لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۱

دادگاه انقلاب ۸ فعال شبکه‌های اجتماعی را به ۱۲۷ سال حبس محکوم کرد


هشت نفر از فعالان شبکه‌های اجتماعی اینترنتی در ایران به اتهام‌هایی از جمله اقدام علیه امنیت ملی، فعالیت‌های تبلیغی علیه نظام و توهین به سران قوا در یکی از دادگاه‌های انقلاب ایران به مجموع ۱۲۷ سال حبس محکوم شدند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، این افراد که از شهرهای یزد، شیراز، آبادان، کرمان و تهران هستند، تعدادی از صفحات فیسبوک را مدیریت می‌کردند و از تیر ماه سال ۱۳۹۲ مورد پیگرد قرار ثارالله سپاه پاسداران قرار گرفتند و اندکی بعد هم بازداشت شدند.

قرارگاه ثارالله یکی از واحدهای امنیتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که وظیفه تامین پایتخت و دیگر شهرهای استان تهران را بر عهده دارد و مهم‌ترین بازوی امنیتی سپاه پاسداران است.

ایرنا، اتهام‌های مطرح شده علیه این ۸ جوان را اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، فعالیت تبلیغی علیه نظام، توهین به مقدسات، توهین به سران قوا و توهین به اشخاص بر شمرد و نوشت، پرونده آنها ابتدا در دادسرای اوین مورد بررسی قرار گرفت و سپس در ۲۷ بهمن سال گذشته به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه ارجاع شد.

بنابر این گزارش، نخستین جلسه رسیدگی به اتهامات متهمان روز ۲۵ فروردین سال جاری برگزار شد و پس از برگزاری چند جلسه، در روز ۹ اردیبهشت ۱۳۹۳ حکم دادگاه صادر شد، که بر مبنای آن یکی از متهمان به ۱۸ سال و ۹۱ روز و یک نفر دیگر به ۱۹ سال و ۹۱ روز زندان، و نیز پرداخت جریمه نقدی و شلاق محکوم شده‌اند.

دیگر متهمان این پرونده نیز به ۸ تا ۲۱ سال حبس محکوم شدند که احکام زندان صادر شده برای همه آنها در مجموع بیش از ۱۲۷ سال است.

از هویت این محکومان و همینطور فعالیت های آنها جزئیات بیشتری منتشر نشده است، اما به گزارش ایرنا پرونده آنها به دادگاه تجدید نظر ارسال شده، اما شهبه رسیدگی کننده به آن هنوز مشخص نشده است.

روزنامه اعتماد در آبان سال ۱۳۸۸، چند ماه پس از آغاز اعتراضات مردمی به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری که منجر به انتخاب مجدد محمود احمدی‌نژاد شد، در گزارشی نوشت سپاه پاسداران و مشخصاً قرارگاه ثارالله، در اوايل دهه ۷۰ خورشدی مأموريت يافتند که در صورت بروز بحران، مسئوليت امنيت تهران را به عهده بگيرند.

از ابتدای تشکيل اين قرارگاه در سال ۱۳۷۴، تا پيش از حوادث انتخابات بحث‌برانگیز خرداد ۱۳۸۸، تعيين شرايط ويژه و سپردن مسئوليت امنيت پايتخت به اين قرارگاه، سه بار اتفاق افتاد: در جريان تجمع‌ها و شورش‌های خيابانی اسلامشهر در سال ۱۳۷۴، در جریان اعتراضات دانشجویی ۱۸ تير ۱۳۷۸ در کوی دانشگاه تهران و در پی تجمع و اعتراضات خيابانی تير ماه ۱۳۸۲.

به دنبال استفاده گسترده از شبکه‌های اجتماعی، از جمله فیسبوک، در جریان اعتراضات مردمی سال ۱۳۸۸، جمهوری اسلامی ایران ضمن اعمال محدودیت در دسترتسی کاربران به این شبکه‌ها، با نظارت و پیگیری شدید، با کاربرانی که به باور دستگاه‌های امنیتی علیه نظام فعالیت می‌کنند به شدت برخورد می‌کنند.

نهادهای مختلفی برای کنترل و نظارت فعالیت‌های کاربران ایرانی در فضای مجازی تشکیل شده و نیروی انتظامی ایران نیز واحدی با عنوان پلیس «فتا» تاسیس کرده که وظیفه آن نظارت بر فعالیت‌های اینترنتی و و برخورد با «جرایم سایبری» است.

افراد بسیاری تا کنون با این اتهام دستگیر شده‌اند، اما شاید معروف‌ترین آنها ستار بهشتی، کارگر و وبلاگ‌نویس جوانی باشد که در آبان ۱۳۹۱ توسط پلیس فتا دستگیر و بازداشت شد و در جریان بازجویی جان خود را از دست داد.

ایالات متحده آمریکا، سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی از اعمال محدودیت در دسترسی اینترنت توسط حکومت ایران و برخورد سنگین با فعالان در این عرصه انتقاد کرده و از ایران می‌خواهند به موازین بین‌المللی و نیز قوانین موجود در داخل ایران، احترام گذاشته و به وظایف خود در قبال رعایت حقوق بشر پایبند باشد.

XS
SM
MD
LG