به تجارتی کثیف بدل شد.

با این حال، فعالیت‌های نهانی ایران برای سر پا نگاه داشتن هواپیماهای تجاری، در تقابل با قوانین کشورهای خارجی قرار می‌گرفت که به تدریج فشار برای تحریم ها علیه ایران را بیشتر می‌کردند.

این فعالیت‌ها همچنین رصد بیشتر سازمان‌های اطلاعاتی را به نبال داشت. یکی از کارکنان صنعت هواپیمایی ایران به رویترز گفت که البته همه می‌دانستند که سازمان‌های اطلاعاتی مکالمات آنها را شنود می‌کنند و ایمیل‌های آنها را می خوانند.

آمریکا سال گذشته دو شرکت را در عراق و امارات متحده عربی برای کمک به خرید هواپیماهای دست دوم مورد نیاز شرکت هواپیمایی ماهان در فهرست تحریم‌ها قرار داد.

ماهان، بزرگترین شرکت هواپیمایی تجاری ایران در سال ۲۰۱۱ برای حمل سلاح و پول در عملیات فرا مرزی سپاه پاسداران در لیست سیاه قرار گرفت.

ایران می‌گوید که باید برای ایمنی هواپیماهای خود و دور زدن تحریم‌ها وارد بازار سیاه می‌شد. غرب نیز می‌گوید که تحریم‌ها برای اعمال محدودیت بر برنامه هسته‌ای ایران موثر واقع شد.

رویترز به نقل از مهدی هاشمی، رئیس کمیسیون توسعه مجلس ایران می‌گوید، در جریان تحریم‌ها فشار زیادی بر ایران گذاشته شد و از این رو ایران نتوانست در صنعت هواپیمایی پیشرفت کند.

صنعت هوایی ایران در حال حاضر نیازمند ورود ۵۰۰ فروند هواپیمای کوتاه برد، میانبرد و دور برد است.

XS
SM
MD
LG