لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۸

دومین روز بررسی وزیران پیشنهادی؛ متن و حاشیه


تجمع معترضان به استفاده از عبارت «چماق لری» در برابر مجلس
تجمع معترضان به استفاده از عبارت «چماق لری» در برابر مجلس
دومین روز بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی حسن روحانی به مجلس برای گرفتن رای اعتماد به کابینه، در دو نوبت از ساعت ۱۰ تا ۱۲ ونیم و از ساعت دو و نیم تا ساعت هفت بعد از ظهر ادامه یافت و صلاحیت شش وزیر بررسی شد.

جلسه روز سه شنبه با ادامه بررسی صلاحیت محمد علی نجفی، وزیر پیشنهادی برای آموزش و پرورش آغاز شد. مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود آخرین نماینده ای بود که درباره صلاحیت آقای نجفی، و به عنوان موافق او، سخن گفت. بررسی صلاحیت محمد علی نجفی روز دوشنبه بعد از ظهر آغاز شده اما به پایان نرسیده بود.

پس از آقای نجفی نوبت به محمود واعظی وزیر پیشنهادی برای وزارتخانه ارتباطات و فن آوری اطلاعات رسید. سپس کارنامه محمود علوی وزیر پیشنهادی برای وزارت اطلاعات مورد بررسی سه موافق و سه مخالف قرار گرفت که ادامه آن به بعد از ظهر موکول شد. در جلسه بعد از ظهر که به پیشنهاد لاریجانی و موافقت مجلس تا ساعت هفت شب ادامه یافت، صلاحیت سه وزیر دیگر: علی طیب نیا برای وزارت امور اقتصادی و دارایی، محمدجواد ظریف برای وزارت امور خارجه و حسن قاضی زاده هاشمی وزیر پیشنهادی برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مورد بررسی قرارگرفت.

حاشیه های روز دوم، مهم تر ازمتن؟
مراسم بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی حسن روحانی برای گرفتن رأی اعتماد از مجلس هر روز به صورت مستقیم از صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش می شود.

*آنچه در پخش تلویزیونی این برنامه توجه بینندگان را به خود جلب می کرد بی نظمی نمایندگان بود به طوری که با تذکرها و درخواست های پیاپی علی لاریجانی رئیس مجلس برای حفظ نظم و آرامش و بازگشتن بر صندلی های خود آمیخته بود. بینندگان شاهد بودند که نمایندگان به هنگام ایراد سخنرانی های مخالفان و موافقان و مدافعات وزیران غالبا با یکدیگر در گفت و گو و یا در حال تجمع و یا حرکت از میان صندلی ها بودند و توجهی به سخنان سخنرانان نداشتند. امری که سبب شد برخی از نظر دهندگان در سایت ها معتقد باشند که آنان پیشاپیش رای خود را، چه موافق و یا مخالف، تعیین کرده و نیازی به تحلیل و تدقیق در برنامه های وزیران نداشته اند. یکی از کسانی که مدام در جنب و جوش بود، آقای کوچک زاده بود.

* تجمع نمایندگان به گرد حسن روحانی به جای نشستن بر صندلی های خود در حین برگزاری علنی جلسه به جایی رسید که لاریجانی خطاب به آنان گفت دور و بر آقای روحانی را خلوت کنند و بگذارند هوا بخورد. او گفت نگران جان آقای روحانی شده است.

*حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر پیشنهادی بهداشت، به هنگام دفاع از خود در پاسخ به نادر قاضی پور نماینده ارومیه گفت به خاطر آقای قاضی پور ناراحت است زیرا تارهای صوتی آقای قاضی پور به خاطر سه بار مخالفت با اشکال مواجه شده است.

*نادر قاضی پور نماینده ارومیه روز سه شنبه در مخالفت با علی طیب نیا وزیر پیشنهادی اقتصاد و دارایی، محمد جواد ظریف وزیر پیشنهادی خارجه و حسن قاضی زاده هاشمی وزیر پیشنهادی بهداشت سخن رانده بود. او بارها در میان سخنان دیگر نمایندگان با فریاد نظرات خود را اعلام می کرد و خواهان وقت برای تذکر می شد. ظاهرا به این دلایل بود که وزیر پیشنهادی بهداشت برای حنجره او نگران شده بود.

*علی طیب نیا کارت پایان خدمت وظیفه خود را در پشت تریبون بالا برد و به نمایندگان نشان داد. این اقدام در پی ایراد نادر قاضی پور صورت گرفت که از او درباره انجام خدمت سربازی پرسیده بود.

*هادی قوامی از موافقان وزیر اطلاعات خطاب به مخالفان با این یادآوری که :در مورد وزیر اطلاعات و چند وزیر دیگر با مقام رهبری مشورت شده است، به طور ضمنی نقش رهبر را در انتخاب چند وزیر مهم کابینه به یاد نمایندگان آورد.

* محمود علوی رفتار در برابر فتنه را تابع نظر و اراده رهبر دانست و گفت: «مرزبندی‌ها ازجمله مرزبندی بین فتنه و غیر فتنه تابعی از مهندسی رهبر خواهد بود که برای ما نقشه راه و حجت شرعی است».

* وزیر پیشنهادی اطلاعات در بخش دیگری از سخنانش گفت: من برای جلب اعتماد شما، نه با اتوبوس که با دوچرخه به وزارتخانه خواهم رفت.

*حمید رسایی از آنچه «عدم تسلط وزیر اطلاعات» به کار این وزارتخانه می دانست، ابراز نگرانی کرد. نگرانی او از این بابت بود که «مبادا کارمندان اصلاح طلب به این وزارتخانه وارد شوند» و «بعد سر از رسانه های بیگانه در آورند.»

بازداشت ۱۵ معترض به لفظ چماق لری
*عصر سه شنبه در حالی که مجلس در حال برگزاری جلسه بررسی وزیران پیشنهادی به مجلس بود، ۱۵ نفر در بیرون مجلس توسط پلیس امنیت بازداشت و به وزارت اطلاعات تحویل داده شدند. ده تن از این افراد به زندان اوین منتقل شدند. این افراد که دو روزنامه نگار روزنامه شرق، صدرا محقق و جواد حیدریان، نیز در میان شان بودند، از اهالی دهدشت، از شهرهای استان کهکیلویه و بویر احمد بودند که به استفاده از عبارت «چماق لری» در سخنان علی محمد بزرگواری نماینده کهکیلویه، چرام و بهمئی اعتراض داشتند.
روز دوشنبه علی محمد بزرگواری، ازاعضای جبهه پایداری مجلس در سخنرانی خود وزیران پیشنهادی را تهدید کرده بود که اگر به منطقه او نگاه ویژه نداشته باشند با چماق لری با آنان برخورد می کند. او سپس گفته بود:«من خودم لرتبار هستم». این امر واکنش بسیاری از فعالان مدنی و نیز اهالی متعلق به ایل لر و منطقه را در پی آورد.

پیش از او نیز محمود احمدی نژاد با گفتن لفظ چاقوی زنجان اعتراض اهالی زنجان را برانگیخته بود. او یک بار نیز با اظهار نظری ناسنجیده در باره زنان گیلانی به موج اعتراض ها علیه این شیوه سخن گفتن توهین و تحقیرآمیز در مورد زنان و اقوام ایرانی دامن زده بود.

سایت بویر نیوز که یک سایت محلی متعلق به این منطقه است مطالب گوناگونی را درباره این گفته بزرگواری منتشر کرده است. پیام پرهیز یکی از این نویسندگان است که در یادداشتی آورده است:«شخصی که عکسش با کراوات در مجلس دست به دست می چرخد، ادعای مدرس مجلس بودن دارد و نمایندگان مردم را چاپلوسان دولت ها می نامد اما خود تا آنجا می رود که در مجلس و تلویزیون لقب دستمال کشی احمدی نژاد را از نماینده مشکین‌شهر میگیرد؛ نماینده مردم فهمیده و باصفایی از جنس «حسین پناهی» نیست.
او ادامه می دهد:«بزرگواری، شاید نماینده همان صاحبان چماق لری باشد، البته اگر این قشر انگشت شمار که حداقل مرامی محکم دارند و با هر دولت و حکومت رنگ و لباس عوض نمیکنند،ایشان را به عنوان نماینده خود بپذیرند».

نویسنده با تاکید بر این که:« چماق کشی بزرگواری در مجلس برای وزرای رئیس جمهور منتخب مردم به نمایندگی از طرف خودم و همشهریانم از هر چه ظلم در این همه سال بر این منطقه دور افتاده رفت سنگین تر بود.» در پایان نوشته خود به پیامک هایی که در این باره رد و بدل شده اشاره کرده و خطاب به او نوشته است:
«بزرگواری! بهتر نبود این بار وقتت را می فروختی تا اینکه حرفی بزنی که این قبیل پیامک ها برای من و برخی دیگر از موکلانت بیاید: «فروش انواع چماق لری، تجاری، اداری، مجلسی در سایزهای مختلف با قابلیت زدن وزرای روحانی. آدرس: دهدشت، دفتر نماینده مردم کهگیلویه در مجلس»

حسن روحانی ۱۸ وزیر را برای عضویت در کابینه اش به مجلس معرفی کرده که اعلام شده است بررسی صلاحیت آنها تا پنج شنبه ادامه خواهد داشت.
به گفته عبدالرضا مصری، سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس، رأی‌گیری برای تمام وزیران پیشنهادی، هم‌زمان و در آخرین جلسه پایانی در هفته آینده انجام خواهد شد.
XS
SM
MD
LG